Kleine Regenwulp

Numenius minutus  ·  Little Curlew

Datum 12 januari 2020
Locatie Kolhorn, Kaagpolder (NH)
Fotograaf Ronald Messemaker Ronald Messemaker
Bekeken 3715 ×

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  19 januari 2020  20:41

Vandaag was het veel mooier weer dan vorige week, maar geen spoor van de Kleine Regenwulp voor de (minstens 50% buitenlandse) bezoekers. Morgen zal-ie er wel weer zitten.

Ronald Messemaker  ·  20 januari 2020  13:19

En dan te bedenken dat twee Engelse vrienden van ons zaterdag de vogel op een haar na mistte. En zondag ook voor joker zijn gereden :(

Fred Visscher  ·  20 januari 2020  17:56

Zojuist een half uurtje bij de slaapplaats gestaan maar helaas, daar stond hij niet tussen het clubje van 15 Wulpen. Sytze zag vandaag ook bijna geen Wulp meer in het gebied. Met deze "tropische" temperatuur zou het zomaar kunnen zijn dat hij met de grote, eventueel al vertrekkende groepen Wulpen is meegevlogen natuurlijk... We denken aan de richting Zweden/Finland, Engeland en de Balkan volgens de geringde Wulpen die ik in NH zo nu en dan aflees.. Ze zijn overigens wel riet aan het maaien achter het gebied van de slaapplaats, dat betekent verandering en daar houdt een Wulp niet van. De grote groep kan natuurlijk ook met gemak op 1 van de andere favoriete plekken zitten momenteel.. Je moet dan denken aan het gebied tussen 't Veld en Schagen.

Folkert Jan Hoogstra  ·  22 december 2020  20:35

In de wandelgangen heb ik wel eens de hypothese gehoord dat we door het verschuiven van de magnetische polen van de aarde de kans op ver oostelijke dwaalgasten groter zou kunnen worden, waaronder bijvoorbeeld Grijskopkievit en deze Kleine Regenwulp.

Voor de liefhebber hier een visualitatie van een mogelijke natuurkundige verklaring over de manier waarop vogels het aardmagnetisch veld zouden kunnen gebruiken om te navigeren.

Youtube

Wim Wiegant  ·  22 december 2020  22:00, gewijzigd 22 december 2020  22:12

Folkert Jan,

Supergaaf filmpje...!
Hoe moeilijker het filmpje te begrijpen wordt, hoe sneller het gaat. Maar ja, dat gaat bij bijna alle YouTube filmpjes (met name instructievideo's) zo...!

De wandelgangen worden door vele halve garen bevolkt. Zo hebben Peter de Vries (ik wil niet suggereren dat PdV een halve gare is) en ik wel eens gewezen op het naderende omklappen van de magnetische polen, maar ik weet werkelijk niet meer in welk verband (zal wel iets met dwaalgastgedrag te maken hebben gehad) op deze site. Onvindbaar! Daarbij wees hij nog op een aardig artikel. 

[Under construction: als de link vindt plaats ik 'm hier...]

En dan hebben we het nog niet eens over het niet-te-bevatten komen en gaan van de zonnevlekken gehad...!

Jan Hein van Steenis  ·  22 december 2020  22:57

In dit kader ook interessant:

https://www.nature.com/articles/nature13290

Maarten Wielstra  ·  22 december 2020  23:07

3 Planeten op 1 lijn heeft dit weekend ook nog een zwikkie Brubo's (en langkoppige Toendrarietganzen) onze kant op gezogen lijkt het.

Wim Wiegant  ·  22 december 2020  23:45, gewijzigd 23 december 2020  00:13

Jan Hein, interessant abstract...
Maarten Wielstra,  de junxtapositie van de planeten is een mogelijke verklaring. Het is niet te bevestigen, noch te ontkennen.  Misschien komt het wel door de bedevaart naar West-Kapelle van de Steppeplevier...?
God mag het weten. Zou er misschien een theepot een baan om de zon beschrijven tussen de aarde en mars...?

Max Berlijn  ·  23 december 2020  07:47

Leuke gedachte gang en toevallig is het vandaag precies een jaar geleden dat mijn meest onrustige ornithologische kerst begon (ik deed vijf dagen over het zien van de vogel..)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?