Sakervalk

Falco cherrug  ·  Saker Falcon

Datum 20 juli 2019
Locatie Stroe, Wieringen, Noord-Holland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 21429 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  20 juli 2019  18:13

Dick Forsman bevestigde zojuist dat wat degenen die gistermiddag en vanmorgen en rond het middaguur gingen zoeken al wisten: 'This is definitely a juv Saker and definitely also not the bird from Spurn. Just compare the upper wing coverts, which are plain on the Dutch bird. The Spurn bird shows a lot of Gyr characteristics, which are lacking in the Dutch one. In fact, I cannot see anything suggesting Gyr in this bird.'

Herman Bouman  ·  20 juli 2019  21:19

Dat het niet de vogel van Spurn was lijkt me duidelijk. Die had blijkbaar de nodige 'leather straps' om en een zender op zijn rug. Waar ik wel benieuwd naar ben is waarom het een zuivere Saker is. Ter leering en den vermaeck... 

Mike Vandeperre  ·  20 juli 2019  21:23

Zijn er aanwijzingen dat dit een escape is of ziet het ernaar uit dat dit een wilde vogel is?

Peter Nuyten  ·  20 juli 2019  21:44

Op de vluchtfoto van Maurits is m.i. te zien dat dit een saker is met spatgave veerranden zowel in de vleugel, als in de staart. Wat ook moet met een juv. Maar daardoor ook niets suggereert dat hier op basis van verenkleed dus iets richting escape wijst.

Leo Stegeman  ·  21 juli 2019  12:53

  • Het leek mij nogal vroeg voor een juveniele Saker, daarom wat literatuur bekeken. Er is veel onderzoek gedaan bij Sakers in Europa dmv zenders en ringen. Hieruit blijkt dat juveniele vogels wegtrekken in de periode eind september tot december (sommigen blijven). Dat komt niet erg overeen met de waarneming van onze vogel. Maarrrrrr er wordt ook een periode van post-fledling dispersion onderscheiden waarbij juveniele zich over (meestal) korte afstanden verplaatsen. De vroegste terugmeldingen van juveniele vogels over enige afstand zijn die van Hongaarse vogels op 26-7-96 en 15-7-83 (in Duitsland) (beiden dood). Vroege disperse over enige afstand is dus mogelijk, maar zeldzaam. Juist deze dispersie is ongericht en misschien daardoor meer kans op een dwaalgast?? (Zie Prommer et.al. Aquila 2012, vol. 119).

Peter de Vries  ·  21 juli 2019  14:03, gewijzigd 21 juli 2019  14:05

In de periode 2010-16 zijn in Duitsland in totaal 11 gevallen van Sakervalk. In januari en november elk een geval, in augustus vijf en in juli drie. Alle gevallen in juli zijn in de tweede helft van de maand. De vroegste juv uit deze periode is (toevallig ook) op 26 juli gezien (in Thüringen).

De adulte vogels die in juli en augustus gezien worden zijn blijkbaar individuen waarvan het broedsels mislukt is en die dan gaan zwerven. Dit zwerven schijnt echter uitzonderlijk te zijn. Jonge vogels (en ook 2kj vogels) hebben meer de neiging te gaan zwerven.

Van de jaren 2017-19 heb ik nog geen gegevens, dit omdat mijn bron op dit moment een Steltstrandloper aan het twitchen is (-:

Edward van IJzendoorn  ·  21 juli 2019  21:18

Vrijdag stond de waarneming van donderdag èn vrijdag met foto's op internet.

Pas zondag stonden er zo'n 3 à 400 man op of bij de dijk. Voor nop.

Zaterdag om 12:00 stond ik daar in mijn eentje.  Maar sorry, ik had voorkennis. Ik had even in Forsman gekeken en gezien dat de vogel niets had van een hybride, ik had ook even gelezen dat ze in Hongarije al in maart op de eieren zitten. En mijn voorkennis was ook dat er allerlei lieden zijn die niet weg willen of kunnen en van alles rondstrooien om zoveel mogelijk medestanders te krijgen over hybrides en escapes om vooral niet te gaan. Hun hoongelach zal je begeleiden.

Ik ben ook gewoon naar de Indische kievit gegaan. Op tijd ja en mooi gezien en gefotografeerd. Tegen de jongere onbedorven vogelaars wil ik daarom zeggen: luister niet naar die ouwe rotten die  zich roeren op de media en oordeel vooral zelf.

Jan van der Laan  ·  21 juli 2019  21:23

Heel goed, Edward. Ik zit in Italië,  anders had ik naast je gestaan. En hoe je een Saker moet herkennen, lees eens een vogelboek.

Max Berlijn  ·  21 juli 2019  21:28, gewijzigd 21 juli 2019  21:43

Eens Edward, helaas had ik dienst zaterdag (en zondag) anders was ik er ook geweest. Enno was alleen(!!) zaterdag tot 11 en jullie met slechts 6 terwijl dit de mening op vrijdagavond al was. Die Indikiev was door werk niet haalbaar en had voor mij en voor velen “even tijd van indalen” nodig.   Die carrieswitch koste me nu dus twee soorten maar ja het is niet anders.... Toch wel erg onverwacht dat die vandaag zijn patroon niet herhaalde, hopelijk vind iemand hem weer terug. Die van Denemarken (17/18) bleven tot ver in Augustus dus...Foto’s van ingevoerde “Grote Valken” op waarn.nl checken de komende periode??

Ruud Schenk  ·  21 juli 2019  21:42

Geweldig Edward, van harte!!!

Bij jou ontdekking van steppekiekendief in 1984, maakte jij ook al op briljante wijze gebruik van enige voorkennis...!!!

