Dwergstern

Sternula albifrons  ·  Little Tern

Datum 26 augustus 2020
Locatie Den Helder
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 8753 ×

Discussie

Peter de Knijff  ·  26 augustus 2020  16:45

Nieuw project Fred?

Fred Visscher  ·  26 augustus 2020  17:18

Zeker niet grapjas! Haast niet te doen met die wind zo'n "libelle" op de foto zetten! Winterkleedjes zijn niet te vinden op waarneming dus heb ik daar wat geplaatst en hier 1 omdat je ze nooit ziet..

Jan Hein van Steenis  ·  21 juni 2021  15:09

Eerste Least Tern (Amerikaanse Dwergstern) voor Ierland, blijkbaar vorig jaar al gehoord, maar opgepikt door Niall Keogh (een naam die wel vaker voorbijkomt bij Ierse zeevogels). De eerste voor de WP zat jáááren in een Engelse kolonie. Dus leer de roep en blijf opletten!

Filmpje


Fred Visscher  ·  11 november 2021  10:38

Dat er nog heel veel niet duidelijk is bij sterns is wel bekend denk ik. Hier het bericht dat ze in het tweede kalenderjaar gewoon zitten te broeden!!! Uiteraard niets van bekend in de literatuur.. Een geweldig soortje die ik veel te weinig zie eigenlijk. Vorig jaar kon ik vastleggen dat bij een 2 kj de p8 er al donker uitgroeit. Dat de buitenste hp er rond mei/juni er nog net zo fris uitzien zoals de pennen die ervoor zitten en zelfs samen met die corresponderende hpdv was voor mij wel een eye-opener. Normaal gesproken ontstaat bij een stern de zwartachtige wig door sleet (door licht en wrijving, het keratine laagje bovenop verdwijnt langzaam..), en zijn hpdv in principe overleden rond het najaar en zijn dan dof-wit of bruinig geworden. Niet bij Dwergstern, hier zijn de bewuste buitenste hp zwanger van de melanine maar dus ook de corresponderende hpdv en dit alles al in het begin van het broedseizoen... En dit kan volgens mijn hypothese alleen maar bedoeld zijn als ornament tijdens balts. Maar goed ik ring ze niet en kan ze niet vangen en daardoor kan ik ook niet weten of de soort met wit geverfde buitenste hp minder goed aan een partner kan komen.... Wellicht komen we er ooit achter.. :-)

Peter de Vries  ·  11 november 2021  11:28

@ Fred: over het broeden in het tweede kalenderjaar heeft iets gestaan in British Birds van februari dit jaar: Insights from colour-ringing Little Terns across Britain, Ireland and the Isle of Man. In 2018 was er een broedgeval van een tweede kalenderjaar vogel in Gronant, Wales. Het blijft in het midden of dit een nieuw fenomeen is of dat het nog nooit eerder is opgevallen.

En je hebt gelijk, zou een bijzonder leuk projectje zijn. Broedsucces van geverfde dwergstern bepalen in vergelijk met ongeverfde! 

Fred Visscher  ·  11 november 2021  11:32

Dank Peter, wist ik niet van BB!

Peter Lindenburg  ·  11 november 2021  23:56

waarom zou je wilde vogels willen verven om te kijken of hun broedsucces daalt? 

Fred Visscher  ·  16 november 2021  16:06

Leo Stegeman  ·  16 november 2021  18:47

Topniveau

Jan Hein van Steenis  ·  6 juni 2022  22:34

De Amerikaanse Dwergstern zit weer bij Dublin.

Jan Hein van Steenis  ·  5 april 2023  13:19

Een nieuwe ondersoort van Dwergstern beschreven voor het Midden-Oosten, met als auteurs o.a. Norman van Swelm:

A new subspecies of Little Tern from the Levant and its distinction from ‘European Little Tern’ and Saunders’s Tern | British Birds

Voor iets meer info als je (zoals ik) geen lid bent van BB: Martin Collinson op Twitter.

Brian Small lijkt niet overtuigd – hij schrijft op Birdforum: "I did a bit of citizen science [...] on ebird [...]. Virtually all had 2 dark outer primaries and just a handful had more."

Eduard Sangster  ·  14 juni 2023  14:34

Sinds 11 juni is de Amerikaanse Dwergstern voor het 3e achtereenvolgende jaar present in de Dwergsternenkolonie bij Portrane Point, net boven Dublin in Ierland. Ontdekkingsverhaal 2021

Dit is het 3e geval voor de WP. Eerdere gevallen waren in Engeland (1983-1992 in kolonie bij Rye Harbour, Essex) en Spanje (sep 2019).

Jan Hein van Steenis  ·  14 juni 2023  18:46

Ja, Fred doe je best eens, haha!

Rye Harbour is overigens in East Sussex.

Arthur Geilvoet  ·  18 juli 2023  19:43

Afgelopen zondag heb ik de Amerikaanse Dwergstern gezien bij de bekende kolonie Dwergsterns in Portrane . Na bijna twee uur wachten, was hij ineens daar, opgepikt door de 'warden' door zijn parkietachtige roep. De grijze stuit en staart kon ik nog net op foto vastleggen. Hoewel hij de laatste tijd vrijwel dagelijks op deze plek werd gezien, kan hij ook ineens in andere kolonies opduiken. Geen zekerheidje dus.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?