Siberische Sprinkhaanzanger

Locustella certhiola  ·  Pallas's Grasshopper Warbler

Datum 4 oktober 2020
Locatie Heist
Fotograaf Johan Buckens Johan Buckens
Bekeken 9114 ×

Discussie

Alex Bos  ·  4 oktober 2020  18:58

Poeh... de tweede alweer dit jaar bij jullie. Wordt tijd voor weer eens één bij ons, maar dan zonder melkpak

Johan Buckens  ·  4 oktober 2020  20:27

Het is trouwens opmerkelijk dat we nog steeds geen (zicht)waarneming hebben van een Struikrietzanger langs onze kust. Maar dus wel al 3 Siberische sprinkhaanzangers, 4 Kleine sprinkhaanzangers en 4 Veldrietzangers...

Max Berlijn  ·  4 oktober 2020  21:18, gewijzigd 4 oktober 2020  21:19

Blijft hoop geven maar het blijft “een ding” dat jullie Belgen het zo veel beter doen met Locu’s en Acro’s dan wij “ollanders“. Jullie hebben minder geschikte plekken dan ons. Die Maasvlakte is zo ver&€@@ groot dat grondig zoeken op frequente basis ondoenlijk is. Is het zo dat jullie de geschikte plekken vaker en beter kunnen doorzoeken omdat ze kleiner en in minder aantal zijn?

Lieven De Temmerman  ·  5 oktober 2020  07:23

Het geheim is een grote bak met licht!

Johan Buckens  ·  6 oktober 2020  20:24

Inderdaad Max, kleine versnipperde stukjes in en rond het havengebied die redelijk makkelijk te doorzoeken zijn. Sommige stukken zijn echte 'migrant traps', met soms grote concentraties vogels. De felle havenverlichting speelt hierin ongetwijfeld een grote rol. De locustella's worden meestal gevonden op vlaktes of in marginale bosjes.

Folkert Jan Hoogstra  ·  6 oktober 2020  22:49

@Max, zaterdag liepen er in ieder geval een best aantal vogelaars op de Maasvlakte te struinen. Helaas werd er alleen een gewone Sprinkhaanzanger gezien. Het is wel zo dat het duindoornbosje waar de Bergheggenmus destijds werd gevonden net wat te groot is. De verderoo gelegen bosjes zijn prima te checken. Dat hele stuk met duindoorns langs de stuifdijk is wel naar groot, maar niet superbreed dus met een aantal man naast elkaar best te doorzoeken. Wel is het zo dat die hele stuifdijk s' nachts wel volledig donker is. Wellich toch eens kijken of er nog ergens wat bosjes zijn waar 's nachts meer licht is.

Zaterdag tijdens de regen nog eens de maasvlakte over gereden op zoek naar leuke plekjes. We stopten even bij de parkeerplek voor de terminal. Binnen de minuut douane bij de auto...we mochten even uitstappen en de auto werd doorzocht... geen ramp, maar ik wil ook die mensen niet de hele tijd van hun werk afhouden. We zijn er dus maar snel weer mee gestopt.

Chris van Rijswijk  ·  14 maart 2021  15:16

Een mooi interview...

Leo JR Boon  ·  15 maart 2021  11:04

Wat een ontdek lijst!

Edwin Russer  ·  29 september 2022  16:26

WoW, onze zuiderburen gaan aardig los ! 

Max Berlijn  ·  29 september 2022  18:43, gewijzigd 29 september 2022  21:52

Als je die populaire DT’s in dezelfde frequentie op de MAVla zou houden met hetzelfde aantal mensen hadden we Sibsprink al meermaals gehad denk ik zelf. DE plek ervoor. Nu is het een grote vlakte met in het goede seizoen te weinig vogelaars om hem echt goed “af te vogelen”. Edit: de "greppel" bij de HB-Zeewering is natuurlijk ook een top vindplek voor deze soort, 

Max Berlijn  ·  29 september 2022  22:27

Nog een aanvulling, er zijn dus Belgen met 3!! veldwaarnemingen van deze soort..

Max Berlijn  ·  30 september 2022  19:59

Vandaag nog aanwezig, daar wel..😀, maar blijkbaar niet makkelijk in zit waarneembaar..

Johan Buckens  ·  1 oktober 2022  11:34

En er zijn zelfs 2 waarnemers met 4 veldwaarnemingen van de soort (waaronder mijzelf). Deze vogel zit in Duindoorn en laat zich zeer lastig bekijken. Om het de twitchers nog wat lastiger te maken is er zonet op de plek ook een gewone sprinkhaanzanger ontdekt...

Drie van de vier vogels zijn gevonden in hetzelfde gebied (ontdekplekken max. 100 meter uit elkaar) nabij de baai van Heist, de andere vogel 3km verderop in de Voorhaven. Twee vogels zijn gevonden in een (klein) Duindoorncomplex, 1 in Helmgras in een (klein) open populierenbosje en 1 in Duinriet (vlakte Voorhaven).

Als ik het aantal ringvangsten in BE en NL van de laatste 10 jaar vergelijk met de 2 decennia ervoor merk ik geen duidelijke toename van de soort. Het lijkt me dus eerder een bizar toeval dat we nu 4 gevallen hebben in 4 jaar tijd (vergelijkbaar met de 4 kleine sprinkhanen in de jaren '90, waarvan de laatste alweer 22 jaar geleden was).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?