Vincent Hart  ·  21 juli 2019  21:42

Ik kon zelf niet dit weekend, maar bij een grote valk spec. is natuurlijk de eerste reactie 'oei, kan een hybride worden uitgesloten?' De mensen die die vraag voor zichzelf beantwoord hadden, hadden natuurlijk ook kunnen doen wat in een dergelijke situatie onze zittend voorzitter vaak doet: een piepje versturen met een onderbouwd verhaal waarom dit o.b.v. de op dat moment beschikbare foto's  een zeer goede kandidaat zuivere 1e kj Saker was ergo waarom er op zaterdagochtend al een mensenmassa had moeten staan. Je kunt ook zelf de regie in handen nemen. Achteraf constateren dat belangrijke info die jij niet gedeeld hebt - los van de vraag of andere vogelaars zelfstandig tot dezelfde conclusie hadden kunnen/moeten komen - niet heeft geleid tot een grote opkomst is niet zo'n vreselijk vruchtbare strategie. Overigens felicitaties voor wie deze naar het zich laat aanzien vette blokker heeft kunnen bijschrijven, medeleven voor wie er tevergeefs heel veel tijd in heeft gestoken en een dikke pluim voor Maurits voor zijn fantastische foto's.


Folkert Jan Hoogstra  ·  21 juli 2019  23:29

Ik heb nog bij 1 van de beheerders  van de DBA app groep geopperd de groep direct na de eerste piep open te zetten (met het idee info over de determinatie direct te kunnen delen en direct info te delen over wie waar zoekt). Ik werd echter verwezen naar andere groepen. Wellicht dat dit nog eens overzien kan worden? 

Vincent Hart  ·  22 juli 2019  00:06

Maar waarom zouden 'ideeën over de determinatie' niet gewoon via de pieper gedeeld worden?

Edwin Russer  ·  22 juli 2019  06:29

Mensen, de hand in eigen boezem steken. Ik vind het persoonlijk een ijzersterke actie van Edward! Iedere db’r heeft tegenwoordig wel een Forsman in zijn eigen boekenkast staan en info over uitvliegen is zo op het net gevonden. Ik was persoonlijk ook nog niet overtuigd omdat er misschien stiekem nog een verkeerd ringetje net onder die bevedering zou kunnen zitten, los van het feit dat ik mijn Forsman ook niet uit de boekenkast had gehaald. Je zou dit soort info dus via de info appgroep kunnen delen maar zou ongetwijfeld hebben geleid tot oeverloze discussies over mogelijk hybride c.q. escape en daar is die app niet voor bedoeld. 

Max Berlijn  ·  22 juli 2019  07:06, gewijzigd 22 juli 2019  07:41

De eventuele kans op geringheid bleef natuurlijk een “ding” voor velen tot de foto van Maurits met de hangende poten. We hebben immers al heel wat geringde Saker(lookalike)s gehad. Veel vogelaars zitten in deze economisch goede tijd tot hun oren in werk en opgroeiende kinderen waardoor je keuzes moet maken of je wel of niet moet gaan en daarbij helpt een benzineprijs die sky-high is ook niet mee. Maar er is natuurlijk niks mis met zo gewoon verder te zoeken als je kan, tot zo?

Wietze Janse  ·  22 juli 2019  08:26, gewijzigd 22 juli 2019  15:08

Edward,

Mogelijk hebben degene die in het weekend lang hebben staan posten veel meer tijd en energie erin gestoken dan dat uurtje studie van en jou en het feit dat je dichtbij woont en na de regenbuien direct kon aanrijden/schuiven.
De conclusie die jij na een uurtje trok had ik al na 1 minuut getrokken, echter kon ik door omstandigheden pas 1 minuut na de laatste waarneming aanschuiven en was genoodzaakt tot laat in de avond en de volgende dag tot laat in de middag op de dijk te wachten en de omgeving af te zoeken. Is dat een misdaad, moet ik daar zo op aangesproken worden, schept jouw bericht een band?


Daarentegen kan ik wel je frustratie begrijpen dat tegenwoordig iedereen met een meninkje deze ongefundeerd ergen op internet kan plaatsen. En als je dan zelf wel urenlang onderzoek hebt gedaan en deze gefundeerde mening (waar men wel/niet eens kan zijn) in een ruis ziet verdwijnen, dit niet bijdraagt om deze nog eens uitgebreid te gaan delen.
Helaas is dat keihard 2019 met de moderne media ☹
Maar als je dit onderwerp wilt aansnijden is het jammer dat je tot eenzelfde niveau laat verleiden waarbij je zonder verder onderzoek een ongefundeerde mening neerzet over twitchers die de vogel hebben moeten missen. Dat is dan weer een gemiste kans.


En FJ, lees nog eens rustig het stukje na van Remco over de DBAlerts app groep. Dat is een groep in aanvulling op DBAlerts (voor leden) om in het veld snel extra informatie met elkaar te delen, die kan leiden tot een succesvolle twitch. (Vooraf) informatie delen kan, zoals hier eerdergenoemd, via het voor het iedereen bereikbare DBAlerts en discussies kunnen hier op het forum gevoerd worden. Op discussies zit je zeker niet te wachten als je bezig bent de (mobiele) vogel in beeld te krijgen. De groep werd direct geopend toen de vogel weer in beeld was, voor het daarvoorzijnde doel. Je bent terecht de juiste kanalen ingestuurd.


ps.
met Vincent eens dat als je meer nuttige informatie hebt, dit graag rechtstreeks of via de admins (mocht je eerst nog een second opinie willen hebben) te delen. Daarmee kunnen zaken in een juiste stroomversnelling raken. Wij admins doen ons best, hebben veel lijntjes uitstaan, hebben ook discussie op de achtergrond, alle extra hulp/informatie daarbij is welkom. 

Vincent van der Spek  ·  22 juli 2019  09:06, gewijzigd 22 juli 2019  09:16

Wat is nu precies je punt, Edward? Mooi toch, dat jij een goede strategie hebt gekozen? Ik snap de lichte irritatie niet. Ik zou zeggen: proost.

Dat de vogel uitstekende papieren had* voor een zuivere Saker was voor velen klip en klaar. Maar ik voelde geen enkele aandrang om te rijden op een vogel die niet zeker ongeringd was, en velen met mij (zeker als je op enige afstand woont). Dat is toch niet erg? 

Achteraf leverde die keuze velen van ons het meest zinloze weekend uit ons leven op (dixit Michel Veldt).

* ik heb geen RBA, ik beperk me tot WhatsApp-groepen

PS prachtig, de mensen die er zéker hadden gestaan als ze een ander leven hadden gehad. Zonder die knie had ik het als wielrenner zéker ook heel ver geschopt ;-)

Rinse van der Vliet  ·  22 juli 2019  09:39

'Achteraf leverde die keuze velen van ons het meest zinloze weekend uit ons leven op (dixit Michel Veldt)'.

