Pallas' Boszanger

Phylloscopus proregulus  ·  Pallas's Leaf Warbler

Datum 11 november 2020
Locatie Coepelduynen Katwijk - Noordwijk
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 4972 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  11 november 2020  20:44

Niet normaal in een najaar! Wat een held.

Wim Wiegant  ·  11 november 2020  20:58, gewijzigd 11 november 2020  21:05

Volgens mij heeft een andere held, Jan Bisschop ("... Aasgier ! ...") zijn 1e, 2e en 3e allemaal op één dag gevonden...! Eén op het Kornwernderzand, en daarna nog eens twee op verschillende plaatsen op Vlieland.

Ikzelf kom precies op nul, op alle dagen en alle locaties...

Max Berlijn  ·  5 december 2020  13:39

Gaaf geval, leuk voor je 020 lijst, zit er al drie dagen.

Jan van der Laan  ·  5 december 2020  16:40

Onbereikbaar, Max. Ik heb zelf in de jaren 1990 in zo'n huizenblok gewoond in de Marco Polostraat, drie straten verderop en het binnenste deel was met geen mogelijkheid van buiten te zien.

Max Berlijn  ·  5 december 2020  18:28

O ja ik haalde je daar wel eens op, Dat je daar ongeschonden doorheen bent gekomen😅

Julian Overweg  ·  20 oktober 2021  09:42

Vorige week dinsdag een roepje opgenomen te Windesheim in de gemeente Zwolle. De opties Pallas' Boszanger en Humes Bladkoning blijven genoemd worden maar men lijkt steeds een slag om de arm te houden. Een bericht op het forum van Waarneming.nl leidde niet tot een definitieve determinatie. Wat denken jullie?

Maarten Wielstra  ·  20 oktober 2021  11:54

Geen tijd deze uit te zoeken, maar zou Koolmees niet uit durven sluiten. Groene Fitis kan ook een versimpelde Blako type roep hebben, maar die klinkt wat "dunner" denk ik. Humes of Pallas hoor ik er ff niet in.

Bert-Jan Luijendijk  ·  20 oktober 2021  12:51

Mij klinkt en oogt het (ook) meesachtig.

Jacob Bosma  ·  20 oktober 2021  13:48

Pallas' laat vrijwel altijd boventonen zien in het sonogram, dus een extra v'tje boven de grote V, ook bij vage opnames. En structuur van Humes is ingewikkelder/onregelmatiger waarbij 2e poot van de V bijna loodrecht en duidelijk los van de andere poot staat. Ik zou hier ook een (Kool)mees van maken.

Maarten Wielstra  ·  20 oktober 2021  20:54

Bij de opname van Pallas door Gijsbert Twigt (waarin Julian linkt in het forum van waarneming.nl) hoor ik gelijkenis, maar ook verschil (koptelefoon helpt!). De vogel van Julian eindigt abrupt (daardoor bijna musachtig), de vogel van Gijsbert swiept sterk omhoog aan het eind (''pling''). De sonogrammen zijn ook iets verschillend in vorm, maar ik weet niet of daar variatie in is bij Pallas'. Ik meen zelfs ook wel een rudiment van een extra dakje te zien bij Julian (zoals Jacob die omschrijft, anders had ik daar nooit op gelet).


Vast een Koolmees, maar wel een hele nare en daarmee heel scherp opgemerkt Julian!

Gijsbert Twigt  ·  20 oktober 2021  23:08

Wellicht is een wat verwaaide Witte kwikstaart nog een optie. Vooral het laatste roepje doet me aan die soort denken. In deze opname van 6 seconden is aan het einde van zowel de 1e als 2e seconde ook (vlucht?)roep van Witte kwik hoorbaar. 

Julian Overweg  ·  22 oktober 2021  08:22

Dank voor de reacties tot dusver! Hij is dus niet bepaald makkelijk. Voorlopige conclusie op basis van de inbreng hierboven: (Kool)mees lijkt nu de voorkeur te hebben maar optie Pallas' Boszanger is nog niet helemaal van tafel (mogelijke variatie niet goed bekend). Witte kwikstaart kan ook. Mogelijk gaan we er nooit achter komen maar ben wel benieuwd of er ergens geluidsopnames/spectrogrammen zijn van Witte kwikstaart en Koolmees die gelijkenis tonen. Het 'bladkoning-roepje' van Groene fitis is uitgesloten?

Rob van Bemmelen  ·  22 oktober 2021  10:42

Het lijkt me toch echt geen Pallas, Julian. Behalve wat Jacob al aangaf wat betreft boventonen (waarvan je er altijd wel 2 of 3 ziet op een sono, omdat deze allemaal ongeveer even hard zijn), klopt ook de vorm niet: het eerste, neergaande stuk is veel stijler bij Pallas (bijna verticaal op sono), en na een duidelijk bocht (geen abrupte knik zoals bij jouw geluid het geval lijkt te zijn) is het opgaande deel meestal juist minder steil. Wat het wel is durf ik niet te zeggen.

Julian Overweg  ·  22 oktober 2021  12:04

@Rob: Ik zie wat je bedoelt. De eerste poot van de V is hier aan de linkerzijde eerder hol (naar binnen toe) in plaats van recht (en meer verticaal staand) of met enigszins bol verloop (zoals bij opnames van Pallas' te zien is).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?