Dougalls Stern

Sterna dougallii  ·  Roseate Tern

Datum 30 juni 2020
Locatie Petten
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 4917 ×

Discussie

Fred Visscher  ·  3 juli 2020  17:47, gewijzigd 4 juli 2020  12:43

Deze foto even gekozen voor een reactie vanwege het 3kj type Visdief (zonder tertials met donker centra..) die rechts van de Dougalls staat, en eventueel overeen komt qua rui. Ik heb namelijk een enorm aantal foto's kunnen bekijken van Dougalls op het www en heb de 1e en 2e zomer types er uit geselecteerd (allen genomen in dezelfde periode als de vogel van Rob). Wat mij opviel is dat bij het 2e zomer-type de tertials zonder donker centra zijn. Bij alle 1e zomer types zijn de tertials met donker centra. Bij het 2e zomer type is de staart vrijwel altijd langer, hebben ze uitgekleurde pootjes, minder prominent aanwezige donkere vleugelboeg (in vlucht vaak alleen nog wat restant te zien door veel minder donkere kleine dekveertjes..), het zwart van de kopkap is intenser en bij 1e zomer meer bruinig en is overall ook meer als adult! Ik vond twee 2e zomer vogels die geringd waren en met zekerheid dus ook 2e zomers zijn. Met de zekere 2e zomers begin ik en daaronder zet ik de vogels die er uit zien als de vogel van Rob (hierboven links in beeld ;-)).

Tweede zomer vanwege kleed maar bevestigd door ringen.

Tweede zomer met adulte kopkap (dus lastiger qua aging..) en bevestigd door ringen.

Tweede zomer-type

Tweede zomer-type

Tweede zomer-type

Tweede zomer-type

Eerste zomer-type

Eerste zomer-type

Eerste zomer-type

Eerste zomer-type

Eerste zomer-type

Eerste zomer-type

Eerste zomer-type

Max Berlijn  ·  4 juli 2020  09:33

Mooi werk Fred👍

Rob van Bemmelen  ·  4 juli 2020  21:38

Mooi Fred! Inmiddels ook bevestigd door Killian Mullarney als 2kj.

Naast de door Fred genoemde leeftijdskenmerken zie ik denk ik toch een paar juveniele veren, en wel binnenste middelste dekveren op de linkervleugel, net voorbij de schouderveren (op onder andere deze foto).

Het wordt alleen maar beter zo: maar een klein deel van de 2kj's komt terug naar de broedgebieden...

Fred Visscher  ·  28 juli 2020  16:11

Een keurige derde kalenderjaar vogel dus bij Camperduin.  Zoek ook eens de verschillen met de 2kj vogel van Rob hierboven.. ;-) Een nieuw onderzoekje naar Visdieven (en dan wel met open vleugels etc etc..) lijkt mij ook erg interessant en nodig..

Leo Stegeman  ·  28 juli 2020  19:12

Maar Fred, er is dus bij Visdieven al mooi onderzoek gedaan door Kehoe et.al in eerder genoemd artikel in BB. Hieruit blijkt dus de grote variatie in onvolwassen kleden waardoor het vaak niet mogelijk is 2 kj, 3 kj of ouder te onderscheiden.


Fred Visscher  ·  28 juli 2020  19:31

Leo, ik weet er alles van maar ze kijken niet goed naar combinaties van kenmerken, kenmerken buiten de set die ze gescoord hebben, de sample size van 2kj's is erg klein en geen open vleugel te bekennen. De bijbehorende teksten die bij de laatste foto's horen zijn ook vooral allemaal erg onzeker en men gokt daar wat over de leeftijd. Doe mij maar een artikel met open vleugels en met bewijsmateriaal..! Ik ga daar nog flink op schieten in de toekomst! En dat 3kj Visdieven op adulten kunnen lijken dat wisten we wel maar laat nu ook eens een gekleurringde 2kj Visdief zien die op een adult of op een 3kj lijkt..


Ed van Boheemen  ·  28 juli 2020  21:41

Overigens niet gemeld vandaag.. 

Rob van Bemmelen  ·  28 juli 2020  21:54

@Ed... het gaat hier om de 2kj Dougalls, die is voor het laatst gezien op 1 juli. Jij zal wel de 'adult' bedoelen (die op grond van de ringgegevens een 3kj blijkt te zien). De afgelopen week is er een exodus geweest van Visdieven; gisteravond was er nog maar een fractie van de Visdieven over van wat hier de afgelopen maanden zat.

Wat betreft White & Kehoe ben ik het wel met Fred eens: ze hadden hun claims wel beter kunnen illustreren met foto's, meer kenmerken kunnen meenemen, plus de combinaties van kenmerken. Daarnaast is het de vraag of hun resultaten voor Visdief volledig gelden voor Dougalls Stern. Ook volgens Killian Mullarney is er tussen 2kj en 3kj Dougalls minder overlap dan in Visdief (maar hoe hij tot deze conclusie is gekomen weet ik [nog] niet).

Dat het merendeel van de 3kj Dougalls er uit ziet als een adult is iig wel in lijn met White & Kehoe. En van 3kj hebben we er al een paar in NL: in ieder geval deze uit 2004 en deze vondst op Texel uit 2016. Die uit 2004 had ook een adult-type kleed, van de vogel uit 2016 durf ik dat niet met zekerheid te zeggen, maar een opvallende carpal bar zie ik niet.

Rob van Bemmelen  ·  22 november 2020  14:26

Docu over Rockabill en de kolonie Dougalls Sterns aldaar. Mooie beelden!

Chris van Rijswijk  ·  22 november 2020  16:42

Mooi docu met idd prachtige beelden. Wie o wie weet een locatie waar Dougalls stern goed is te fotograferen? 

Fred Visscher  ·  23 november 2020  16:33

Geen docu maar wel interessante info voor de liefhebbers!

Rob Bekebrede  ·  23 november 2020  18:10

Hoi Chris,

Lady's Island. Co. Wexford. Ierland. Kun je erg dichtbij komen.

Groet,

Rob

Chris van Rijswijk  ·  23 november 2020  20:25

Dank Rob!!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?