Merkwaardige uitspraak. Zittend op een dijk langs het belangrijkste stukje natuur van NW Europa had ik zaterdag met duizenden vogels op en boven het wad een heel ander gevoel. 

Jan Hein van Steenis  ·  22 juli 2019  09:55

Ik begrijp er niks van.

Ik kon dit weekend niet weg omdat ik opgeroepen kon worden (één vals alarm op zondag), maar als ik had gekund had ik zaterdag op Wieringen gezeten. Blijkbaar kon je hem dan nog steeds dippen, maar tot zondag wachten was (na de foto's van vrijdag) toch écht een vergissing.

Arnoud wond zich nogal op over mensen die escapeclaims nagingen, maar van iedere ontmaskerde escapeclaim wordt het geval toch juist sterker?

Gelukkig heeft Peter het patroon in Duitsland al uit laten zoeken: ziet er goed uit.

Vincent van der Spek  ·  22 juli 2019  10:23

@ Rinse: op zondag zeer hoog water, dus niets op het wad (maar Den Oever en Normerven waren mooi). Niet oordelen over dagen dat je er niet was ;-)

Vincent Hart  ·  22 juli 2019  10:24, gewijzigd 22 juli 2019  10:31

@Wietze, Edward onderbouwt zijn (ongetwijfeld wel onderbouwde) mening ook niet in het openbaar, dus dan is er wat minder contrast met 'meninkjes' dan wellicht terecht zou zijn. De oplossing daarvoor is heel eenvoudig, heb je het uitgezocht, deel je bevindingen.

En nogmaals, ik heb me er niet in verdiept, maar mij bevreemden alle mensen die nu komen melden dat het overduidelijk was een beetje. Ik kreeg 1 stukje vakliteratuur onder mijn neus geschoven waarin stond vermeld dat sommige (F2+?) hybriden met Saker van deze leeftijd niet met zekerheid te onderscheiden zijn van Saker. Het is dus moeilijk. Een analyse van de belangrijke kenmerken lijkt me dan interessanter dan het herhalen van het eigen (niet) overtuigd zijn.

Jan van der Laan  ·  22 juli 2019  10:24

Jongens, Sakervalken nemen toe in Europa en deze vogel duikt nog wel een keer op. Als hij zich net zo gedraagt als zijn nauwste verwant, de Giervalk, dan komt het goed. Die waren vaker wel weg (Eemshaven!) om ineens weer op dezelfde plek op te duiken. En zo niet, dan komt er wel een volgende. Misschien wel zo'n gezenderde.

Edwin Russer  ·  22 juli 2019  10:30

Klopt Jan, dat gevoel heb ik ook. Acht keer naar de Eemshaven rijden en toen pas de vogel gezien, geldt overigens niet voor mij:-))

Otto L. de Vries  ·  22 juli 2019  10:34

Heb direct contact gehad met een roofvogelkweker en zij weten ook alles van elkaar als iemand iets mist . ( Dus ontsnapt is ) . Er was totaal niets bekend over een ontsnapte Saker  en mocht dit bekend zijn zou er direct contact met mij opgenomen worden . Ringen zijn altijd zichtbaar en schuiven niet onder bevedering  vanwege de gebruikte grootte van de ringen . Dus tot nu toe , 22 juli 2019 ,  is er geen contact opgenomen met mij over een escape vogel. Want ook binnen de kringen van roofvogelhouders wordt het nieuws snel verspreid . Verder moet ieder zelf zijn of haar eigen conclusies trekken . Het is tenslotte aan de CDNA  in de toekomst om te beslissen .

Otto de Vries.Arnoud B van den Berg  ·  22 juli 2019  10:55

@Jan-Hein: Je hebt gelijk dat je op zaterdagochtend op basis van de foto's en een blik op de ANWB-gids kon zien dat de valk van Wieringen wel erg op een zuivere juveniele Saker leek. Bovendien een exemplaar met zo’n vers verenkleed dat hij heel kort geleden het nest had verlaten. Toch liet het eerste appbericht die dag mij weten dat de Wieringse valk wel eens de hybride van Spurn kon zijn. En later kreeg ik dan ook nog de gebruikelijke inventaris van Marktplaats en de vereniging van vermiste kooivogels om de oren. Allemaal zinloze berichten want je hoefde slechts naar de foto’s te kijken om te zien dat de Wieringse vogel daar in de verste verten niet op leek. Ik denk dat het zulke berichten zijn die veel vogelaars op het verkeerde been zetten. Inderdaad maakte ik me daar even druk over.

Vincent Hart  ·  22 juli 2019  11:29

En ik blijf zeggen dat je a la Remco de regie kunt pakken door een piep met de stand van zaken m.b.t. id/status te versturen. Die piep is er niet geweest, dus blijven voor veel mensen meningen en meninkjes lastig van elkaar te onderscheiden als die in het appgroepcircuit blijven hangen.

Ed van Boheemen  ·  22 juli 2019  12:12

@Max: Goed verwoord en helemaal mee eens! En als ik die dag niet voor werk in het buitenland had gezeten, had ik zsm de boot naar Texel gepakt om naar die Indische Kievit te gaan!

Overigens, Schildraaf, Spurn, Marktplaats, Valkeniers...ik zie bepaalde overeenkomsten..of juist niet!-)

Vincent Hart  ·  22 juli 2019  14:26

Ik werd er op gewezen dat (onbegrijpelijk voor mij, maar goed) mijn bijdragen hierboven mogelijk gelezen werden als kritiek op de informatievoorziening en dat ik een verband zou suggereren tussen die informatievoorziening en mijn de vogel niet zien. Dat is geenszins het geval, ik kon niet toen ik me afvroeg of een hybride wel kon worden uitgesloten en ik kon nog steeds niet toen een zuivere vogel aannemelijk was gemaakt/geworden. Ik wilde slechts aangeven dat als de informatie dat de ID ok is niet in grotere kring (pieper) gedeeld wordt, het niet zo vreemd is als veel mensen thuisblijven o.b.v. het bekende gegeven dat er veel valkeniershybriden rondvliegen. En ik denk dat het goed is wanneer meer mensen het initiatief durven nemen om een 'mobilisatiepiep' te versturen bij een vogel waarbij een groter aantal twitchers de kans op het terugvinden van de soort aanmerkelijk vergroot.

