Bonte Strandloper

Calidris alpina  ·  Dunlin

Datum 1 september 2019
Locatie Westhoek
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 4472 ×

Discussie

René van Rossum  ·  3 september 2019  20:46

Denk ook dat dat zwart zijn poten zijn ...

Klaas van Dijk  ·  3 september 2019  23:02

Een mooie en een erg duidelijke uitsnede. Er zijn diverse ondersoorten van de Bonte Strandloper die op dit moment in de Nederlandse Waddenzee zitten. Verder is deze vogel op dit moment actief in de slagpenrui (links en rechts nog 2 oude pennen). Durft iemand aan de hand van deze mooie foto een uitspraak te doen over de ondersoort?

Fred Visscher  ·  8 november 2021  17:23

Vandaag zag ik een opmerkelijk Bontje die wellicht leuk genoeg is om hier even te delen. Magnus kwam nog met een goede suggestie..

Max Berlijn  ·  8 november 2021  17:53, gewijzigd 8 november 2021  18:11

ook licht(ere) poten? Hybride Bonte x Temmincks?? Voor een Least klopt de vogel in ieder geval niet..

Peter de Knijff  ·  8 november 2021  18:49

Waarom een hybride als er een goed alternatief is Max.

Zo vreemd is die suggestie van arctica nu ook weer niet. Probleem is eerder dat maar zeer weinig Nederlandse vogelaars de diverse mogelijke Bontjes op hun radar hebben, laat staan dat de herkenning daarvoor in bevredigend detail bekend is. Ik ken, behalve het boek van Engelmoer en Rooselaar en het rapport van Peter Meininger en Norman van Swelm (toen nog geen Deans) geen andere goede bronnen waaruit je voor Nederland bruikbare informatie kan halen. Erg benieuwd hoe de nieuwe Nils dat gaat aanpakken…..

Max Berlijn  ·  8 november 2021  21:54, gewijzigd 8 november 2021  21:54

Ik vind die lichte pootkleur erg vreemd en lijk soms een Temminck's postuur door te zien schemeren...zeker zullen we het nooit weten.

Nils van Duivendijk  ·  9 november 2021  19:53


Daar hoef ik niet geheimzinnig over te doen, Peter. En leuk dat je daar naar uitkijkt! Uiteraard ga ik me ook niet begeven in ondersoorten bij (1e) winterkleden, die zijn alleen soms op maten te doen. In het boek komen wel 5 taxa van Bonte Strandloper in vers zomerkleed. Dat is vaak al lastig genoeg, mede omdat je ook rekening moet houden met subtiele sexe-verschillen binnen één taxon. Het zal bij de meer uitgesproken mannetjes wel te doen zijn in W Europa, waar we vooral, of geheel te maken hebben met nominaat alpina en schinzii.


Peter de Knijff  ·  9 november 2021  21:18

Verstandige aanpak Nils, er valt daar nog een hoop van te leren. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?