Bosgors

Emberiza rustica  ·  Rustic Bunting

Datum 24 september 2019
Locatie Noordwijkerhout, Anemoonweg
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 2475 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  24 september 2019  19:34

Mooi hoor zou mogelijk toch weer eens een indiensoort moeten worden??

Rob Halff  ·  24 september 2019  20:00

Hoezo? Bosgors word de laatste tien jaar elk jaar (gedocumenteerd) vastgesteld in Nederland. Blijft natuurlijk een schaars beest maar om hem opnieuw een indiensoort te laten worden lijkt mij nu nog wat voorbarig.

Max Berlijn  ·  24 september 2019  20:54, gewijzigd 24 september 2019  21:12

Ik denk dat die ongeveer net zo zeldzaam is als Kleine Spotvogel in de laatste jaren en die moet je toch ook laten beoordelen? Ik begreep dat de Noordwijk vogel voor veel mensen die al jaren meedraaien nieuw was.

Thijs Fijen  ·  24 september 2019  22:07

Bosgors wordt elk jaar meerdere malen waargenomen en dikwijls met prima documentatie. Ik kan me voorstellen dat dit wat minder zichtbaar is: de meeste waarnemingen zijn op de waddeneilanden, en waarnemingen zijn vaak pas zeker na zorgvuldig controleren van opnames van tikkende gorzen (TiGo's). Dat laatste duurt vaak even, want dat moet doorgaans op een pc. Een twitchbare Bosgors, al helemaal op 't vasteland, was lang geleden! 

De soort is nog steeds algemener dan Kleine Spotvogel, en die soort zal voorlopig nog een indiensoort blijven (gemiddeld minder dan twee gevallen per jaar over een periode van 30 jaar). 

Max Berlijn  ·  24 september 2019  22:53, gewijzigd 24 september 2019  22:56

eeeh maar die 30 jaar hebben we/jullie toch al in 2013 los gelaten (daar was ik nog bij). Volgens mij wordt er met name naar de laatste 10 jaar gekeken. Maar eeh, no problem hoor, Bosgors wordt vanzelf een indien soort, hij gaat namelijk door de Aziatische vangsten hard de Wilgengors achterna..

Thijs Fijen  ·  25 september 2019  10:08

Het handboek is duidelijk: een CDNA beoordeelsoort is een soort met gemiddeld minder dan 2 gevallen per jaar over een periode van 30 jaar. Daar staat nog het woordje 'in principe' bij. Die uitweg is bijvoorbeeld gebruikt bij de Siberische Tjiffen (niet bij de Siberische Boompiepers overigens, die voldeed aan de gemiddelde-eisen) omdat de kennis ons overduidelijk had ingehaald. 

Een andere manier waarop we 'in principe' in het handboek hebben staan is dat we ook kijken naar een trendvoorspelling op basis van recentere jaren (bijv. 10 jaar) om te bepalen of soorten beoordeelsoort-af mogen worden. Je wil namelijk niet dat je de soort beoordeelsoort-af maakt, er dan een jaar zonder of weinig gevallen komt en de soort weer beoordeelsoort moet worden. Als voorbeeld: Aziatische Goudplevier wordt sinds 2019 niet meer beoordeeld. Stel dat er sinds 2019 géén gevallen meer zouden zijn (zeer onwaarschijnlijk, laatste jaar zonder geaccepteerd geval is 2013), dan zou pas in 2026 het gemiddelde onder de 2 per jaar komen. 

In 2015 is besloten dat die 30 jaar-regel wat losser gehanteerd kon worden, maar daar zijn wij grotendeels op teruggekomen (zie de 'in principe'-voorbeelden hierboven). De toelichting op dat besluit staat hier

Er zijn inderdaad geen duidelijke criteria om te bepalen wanneer een soort weer wél op de lijst komt, en dat komt natuurlijk omdat niet-beoordeelsoorten niet gestandaardiseerd worden ingediend/bijgehouden. Het is daardoor lastiger te beoordelen hoeveel gevallen er daadwerkelijk acceptabel waren. Tot nu toe wordt daarvoor een analyse opgesteld (het staat eenieder vrij dit voor Bosgors te maken, kost je een avondje of twee), en een aanbeveling gedaan. Dat bespreken we in de vergadering en gaan over tot stemming. Zo is (voor mijn tijd) Kuifleeuwerik weer op de beoordeellijst gekomen (geen broedvogel meer, nauwelijks waarnemingen in andere situaties in een ruime periode, én het is onwaarschijnlijk dat dit snel gaat veranderen). Idem voor Notenkraker: die soort balanceert al tijden op wel/niet beoordelen door het irruptieve karakter met doorgaans geen gedocumenteerde waarnemingen, en dan een jaar met veel gevallen. Nu hebben we besloten om die soort wel weer te beoordelen. Uitgangspunt is daarbij wel die 30 jaar, maar om een soort van trendvoorspelling te kunnen doen kijk je óók naar de kortere periodes.

Wietze Janse  ·  25 september 2019  10:23

Bedankt voor de uitgebreide moeite/toelichtng Thijs, duidelijk!

Max Berlijn  ·  25 september 2019  11:17

👍 dank idd.

Bas van der Burg  ·  25 september 2019  12:08

Nu ook een Dwerggors op de plek vd Bosgors

Wietze Janse  ·  25 september 2019  12:44

Daar hebben we toch DBAlerts voor om dat even (lokaal) te melden Bas?
Dat is gemakkelijer dan hier alle foto's af te zoeken. 

Bas van der Burg  ·  25 september 2019  12:49, gewijzigd 25 september 2019  12:50

Helemaal gelijk in (al is er nu nog maar 1 foto geplaatst vd Bosgors Noordwijkerhout), maar ik vind dat meer iets voor de waarnemers ter plaatse (ik ben allang weer thuis) om eea door te geven. Jij had het namelijk ook kunnen doen Wietze 😎

Overigens Bosgors is al tijdje uit beeld hoorde ik net......

Wietze Janse  ·  25 september 2019  14:14, gewijzigd 25 september 2019  15:04

Ik had het kunnen doen en ik had het beslist gedaan als ik niet druk aan het werk was. Sterker, in plaats van mij vermanend toe te spreken en zaken proberen om te draaien, neem eens een voorbeeld aan mij (mensen en in het veld en die het weten en/of tijd hebben) hoe regelmatig ik zaken voor jullie doorzet zodat jullie alle informatie hebben. Als we dat met ons allen zouden doen, zou het systeem nog nuttiger zijn. 

Bas van der Burg  ·  25 september 2019  15:38

Ik denk niet dat dit medium bedoeld is om ruzie te maken Wietze.......... ik stuur je wel ff een PB

Max Berlijn  ·  25 september 2019  21:19

Wietze goed gesproken, zonder stelling te nemen maar wat jij voor ons en DB doet en hebt gedaan is niet met geld te betalen!! Dank daarvoor en ik hoop dat je het nog lang wil blijven doen.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?