Overigens zie ik hier vaker de reflex om (ook) bij een inhoudelijke discussie ervan uit te gaan dat iemands standpunt gekleurd wordt door of hij de vogel gezien heeft of niet. Soms is dat terecht, maar je zou ook gewoon de inhoud op de inhoud kunnen beoordelen.

Wietze Janse  ·  22 juli 2019  16:24, gewijzigd 22 juli 2019  16:27

Reinder (en anderen),

alleen DBAlerts admins kunnen je aanspreken of je 'verkeerd' gepiept hebt. Dat aanspreken gebeurt dan ook pas na goed overleg (in de admin groep) en meestal op een rustig moment later in het veld. Verder zien admins liever een piep teveel dan te weinig, en zullen ze altijd advies geven hoe beter.

Andere leden kunnen natuurlijk wel op redelijke wijze (in het veld) verzoeken om anders te piepen, maar omdat zoveel twitchers zoveel meningen, houden de admins hierin de eindregie.

En zoals vaker gemeld, bij twijfel kan je altijd bij admins terecht met de vraag wat het beste is. Of als je door derden aangesproken wordt, bij admins navragen, of het terecht was en wat hun mening is.

Dus ook dat wel/niet onterecht aanspreken door anderen in het veld hoeft helemaal geen reden/excuus te zijn om informatie niet door te geven (laten we eens de hand in eigen boezem steken, wat kunnen we zelf beter doen), dat kan altijd direct of indirect via de admins (die laatste zijn best vriendelijk met een biertje erbij ;-) )

Mogelijk hebben mensen hier goede ideeen om de drempel tot doorgeven info te verlagen, altijd welkom zo'n discussie. 

Edward van IJzendoorn  ·  22 juli 2019  17:17

Excuses voor diegenen die mijn toon als niet aangenaam hebben ervaren: ik had me wellicht minder gechargeerd moeten uitdrukken. Wat de info voorziening betreft, ja je moest aanvankelijk de foto's eerst op waarnemingen.nl bekijken, maar dat is niks nieuws en ik ben er van uitgegaan dat iedereen die niet alle kennis paraat heeft, zoals ik, wel even precies in Forsman zou kijken omdat je de hybride optie natuurlijk wel moet meenemen in je overwegingen. Dat deed ik vrijdag aan het eind van de middag en de adrenaline ging al snel door het lijf; in mijn ogen een goeie juveniele Saker. Had ik dat de wereld moeten meedelen? Een DB alert-appje of zo? Lijkt me tamelijk belachelijk. Ik ken mijn plaats.

Zaterdagochtend stond ik even na half twaalf bij de dijk. Niemand te zien. Toen klok 12 uur sloeg ging ik een rondje maken; de vogel was immers de dag ervoor iets zuidelijk in de polder gezien.  Pas toen ik terug kwam bleken er meer vogelaars te zijn gearriveerd. Ik kon het geringe aantal vogelaars alleen verklaren door de negatieve werking van appjes en dergelijke met vraagstellingen en suggesties over hybriden en escapes. 

Roland Wantia  ·  22 juli 2019  17:34, gewijzigd 22 juli 2019  18:05

Speculeren heeft weinig zin maar ik doe het toch. Misschien staat hartje zomer bij velen de twitchdrang in een iets lagere stand. Als vervolgens het vuurtje op het forum of op de dbalerts niet meteen wordt opgestookt, en redenen voor scepsis niet uit de weg worden geruimd dan kan het aanvankelijk zomaar rustig blijven bij een nieuwe soort voor Nederland. Kijk ook maar naar de aanvankelijke opkomst bij de vermeende groene fitis, schildraaf en Indische kievit. 

Jan Hein van Steenis  ·  22 juli 2019  17:53

Edward: de info was al gedeeld dus jou treft geen blaam. 

Maarten Hotting & Enno via de app:

https://www.dutchbirdalerts.nl/alerts/129150?page=1

Max via de website, met extra tip voor de aanpak van mij:

https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/22009#r1958890

De enige juiste methode is gaan (ALTIJD) en je niet laten weerhouden door negatieve berichten. Ik doe het nog steeds wel eens fout.

Rob Halff  ·  22 juli 2019  18:02, gewijzigd 22 juli 2019  18:07

Helemaal mee eens Jan Hein. Wat een onzin allemaal. Er is vrijdagavond voldoende gedeeld via de RBA. Het is aan een ieder wat die daar mee doet. Iedereen moet zelf de afweging maken om zaterdagochtend te gaan zoeken of niet. Dat de meesten pas gingen rijden bij het zien van de foto in de app van een ongeringde Saker kan verders niemand wat aan doen en treft Edward e.a. zeker geen blaam. Het motto is: altijd gaan...!! (als je tijd en zin hebt..). Achteraf nu lopen mierenneuken bereik je niks mee. Kijk vooral naar jezelf wat je fout gedaan hebt en wat je in het vervolg beter kan doen. Ik denk een leermoment voor de meesten onder ons.

Roland Wantia  ·  22 juli 2019  18:19

@Rob,

Hier treft niemand blaam. Maar is het erg om na te gaan hoe het komt dat we nu meerdere goede soorten hebben gehad die aanvankelijk weinig belangstelling trokken? Het kan toch zomaar zijn dat de gemiddelde reuring bij soorten waarover twijfel mogelijk is (grote valken zijn best vaak geringd) op de fora van dutchbirding en waarneming.nl zijn afgenomen, en daarmee ook de kans dat aanwezige scepsis wordt weggenomen? Mogelijk is er toch iets nodig om twijfelaars in beweging te krijgen. Niet iedereen is even autonoom, snel en openminded bij het nemen van beslissingen. Hulde aan degenen die vogel wel hebben gezien.

