Kleine Regenwulp

Numenius minutus  ·  Little Curlew

Datum 28 december 2019
Locatie Schagen
Fotograaf Gijsbert van der Bent Gijsbert van der Bent
Bekeken 5659 ×

Discussie

Bert Knoop  ·  29 december 2019  14:53

Is het wel verstandig om deze foto te plaatsen ?

Bert de Bruin  ·  29 december 2019  20:03

Hoezo? 

Boy Possen  ·  29 december 2019  20:17

Omdat de foto ook (of eigenlijk vooral) illustreert hoe de realiteitszin nogal eens verloren gaat tijdens een twitch? 

Leo JR Boon  ·  29 december 2019  21:45

En dus?

Bert Knoop  ·  29 december 2019  22:17

Vindt je het dan slim om op een spoor te gaan staan. Wat denk je dat die trein machinist denkt als hij dit ziet. Heb je die waarschuwingen van de NS nooit gezien om niet op het spoor te komen. Maar ja je wilt natuurlijk die waarneming niet missen maar je vindt het niet erg dat die machinist met het hart in de keel zit. Want die denkt wat gaan die gekken doen.

Wim Wiegant  ·  29 december 2019  22:58

Bert, ik dacht eerst: "Wat een onzin"... Maar je hebt gelijk, je moet het vanuit de optiek van de treinmachinist zien...

Leo JR Boon  ·  29 december 2019  23:06

Maar het heeft allemaal niets te maken met het wel of niet plaatsen van deze foto... daar gaat het om. Niet of het slim etc is om op het spoor te gaan staan....

Bert Knoop  ·  30 december 2019  08:26

Op waarneming hebben ze de foto eraf gehaald omdat het een slecht voorbeeld geeft. Maar misschien ben jij ( Leo ) dan wel een voorbeeld waarom andere mensen de pest aan vogelaars hebben.

Tjeerd Burger  ·  30 december 2019  08:36

In plaats van een discussie over wel/niet plaatsen van de foto was het beter geweest als men elkaar hier in het veld over had aangesproken. Elk normaal denkend persoon weet dat dit fout gedrag is. De machinist schrikt er van, maar het zorgt er daarnaast ook voor dat opvolgende treinen langzamer moeten rijden, met vertraging tot gevolg. Jammer dat hiervoor eerst de politie moet komen opdraven om het op te lossen, je gaat toch ook niet op de vluchtstrook van een snelweg staan? Gelukkig loste het probleem zich uiteindelijk vanzelf op toen de Regenwulp opvloog door een 'typhonerende' trein. 

Jelle Scharringa  ·  30 december 2019  09:14

@Tjeerd: als je mensen op hun gedrag aanspreekt, kan je een grote bek terug krijgen, ook van bekende DBA-ers! Zeldzame vogels kijken begint steeds meer op ramptoerisme te lijken en elke keer moet ik me er toe zetten om toch wel te gaan. Het gaat tenslotte ook om het resultaat, Ik had (zoals iedereen) die Kleine Regenwulp toch niet willen missen.

Gijsbert van der Bent  ·  30 december 2019  09:51

Zeker als je het vanuit het perspectief van de treinmachinist bekijkt is plaatsing van deze foto inderdaad niet zo verstandig geweest. Dan maar opbergen in de krochten van het historisch archief van de DBA?

Peter Lindenburg  ·  30 december 2019  09:59

ik had een vrijwel identieke foto bij mijn waarneming op waarneming.nl staan en heb deze op verzoek verwijderd. ik snapte dat verzoek wel. ter plaatse werd er, toen de trein kwam, geroepen ‘jongens, denk aan de machinist!’ maar daar werd duidelijk door enkelen helaas geen gehoor aan gegeven.

Jaap Denee  ·  30 december 2019  10:08

Alleen al om bovenstaande discussie en het creëren van bewustwording lijkt het mij goed om de foto te laten staan. Het probleem zit hem niet in het plaatsen van deze foto, het probleem zit hem in niet nadenken over "ons" gedrag in "het veld".

Wietze Janse  ·  30 december 2019  10:10, gewijzigd 30 december 2019  10:14

Ach, aan de andere kant stelt deze foto wel weer een voorbeeld hoe het niet moet, en dus volgende keer elkaar ook beter aanspreken in het veld.
Het probleem hier is vaak niet dat je niet weet wat je moet doen, maar dat je niet doet wat je allang weet! Omdenken dus.

 

Heb de afgelopen tijd heel wat (verkeer) geregeld bij Kleine Regenwulp en Grote Trap, en gelukkig alleen redelijke mensen ontmoet, soms moest er wel enige drang toegevoegd worden, maar dat was dan ook het meest negatieve. Hierboven was ik helaas niet bij, ik/we verwachten natuurlijk ook enige redelijkheid en verstandig nadenken bij de mensen zelf. We pakken deze casus mee voor volgende keren en als iedereen dat doet moet het een volgende keer toch beter gaan. De vogel zit nog op dezelfde plek vandaag, we kunnen laten zien dat het beter kan ....

David Uit de Weerd  ·  30 december 2019  14:34, gewijzigd 30 december 2019  14:35

Punt is wel dat de omvang van vogels kijkend Nederland in 20 jaar tijd enorm is gegroeid. Bij veel zeldzaamheden zijn vogelaars na dag 1 geen Dutch Birding leden, maar we hebben er wel 'last' van omdat ze wel als dusdanig gezien worden. Enige remedie is blijven aanspreken.

Lastig blijft het. Laatst werd er in de Zwolle appgroep geklaagd over wangedrag door fotografen bij de Pestvogel in Zwolle Zuid. Waarbij ik direct aan heb gegeven dat men, in plaats van typen van deze mededeling in een appgroep, beter de fotografen (al dan niet met medestanders) kan aanspreken. Uiteindelijk zelf er heen gefietst en fotografen aangesproken. Daarbij ook uitgelegd dat aantal goede zoekers op het punt staan hun meldingen alleen onder bevriende vogelaars te delen onder belofte van embargo. Discussie verliep redelijk goed, waarbij je, als je wegfietst, toch van een ietwat laffe meneer wat nageroepen krijgt.

Remco Hofland  ·  1 december 2020  19:11

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat, lang voordat de machinist deze groep mensen in beeld krijgt, de seinen beginnen te knipperen en herriemaken en de slagbomen omlaag gaan; je moet dan wel malle Eppie zijn om dan als vogelaar nog binnen de slagbomen te staan bij het voorbijrijden van de trein .... en anders hebben we altijd nog 'survival of the fittest' ...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?