Onbekende soort

Unknown species

Datum 24 juni 2019
Locatie Torres del Paine
Fotograaf Lennart Verheuvel Lennart Verheuvel
Bekeken 3062 ×

Discussie

Arjan Dwarshuis  ·  23 september 2019  21:41

Wat een megavette plaat, niet normaal gewoon....

Diedert Koppenol  ·  23 september 2019  21:43

Absurd!

Diederik Kok  ·  23 september 2019  22:11

Geweldig!

Peter de Knijff  ·  24 september 2019  08:38

Ik geef toch de voorkeur aan de naturel plaatjes op je site (we zitten hier tenslotte niet op een pronksite, lelijk en foutjes mogen hier wel) waarbij de achtergrond niet duidelijk zichtbaar en storend wit is weggepoetst (en als je toch aan het manipuleren gaat waarom niet ietsjes contrastrijker en warmer, want nu erg bleek en flets en niet puur wit maar iets subtieler), maar fraaie beestjes zijn het wel.

Jelle Scharringa  ·  24 september 2019  09:39

Ik heb daar dagen rond gelopen (1996) maar er niet een gezien. Had je gedetailleerde voorkennis of was het geluk? Wel veel wilde lamas (Guanacos, Vicunas) en overal Condors gezien.

Jaap Denee  ·  24 september 2019  10:15

Bij uitstek een foto om van te leren hoe je een foto moet 'lezen', Peter...

Wat je "niet duidelijk zichtbaar en storend wit weggepoetst" noemt, is in feite een lichte (en wellicht iets uitgebeten) lucht waarbij het grootste deel van het licht van achteren komt. Doordat de poezen tegen die lichte lucht zitten en de belichting op de poezen is afgemeten, bijt die lucht zo wit uit. Doe je dat niet dan krijg je donkere silhouetten. Maar hoe het echt zit kan Lennart beter uitleggen; hij was erbij...

Peter de Knijff  ·  24 september 2019  11:41

Snap ik Jaap, maar op zijn site zie je twee foto's onder vrijwel een identieke hoek met dezelfde vegatie, tot op de grasspriet nauwkeurig, met de ene foto wel en de andere niet een vrijwel volledig witte achtergrond. Bij de foto met de witte achtergrond zie je hetzelfde poetssignaal, althans dat is mijn interpretatie, als de foto op de site. Kan zijn dat je door een net iets lager standpunt veel meer lucht krijgt, maar dan zou ook de hoek van de vegetatie anders moeten zijn.

Maakt verder niets uit, het blijven fraaie poezen en jaloersmakend dichtbij, daar zijn we het over eens!

Jaap Denee  ·  24 september 2019  11:49

Precies, Peter. Een net iets andere hoek veroorzaakt dat verschil.

Lennart Verheuvel  ·  24 september 2019  13:02

Ik had het zelf niet beter kunnen zeggen Jaap. De twee foto's zijn inderdaad onder een andere hoek genomen, er zit al gauw enkele meters hoogteverschil tussen. Dat is ook de reden waarom je op de ene foto een stuk minder van de poema's ziet dan op de andere. Omstandigheden heb je inderdaad niet altijd voor het uitkiezen. Hoewel ik overigens niet vies ben van een foto zo mooi mogelijk proberen te maken in de nabewerking heb ik hier inderdaad heel weinig aan gedaan. Ik heb de foto alleen in Lightroom bewerkt en daarbij de Highlights -100 gedaan, foto iets warmer gemaakt en kleuren en contrasten versterkt. Ik zou inderdaad nog verder kunnen gaan daarin, maar dan zou het naar mijn idee overdreven worden. Het hangt soms ook een beetje af van je beeldscherm hoe het overkomt, overigens zou het best kunnen dat ik over een week weer anders naar de foto kijk en het toch weer een beetje aanpas, maar dat zie ik dan wel weer. Ik kan je verzekeren dat de foto eerst nog een stukje fletser was (dat krijg je als je op een bewolkte dag de zon tegen hebt en je moet oplichten tegen een lichte achtergrond, dat is ook de reden waarom ik één foto noodgedwongen in zwartwit heb gedaan want daar was de hoek nog een stuk vervelender). Waarom iemand een niet-lichte achtergrond bewust zou vervangen voor een uitgebeten witte is mij trouwens een raadsel want wat mij betreft wordt een foto daar nooit beter van, daarom heb ik het ook niet gedaan. Tot zover de fototechnische informatie.


Wat betreft Torres del Paine, interessant dat je Vicunas gezien hebt Jelle. Ik heb daar geen enkele Vicuna gezien. Ik denk dat ze daar (nu in elk geval) niet (meer) voorkomen. Guanacos zijn er uiteraard wel en dat is ook de reden van de ontzettend hoge dichtheid van poema's in het park (ik geloof nu  zo'n 24 exemplaren!). Om de poema's te zien is het inderdaad slim om je tijd te besteden op de juiste plekken, ik heb met de momenten wel redelijk geluk gehad maar ik zou zeggen dat je in drie dagen er toch zeker eentje moet zien als je op de goede plekken zoekt. De beste plek is in de buurt van de twee toegangspoorten (trail tussen Sarmiento Gate en Amarga Gate), ik ga nog een tripreport maken waarin ik dat allemaal verder toelicht. Voor info over mammalplekken kan ik overigens Mammalwatching.com van harte aanbevelen, daar staan heel veel interessante tripreports op.

Jelle Scharringa  ·  24 september 2019  13:16

Hallo Lennart,

Ik heb me inderdaad vergist. Guanacos volop in Torres, maar Vicunas alleen algemeen in Lauca NP gezien. Dat is volledig aan de andere kant van Chili!

Jelle Scharringa  ·  24 september 2019  13:24

...en in 1996 was er nog geen fatsoenlijk functionerend internet.

Lennart Verheuvel  ·  24 september 2019  13:53

Ah, in Lauca heb ik ze idd ook volop gezien. Voor bijna alle andere zoogdieren moet je echter heel veel moeite doen daar...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?