Enno Ebels  ·  22 juli 2019  19:27

Hoewel ik een trouwe ‘veelpieper’ ben, merk ik dat ik ook terughoudender word.  Dat zit hem volgens mij vooral in het feit dat veel aanvullende informatie nu via app-groepjes komt en vaak over verschillende schijven. Om te voorkomen dat ‘via via informatie’ een eigen leven gaat leiden, wacht ik dan vaak af of iemand dichter bij de bron de informatie doorzet. Vrijdag jl was dat bijvoorbeeld de informatie dat de vogel al een dag eerder was gezien (ook vroeg in de middag) en dat er van twee dagen foto’s waren. Dat heb ik ‘s avonds laat wel doorgepiept (toen ik weer thuis was) maar het had wellicht meer mensen over de streep getrokken om zaterdag te gaan zoeken of posten als deze informatie eerder was gedeeld op RBA. Dat bij een lastige soort als deze niemand het piepje ‘(determinatie) zeker’ durfde te versturen snap ik wel, al was een iets zwaardere categorie (‘vrij zeker’) na de eerste uren wel op zijn plek geweest. 

Vincent Hart  ·  22 juli 2019  20:18

Maar is - aangenomen dat we twitchen als sociale hobby beschouwen - het feit dat de informatiestromen steeds diffuser worden niet juist een argument voor het gebruiken van de pieper als centraal kanaal?

Enno Ebels  ·  22 juli 2019  20:43

Wat mij betreft wel (en juist!) - maar door het diffuse karakter wordt het dus in mijn optiek wel steeds lastige om te filteren: wie piept wat...?

Wietze Janse  ·  22 juli 2019  21:01

Enno, gewoon zo simpel mogelijk houden.

Heb je info die van belang kan zijn en nog niet gepiept, doorzetten. Bij twijfel via de admins. 

Was blij met je info 's avonds, een van de redenen om toch te gaan de volgende dag.

Vincent Hart  ·  22 juli 2019  21:02

Beter een keer teveel dan een keer te weinig gepiept toch?

Mars Muusse  ·  22 juli 2019  21:09

En waar waren we allemaal vanmorgen? Ik heb er 2 uur alleen gestaan...

Er zit daar toch een Sakervalk en jullie doen toch mee met het spelletje.

Ik ga het voortaan maar weer bij meeuwen houden.

Max Berlijn  ·  22 juli 2019  21:12, gewijzigd 22 juli 2019  21:13

Eeeh wij waren er met 10 man tussen 11.00 en 14.30 (de periode van de dagen dat de vogel gezien werd) maar toen was je dus al weg.

Rinse van der Vliet  ·  22 juli 2019  21:16, gewijzigd 22 juli 2019  21:18

Terugkomend op de opmerkingen van Roland Wantia. Ik denk dat er wel degelijk iets aan de aan hand is met de motivatie en keuzes van veel vogelaars. Om met een mening te beginnen: ik vind 't allemaal best.

Enkele overpeinzingen over veranderingen die ik denk te zien tussen, laten we zeggen, vóór en ná de eeuwwisseling:

-Vogelaars zijn eerder blasé. Ik zie het enthousiasme bij velen afnemen, voor echte vogelbevrediging moet steeds meer in steeds minder tijd: niet wezenlijk anders dan bij andere verslavingen. We hebben met z'n allen gewoon heel veel gezien, in heel korte tijd.

-Twitchen lijkt onder een nieuwe generatie niet zo heel hip (contra het zelf vinden van zeldzaamheden). Wordt zelfs als enigszins minderwaardig gezien. Het lijkt zelfs hip om (quasi?) ongeïnteresseerd te doen/zijn.

-We weten veel meer, gedachtenloos (maar destijds met heel veel enthousiasme) gaan rijden gebeurt echt minder vaak.

-Tegelijkertijd lijkt het eigen initiatief juist af te nemen?

-Het leven kent meer dan vroeger andere geneugten (het is nog niet zo lang geleden dat je in kleine gereformeerde dorpjes kon kiezen uit de kroeg, de kerk of in godsnaam dan maar vogelen).

-Er wordt veel meer gereisd en daardoor gerelativeerd: 'ach, daar heb ik er vorige week nog 100 van gezien'. 

-Veel vogelaars die ooit heel fanatiek waren maken nu andere keuzes (iets met kinderen, werk, insecten, planten, andere vogeldingetjes, tour de france..).

-Dippen lijkt voor een deel van de vogelaars iets zwaarder te wegen dan vroeger (iets met falen, gezichtsverlies?) Dan maar niet gaan. Efficiëntie boven alles.

-Escape-verdachte soorten werden vroeger met minder gêne bezocht.

Het kan natuurlijk dat ik niet alles goed zie en dat mijn mening enigszins gekleurd is door eigen ervaringen.


Wim Wiegant  ·  22 juli 2019  22:18

Nou Rinse, je beschrijft perfect hoe het is om wat ouder te worden …!

Max Berlijn  ·  23 juli 2019  09:00, gewijzigd 23 juli 2019  09:27

Mooi lijstje Rinse, vele spijkers op koppen. Ik heb inmiddels meerdere dagdelen verspreid over drie dagen aan de vogel besteed zonder resultaat (is mijn keuze hè, heb er vele gezien maar ben nog steeds zo gek ze in mijn eigen land te willen zien, dus gewoon mijn eigen schuld). Wat mij opviel als aanvulling op de lijst van Rinse was:

- men zoekt nauwelijks zelf naar gaat uren gezellig babbelen op de dijk. Deze vogel werd gedurende zijn verblijf met veeeeel minder vogelaars steeds teruggevonden omdat men actief zocht, rondreed en soms structureel gebieden uitkamde. Dat moet met het aantal vogelaars van nu en sterk verbeterde communicatie toch veel beter kunnen?

- De alwetendheid over status van soorten van de CDNA wordt veel te hoog ingeschat. Iedereen heeft over het maar of die Spokie of die Indiekiev aanvaard wordt. Mensen, deze wijze heren (nog steeds geen dame, schandelijk eigenlijk) weten op dit gebied net zo veel als dat je zelf kan weten door actief op het net en in BOEKEN (zo’n dik ding met bladzijde die je om kan slaan 🤔) zaken uit te zoeken. Inzichten veranderen in de tijd (ooit was de Roze Spreeuw een zekere escape want zulke kleurige vogels kwamen niet voor in NL) dus, maak je eigen keuze om wel of niet te gaan rijden...

