Europese Kanarie

Serinus serinus  ·  European Serin

Datum 20 september 2020
Locatie Reddingboothuis, Texel.
Fotograaf Eric Menkveld Eric Menkveld
Bekeken 5585 ×

Discussie

Rob van Bemmelen  ·  24 september 2020  14:32

Ik meen foto's gezien te hebben van een geringde Eurokan (met kwekersring, welteverstaan!) op Texel. Klopt dat en zo ja, is deze vogel onderdeel van dit paartje?

Tiemen De Smedt  ·  24 september 2020  15:01

Die foto heb ik ook gezien. Ik dacht dat de vogel een zwarte kwekersring droeg.

Er werd geopperd dat de vogel ooit illegaal op nest geringd werd, maar dat de vogels reeds uitgevlogen waren toen ze ze wilden ophalen.

Frank Neijts  ·  24 september 2020  15:15

Het mannetje is met zekerheid aan beide poten ongeringd, dat is op diverse foto's op waarneming.nl goed te beoordelen. Het wijfje heeft einderdaad een zwarte kwekersring aan de linkerpoot. Dat suggereert dat ze geboren is in 2019, het jaar waarvoor de kleur zwart geldt (zwart is ook eerder gebruikt maar vermoedelijk te lang geleden). Hoewel een escape als volgroeide vogel voor de hand ligt, gebeurt het ook wel eens dat een wilde (jonge) vogel in het nest wordt geringd (moet rond de 6 dagen anders past-ie niet (meer)) en de dans ontspringt door eerder uit te vliegen dan berekend. Maar in veruit de meeste gevallen nemen vangers dat risico niet en brengen ze de beestjes met de hand groot of stoppen ze in een traliekooitje waarbij de oudervogels de jongen toch kunnen voeren.

Vincent van der Spek  ·  24 september 2020  16:19

Doet denken aan dit geval op Kornwerderzand. En hier nog een recente escape.  Populair vogeltje blijkbaar. Zie je ze vaak op tentoonstellingen, Frank?   

Max Berlijn  ·  24 september 2020  17:00, gewijzigd 24 september 2020  17:00

Denk niet dat ik een gefotografeerd ongeringd geval heb in NL....🥴 Verklaard de verassende broedlocatie (Texel) misschien wel een beetje. Hier in Limburg (was ooit een tuinsoort voor me met meerdere broedparen in mijn dorp Epen) een erg moeilijke soort inmiddels.

Leo Stegeman  ·  24 september 2020  17:12

En een paar jaar geleden op Vlie in het najaar een ex. Met kwekersring, samen met 1 zonder...

Frank Neijts  ·  24 september 2020  18:18

@Vincent: Valt eigenlijk wel mee, ze worden (lang) niet zoveel gekweekt als Goudvinken, Putters, Sijzen of ‘barmsijzen’ en er zijn ook, voor zover ik weet, geen mutaties van. Dikwijls geeft het ontstaan van mutaties de populariteit van een soort een ‘boost’. Wellicht dat de relatief recente (her)intrede van Wilde (Atlantische) Kanarie in de vogelhouderij (makkelijker te kweken en veel mooier zingend) in het nadeel van de Euro heeft gewerkt. Ook zal de (sterke) afname van het inheemse broedbestand,  zo ongeveer net begonnen toen het houden van de soort niet langer illegaal was, een rol spelen ..

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?