Vale Braamsluiper

Sylvia althaea halimodendri  ·  Desert Lesser Whitethroat

Datum 30 september 2020
Locatie Heist
Fotograaf Johan Buckens Johan Buckens
Bekeken 6483 ×

Discussie

Peter de Knijff  ·  10 oktober 2020  16:00

Erg fraai vastgelegd, deze intrigerende braamsluiper. Ik denk bij dit beest eerder aan minula dan aan halimodendri, juist vanwege het tertial patroon. Erg veel weten we niet van minula, laat staan dat we goede foto’s van mtDNA bewezen exemplaren hebben, maar als ik af ga op de foto’s die ik heb van mtDNA bewezen halimodendri’s dan hebben deze vaak een geheel donkerder terial centrum. Ook in Autumn van Martin Garner zie je dit terug. Ik vrees geen “poepje” verzameld?

Sander Bruylants  ·  10 oktober 2020  18:26

Peter, ik dacht dat minula niet meer al een echt realistisch taxon als dwaalgast in WP werd beschouwd en eerder als korte-aftandstrekker wordt gezien met een beperkter verspreidingsgebied dan eerder gedacht. 
Hier onder andere het staartpatroon. https://waarnemingen.be/observation/200866577/

Peter de Knijff  ·  10 oktober 2020  19:44

Ik zou niet weten waarom minula hier niet zou kunnen komen. Dit soort dogma’s zijn er alleen maar om te verwerpen zodra het eerste “bewijs” er is.

Helaas zullen we het van dit beest nooit zeker weten zonder de mogelijkheid van een genetische onderbouwing.

Leo JR Boon  ·  10 oktober 2020  21:14

De meest intrigerende Braamsluiper die ooit in Nederland te zien was, was natuurlijk de vogel van Katwijk (november 2003). Met zijn kleine formaat, lichtbruine bovendelen, zeemkleurige onderdelen, bleek oog, klein snaveltje en rusteloos gedrag schreeuwde deze vogel destijds om 'minula'. Toevallig deze week foto's en mijn video beelden nog eens grondig bekeken en gezocht op het net. Maar er is weinig tot niets te vinden qua 'minula' uit het juiste gebied. Wel wat gelijkende vogels uit India kunnen vinden en slechts 1 uit China (als ie al daar gefotografeerd was).

Twee foto's van Bas van den Boogaard staan in het DB Actueel artikel van ontdekker Casper Zuyderduin (DB jg 26 nr 1, 2004. Ook bij deze vogel zijn de kortste en middelste tertials egaal gekleurd. Misschien iets om verder in te duiken.

Van deze bewuste vogel staat zelfs geen foto op waarneming of op de DB site.

Peter de Knijff  ·  10 oktober 2020  21:25, gewijzigd 10 oktober 2020  21:27

Ik weet het Leo, en erg jammer dat de vangpoging mislukte, want ook dat was een erg goede kandidaat. We wachten allemaal op een uitgebreid determinatie verhaal over deze erg complexe en moeilijke groep waar aan werd gewerkt, maar of dat er ooit komt.....

Kenny Hessel  ·  10 oktober 2020  22:14

Toch belangrijk om op te merken dat de vogel van Heist niet opvallend klein oogde, eerder 'gewoon' Braamsluiper-formaat. Het vaak kleine dunne snaveltje in combinatie met groot ogende kopje was ook niet aanwezig. Tevens was de hpp niet opvallend kort. De bovenste helft van de binnenvlag van T6 is donker en niet wit. Voor wat al deze kenmerken iets waard zijn natuurlijk. Kortom ik zie eigenlijk niet direct iets om aan minula te denken. Geen idee of dat tertialkenmerk enige waarde heeft, maar op het eerste zicht is daar toch wel wat variatie in te vinden bij de verschillende ondersoorten (zie oa al de foto's in Shirihai en Svensson). 

Arjan Dwarshuis  ·  14 oktober 2020  16:46

Ha Johan, Lars Buckx en ik vonden vandaag deze vogel, die me op roep en qua uiterlijk sterk aan jouw vogel deed denken. Op xeno-canto staan zowel blythi's als halimodendri's met ratelroepjes, maar een gewone met een dergelijk roepje ben ik (nog) niet tegengekomen.  Verder hebben we de korte P2 en witte binnenvlag van T6 + witte top van T5 kunnen documenteren. In de toekomst moet dit toch voldoende zijn om dit soort vogels ook zonder DNA met zekerheid te determineren, zou je zeggen.


Diederik Kok  ·  14 oktober 2020  20:50

Ha Arjan, leuke vogel.