- en dan zijn we weer rond bij Edward zijn opmerking. Iedereen had kunnen opzoeken dat deze vogel er toch wel heel goed uitzag voor een juv. Saker, dat is toch echt je eigen verantwoording en niet van DB om je hier op te attenderen. Ik kan me bij sommige ook de irritatie voorstellen als aan deze meer onderbouwde mensen gevraagd wordt om uit hier uit te leggen waarom het een Saker is en geen hybride zonder dat de vragers eerst zelf zaken op het net uit zoeken en iets verder te kijken dan Google images. Al met al hoop ik vurig op een beter vervolg. Ik weet dat er een gepensioneerde vogelaar is over gestoken naar Texel vandaag om te zoeken, ik hoop dat hij zich (wederom, want de eerste twitchbare Franklinsmeeuw vond hij zo ook terug) onsterfelijk maakt....

Gijsbert van der Bent  ·  23 juli 2019  16:10

Mooi gesproken Rinse! Begeesterd vogelaar en nu ook nog filosoof. Ik ga nog even uitzoeken welke schoen(en) ik zal aantrekken...

Wim Wiegant  ·  23 juli 2019  19:53

Ik geloof ook best dat het een Saker is, ook omdat het Edward van IJzendoorn en Dick Forsman zijn die (zo ongeveer) zeggen "dat je het zo kunt zien"...! Toch vind ik het gek dat ik in Forsmans boek lees: "Juvenielen van dergelijke hybriden / intergradaties (met Giervalk) zijn in het veld onmogelijk te determineren, omdat ze praktisch identiek zijn aan een van de oudersoorten". Óf de herkenning is makkelijker geworden -zonder extra informatie-, óf er is weer een merkwaardig App-groepje aan het werk geweest …! Verder, iedereen die 'm gezien heeft: van harte gefeliciteerd…!

Roland Wantia  ·  23 juli 2019  23:33, gewijzigd 24 juli 2019  01:49

@Max, ik zou de heren van de CDNA op zijn minst als deskundig willen bestempelenn. Lezen op het internet kan iedereen (van deze forumlezers tenminste), interpreteren vereist wel degelijk kennis en analysevermogen. Ik ben enorm blij met deze mannen al ben ik het soms op punten oneens. Niet alwetend maar zeer deskundig. 

Wil hiermee overigens niet suggereren dat het jouw intentie is hun deskundigheid in twijfel te trekken. Mijn interpretatie is dat je mensen wilt aansporen vooral zelf te blijven nadenken en verantwoordelijkheid te nemen voor eigen beslissingen. Ik deel die insteek maar ik zou er ook voor willen waken de mening van deskundigen af te doen als zomaar een gemiddelde mening.  

Folkert Jan Hoogstra  ·  24 juli 2019  14:28

@Max, als ik zaterdag gewoon op de dijk was gaan zitten i.p.v. rondzoeken had ik de vogel gewoon gezien -_-

Rob Poot  ·  24 juli 2019  18:38

Als een ontsnapte vogel niet uit NL komt, zou het nog uit een buurland kunnen komen. Eentje met een chip?

Max Berlijn  ·  24 juli 2019  18:46, gewijzigd 24 juli 2019  18:50

@FJ klopt maar daar was je niet en dus was zoeken na dat moment (na 15.00 uur) een betere optie geweest dan te wachten op wat niet is gekomen 😢 We lijken de vogel overigens echt kwijt te zijn (zeker als Texel klopt) en is de kans op een herkansing erg klein geworden....

Wietze Janse  ·  25 juli 2019  08:41

Max, na 15:00 h. op zaterdag hebben meerdere mensen en gezocht (in wijde omgeving) en gewacht, beide leverde helaas niets op. 

Folkert Jan Hoogstra  ·  25 juli 2019  16:09

Idd ik ben de hele zaterdagmiddag aan het zoeken geweest tot aan dijkgatsweide aan toe. Zondag heb ik echter alleen op de dijk gezeten om het debacle van zaterdag niet te herhalen

Kees Tiemstra († 2020)  ·  2 augustus 2019  15:30

Een historische avond wordt het vanavond sowieso voor mij : 38 jaar geleden (1981) ging ik met de trein naar de Neusiedlersee en kreeg ik het dringende verzoek mee naar Nederland te bellen als ik in de electriciteits masten op de Parndorferheide een Sakervalk zou zien. Hetgeen gebeurde. De auto die toen in een weekend op & neer reed vanuit Nederland was vlgs mij bezet door Alexander Buhr, Eric Bos en Gerald Oreel en een 4e persoon (?). Vanavond posten bij mast 62. Hopelijk herhaalt de geschiedenis zich. 

Wietze Janse  ·  2 augustus 2019  15:43

Vanavond rond 17 uur gaat de DBAlert info App open voor de zoekactie.

Mocht je je aangemeld hebben en toch niets hebben gehoord, meld dat even bij mij of Peter de Vries, dan wordt je alsnog toegevoegd.

We hebben een redelijke dekking, maar alle hulp is welkom.

Arie Ros  ·  2 augustus 2019  16:51

Het mag ook bij mast 58.

Leo Stegeman  ·  2 augustus 2019  18:35

Iedereen bij de masten succes!! 

Wim Wiegant  ·  2 augustus 2019  23:53

Het was de best georganiseerde en leukste Don Quichote-actie ooit …! Jammer dat de ster van de show zijn opwachting niet maakte. Peter de Vries, ge zijt n'n heilige …!

Max Berlijn  ·  3 augustus 2019  00:40, gewijzigd 3 augustus 2019  00:41

Of zou die hier naar toe verhuist zijn? Praamweg heeft veel eten en masten...

Arie Ros  ·  3 augustus 2019  22:11

Dat kan. Hij kan ook nog gewoon in Noord-Holland zitten (en slapen op een locatie waar we gisteren niet stonden). Even het IJsselmeer op en neer is voor zo'n valk geen zware opgave. En het kan natuurlijk ook gewoon een andere vogel zijn, welke soort dan ook.

Max Berlijn  ·  31 juli 2020  08:54

Tijd voor een herkansing 🙏

Jan Hein van Steenis  ·  14 augustus 2020  12:46

Gisteren werd er een Sakervalk in Herbertingen (de middle-of-nowhere van Baden-Württemberg) gemeld.

Max Berlijn  ·  12 augustus 2021  21:25

Tja eeehm 🤔

Wim Wiegant  ·  12 augustus 2021  23:02

Als het emoticon van Max hierboven betekent "geeft ernstig te denken", dan ben ik het helemaal met hem eens.
De Sakervalk dreigt de Jufferkraan van de valken te worden...!  
Het kan natuurlijk ook gewoon een wilde vogel zijn... 
Mogelijk is het dan de 1e van België...?

Maarten Wielstra  ·  13 augustus 2021  08:25

Werkt isotopenonderzoek bij valken?

Tiemen De Smedt  ·  13 augustus 2021  08:58

Nog geen geaccepteerde gevallen in België. Als isotopenonderzoek zou werken, is dit interessant om uit te voeren. 

Jan van der Laan  ·  13 augustus 2021  09:06

Sakervalken zijn toch behoorlijk aan de prijs, beetje in de categorie telelens 600 mm? De eigenaar zal de vogel dan wel geringd hebben of gechipt. Niet alleen omdat dat moet, maar ook om de vogel bij ontsnapping weer te kunnen claimen. Lijkt me een wilde vogel.

Peter de Knijff  ·  13 augustus 2021  10:13

Er is eerder hier, volgens mij bij Slechtvalk, ruim aandacht aan een multidisciniplair onderzoek beschreven. Moet het opzoeken. Of het werkt hangt af van het isoscape van de Saker, m.a.w. zijn er meetbare verschillen.

Zou in iedergeval onderzoeksmateriaal veiligstellen van deze vogel.

Max Berlijn  ·  13 augustus 2021  10:55, gewijzigd 13 augustus 2021  11:42

Mag ik het een raar gedrag vinden voor een wilde Saker? Die zou zich toch prima moeten kunnen redden na verdwaling naar onze lage landen?

Hans Pohlmann  ·  13 augustus 2021  11:03

Max, wat is er raar gedrag aan? Juveniele vogels die in de problemen komen: dat is natuurlijk aan de orde van de dag. En dat het nu een Saker is, is op zich ook niet zo raar. Die heeft mogelijk een mooi stukje gevlogen, wat veel energie vraagt. Het feit dat hij verzwakt is opgepakt, zegt m.i. niets over de herkomst van de vogel of het vagrancy potential (veronderstelling). En zelfs met onderzoek zou dat niets zeggen over vagrancy potential. Sterker nog....

Wietze Janse  ·  13 augustus 2021  11:25

Mooi hoor, zomaar een nieuwe voor België, die Hongaarse Keizerarenden weten ons ook te vinden.

En dan spreek ik nog niet eens van Franse/Spaanse Havikarenden en Lammergieren 😎

Max Berlijn  ·  13 augustus 2021  11:36

Zou kunnen Hans maar Valkeniers valken (of jongen daarvan) kunnen vaak niet voor zichzelf zorgen dus verzwakt oprapen daarvan lijkt mee een meer dan waarschijnlijke mogelijkheid maar idd wilde vogels kunnen ook in de problemen komen. De vindplaats/plek zou mogelijk ook nog wat invloed hebben?

Peter de Vries  ·  13 augustus 2021  11:39, gewijzigd 13 augustus 2021  11:40

Het is de vraag of een isotopen analyse bruikbare data gaat geven bij deze Belgische Saker. Grote kans dat het signaal van deze vogel niet te onderscheiden is van het Belgische signaal, je weet dan niet waar die vandaan komt. Dit omdat het verschil in signaal van de broedgebieden en dat van de Lage Landen te klein is. Maar het is zeker iets wat de moeite waard is om te proberen. Indien nodig kan ik helpen met de chemische analyse van een veer en de interpretatie van de data.

Overigens, in Duitsland (in het zuiden van de deelstaat Sachsen-Anhalt) zat begin augustus enige dagen een Saker met een Slovaakse kleurring.

Jan van der Laan  ·  13 augustus 2021  11:43, gewijzigd 13 augustus 2021  11:56

Max, zo'n dure vogel en dan niet merken. Hoe gek kun je zijn? 

Ik zie een horrorscenario opdoemen: de vogel knapt op, krijgt een ring, wordt vrijgelaten, vliegt naar Nederland en gaat Westkapelle onveilig maken. Rijden of niet? Tellen of niet? Heeft Sakervalk wel voldoende vagrancy potential, maar hoe bepaal je dat ook al weer? Wat gaan de Belgen doen, A, D of E? Hoe lang gaat het geval rouleren? Valt het kabinet?

Edit: hij kan ook in C!  Welke van de 5 weet ik even niet. Misschien voor dergelijk vogels een nieuwe categorie definiëren. Wat zou die oude Bayes er over gezegd hebben?

Max Berlijn  ·  13 augustus 2021  11:47, gewijzigd 13 augustus 2021  11:55

Ik hoop vurig op een herkansing in NL en een wild geval in België zou daarvoor alleen maar meer hoop geven, maar hoeveel (wilde) Slechtvalken worden er verzwakt opgeraapt? Indien ontsnapt misschien net voor het ringmoment (lijkt me een juv toch?)..

Rob Halff  ·  13 augustus 2021  11:49, gewijzigd 13 augustus 2021  11:52

Nou Max, de juveniele Roodpootvalk met kwekersring die afgelopen dagen bij Den Helder zat kon zich prima redden hoor. Vogel jaagde er flink op los en met succes...

En idd wat Hans zegt, niks vreemds aan dit gedrag. Ik kan me vorig jaar nog wel een Bona herinneren die verzwakt werd en uiteindelijk stierf en zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen natuurlijk.

Hans Pohlmann  ·  13 augustus 2021  11:50

Jan, vergeet niet te melden dat de soort ook geherintroduceerd is in Europa. Er er zijn( heb het niet onderzocht) denk ik meer Lammergieren dan Sakers. In welke categorie valt ie dan? Of is dat bij deze soort niet relevant?

Jan van der Laan  ·  13 augustus 2021  11:52

@Rob

Is er al bekend waar die vandaan komt? Moeilijk hoor zo'n vogel opkweken die vrijwel alleen maar libellen eet. En dan nog zo mooi inde veren. Volgens mij kan er net zo goed sprake zijn van een ring die in het nest is aangebracht, om de vogels voor het uitvliegen te oogsten (theorie van Harm).