Het zou mij inderdaad niet verbazen wanneer, met wat meer kennis, een combinatie van dat soort kenmerken in de toekomst voldoende is voor determinatie als blythi/halimodendri. De vraag is wel hoe je dan die twee taxa uit elkaar houdt. 

Volgens mij is de structuur van de roep van de AWD vogel iets anders dan bij de Heist vogel. Een ratelachtige roep zoals bij de AWD vogel hoor ik soms ook wel eens bij vermoedelijke curruca in voorjaar/zomer (tijdens broeden?), of in ieder geval iets wat dat erg benadert. Maar ken ik vooralsnog niet van het najaar. Ik zal je zo'n opname uit het voorjaar toesturen. In het najaar in NL ken ik zo'n ratelroep alleen van exemplaren met goede looks voor een oostelijk taxon. Wellicht heeft iemand anders ervaring met ratelende curruca's in het najaar? 

Ipe Weeber  ·  14 oktober 2020  21:14

De DNA-bewezen Halimodendri van Groningen (Vinkhuizen, 2 winters achtereen) had zo'n opvallende ratelroep.

Ipe Weeber  ·  14 oktober 2020  21:14

De DNA-bewezen Halimodendri van Groningen (Vinkhuizen, 2 winters achtereen) had zo'n opvallende ratelroep.

Vincent van der Spek  ·  14 oktober 2020  21:21

Mooi klein snaveltje heeft de vogel van Arjan en Lars. 

Johan Buckens  ·  14 oktober 2020  22:05

Hey Arjan, knap gedocumenteerd. Wat me aan jouw vogel (onder andere) opvalt zijn de eveneens zeer lichte middelste en kleinste tertial.

De roep verschilt wel duidelijk met die van de vogel van Heist.

Ik heb even de opnames beluisterd van vogels die op waarneming.nl ingevoerd zijn als blythi. Deze ratelroepjes doen meer denken aan de alarmroep  van onze Braamsluipers, als ze alarmeren in de omgeving van het nest (voorbeeld).  Deze alarmroep van curruca heb ik trouwens nog nooit gehoord tijdens de najaarstrek. 

Weet iemand hoe je die ratelroep van blythi kunt onderscheiden van die van curruca?

De roep van de vogel van Heist doet meer denken aan de roep van Woestijngrasmus, en komt overeen met wat ik vond van halimodendri op xenocanto. 

Op waarneming.nl vond ik 1 gelijkaardig roepje, een geval in Ouddorp van George Tanis. (dit geval wordt misschien beter ingevoerd als halimodendri, ipv blythi?)


Johan Buckens  ·  14 oktober 2020  22:06

@ Peter: helaas geen poep kunnen verzamelen van deze vogel

Maarten Wielstra  ·  14 oktober 2020  22:17, gewijzigd 14 oktober 2020  22:19

https://waarneming.nl/observation/132530948/


Deze destijds vergeleken met referentie opnamen. Klonk me toen meest als gewone in voorjaar en minder als vale braam. Ik weet niet meer of ik de vogel ook goed heb gezien toen. Misschien leuke toevoeging aan de discussie. Feedback welkom.

Ronald Nuiver  ·  14 oktober 2020  23:27

Ik weet dat de Halimodendri in mijn tuin erg veel op de roep van een Pimpelmees leek. 

Hugo Wieleman  ·  15 oktober 2020  12:05

Op 27 augustus had ik op de Boschplaat van Terschelling een Braamsluiper die een meesachtige ratel liet horen, zie hier.  Aan de vroege kant voor een oostelijke Braamsluiper, dus wellicht was deze roep van een Curruca. Helaas liet de vogel zich slecht zien waardoor ik geen kleedkenmerken heb kunnen beoordelen.

Robbin van Dijk  ·  15 oktober 2020  15:26

@ Johan. 

Van de vogel bij Ouddorp in 2016 is een poepmonster onderzocht en hieruit is geconcludeerd dat het een blythi betrof. 

Garry Bakker  ·  15 oktober 2020  15:52

@Johan Buckens: gelukkig had je de zingende Orpheusspotvogel in je voorbeeld hierboven zelf al opgemerkt ;-)

Maarten Wielstra  ·  19 december 2020  10:59, gewijzigd 19 december 2020  11:12

https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/18087?page=0#navbar-collapse


Deze klinkt me ook als de Heist vogel? Even snel vergeleken/beluisterd, dat trage dze dze dze. Echter ook tak roepjes, die daar misschien weer niet bij horen.


Edit: interessant bijschrift https://waarneming.nl/observation/44963254/

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?