Max Berlijn  ·  13 augustus 2021  11:53, gewijzigd 13 augustus 2021  11:54

@Rob, Roodpootvalk met kwekersring ???? moet ik maar stoppen met vogelen in NL??? WTF….(sorry)

Rob Halff  ·  13 augustus 2021  11:57

zie hier

@ Jan, mij is niet de herkomst bekend maar de inscriptie in de ring en het ontbreken van een metalen ring doet mij wel vermoeden dat dit een kwekersring is. Of zijn er projecten bekend met alleen een kleurring met deze inscriptie?

Jan van der Laan  ·  13 augustus 2021  11:57, gewijzigd 13 augustus 2021  12:31

Max, heb ik gisteren nog in onze app-groep gezet. Wou je nu beweren dat je mijn bijdragen aldaar niet leest? Waarom moet ik opeens aan dit liedje denken?

Max Berlijn  ·  13 augustus 2021  12:33, gewijzigd 13 augustus 2021  12:34

😂 Sorry sorry gemist 🥴 en betreffende de Belgische Saker heb ik vast last van een Eindhovens virus waarvoor ik niet gevaccineerd ben….

Eduard Opperman  ·  13 augustus 2021  21:08

Bec is een ring afgegeven door de

Vereniging voor Belangenbehartiging Europese Cultuurvogel,

dus een in Nederland in gevangenschap geboren vogel. kom ze best af en toe tegen in gevangenschap en zelfs boomvalk kom je tegen.

Wim Wiegant  ·  14 augustus 2021  11:02, gewijzigd 14 augustus 2021  11:17

Ik wilde net opmerken dat het toch ontzettend sneu is: nieuwe soort (voor België) binnengebracht in dierenasiel, herinner ik me ineens dat dat bij de eerste en enige Kleine Torenvalk (van Nederland) ook zo was...

Tiemen De Smedt  ·  14 augustus 2021  11:50

Zo'n geval als de eerste Kleine Torenvalk voor Nederland is telbaar zeker voor het moment dat hij wordt opgeraapt. 

Zijn er geen verhalen dat er soms gewacht wordt met het oprapen omdat bepaalde mensen hem nog willen zien?

Wouter van Pelt  ·  14 augustus 2021  13:21

Niet al te lang geleden nog Wim, deze Grijswangdwerglijster

David Uit de Weerd  ·  14 augustus 2021  14:23, gewijzigd 14 augustus 2021  14:25

Wouter, je reageert op Tiemen zijn vraag (er wordt gewacht met het oprapen van een vogel) met een verwijzing naar de Haagse Grijswangdwerglijster. Die verwijzing is volgens mij niet terecht. De vogel is daar geraapt, daarna is Vincent pas gecontacteerd. Of bedoel je dat bij het loslaten er mogelijk gewacht is dat Rinse terug van vakantie was? Je opmerking komt op mij wat suggestief over.

Wouter van Pelt  ·  14 augustus 2021  14:59

Dat is niet mijn bedoeling David. Ik reageerde op Wim, dat het sneu is als een nieuwe soort voor een land in een dierenasiel opduikt. 

Wim Wiegant  ·  14 augustus 2021  16:33, gewijzigd 14 augustus 2021  20:16

Wouter, je hebt helemaal gelijk. Die (Grijswangdwerglijster) was ik even vergeten...

David Uit de Weerd  ·  14 augustus 2021  17:22

Wouter, ja, ik zie het nu ook. Excuus!

Tiemen De Smedt  ·  14 augustus 2021  17:43

Aan Grijswangdwerglijster dacht ik zelfs niet. Ik wijs dus niemand met de vinger.

Wim Wiegant  ·  14 augustus 2021  19:13, gewijzigd 14 augustus 2021  20:07

Om even op je vraag (van 11:50 u) terug te komen, Tiemen, ik geloof niet ("ik heb er geen actieve herinnering aan" is in Nederland een betekenisloze term geworden sinds de zogeheten toeslagenaffaire) dat dat in Nederland ooit is gebeurd.

Er zijn natuurlijk wel eens scabreuze dingen voorgevallen -met Nederlandse vogelaars in een bedenkelijke rol- met een Ivoormeeuw in Duitsland... 

David Uit de Weerd  ·  15 augustus 2021  17:00

Klopt Tiemen, ik las het verkeerd. Ook naar jou, excuses!

Vincent van der Spek  ·  15 augustus 2021  23:38, gewijzigd 15 augustus 2021  23:39

Voordat er een misverstand binnen het misverstand ontstaat.

David schreef: "Of bedoel je dat bij het loslaten er mogelijk gewacht is dat Rinse terug van vakantie was?" 

Dat Rinse op tijd terug was, was een oprecht (schitterend) toeval. 

Het komt in algemene zin natuurlijk vrijwel nooit op een paar uur (of soms zelfs een dag) aan, dus er is wel enige ruimte om iets te plannen, maar de heldere afspraak is dat de vogels altijd voor gaan en wij pech hebben als we niet kunnen. Het is natuurlijk ook helemaal niet in het belang van het asiel, om een vogel onnodig lang vast houden.  

Jan Hein van Steenis  ·  16 augustus 2021  13:15

De meeste opgeraapte vogels worden door niet-twitchers binnengebracht en die hebben natuurlijk geen lijstbelangen in hun hoofd.

Er zijn wel eens getwitchte vogels gevangen (de Papegaaiduiker van Dordrecht bijvoorbeeld), maar ik geloof niet dat daarmee speciaal gewacht werd (op de dag van ontdekking was hij behoorlijk levendig).

Bij het loslaten uit gevangenschap is een vogel sowieso niet telbaar dus daar hoeft niemand over te jeremiëren. Tenzij we natuurlijk naast de categorieën ook de telregels uit de UK met terugwerkende kracht overnemen!

Jan Hein van Steenis  ·  30 augustus 2021  13:34

Een bezenderde 1e-kj Saker uit Slowakije hangt sinds 1 augustus ten zuidwesten van Leipzig rond. Deze zoekt trouwens wél braaf een hoogspanningsmast in de buurt op.

Patrick Bouthoorn  ·  30 augustus 2021  17:17

Weet iemand de exacte plek van deze Sakervalk? Ga toevallig binnenkort die kant op. 

Peter de Vries  ·  30 augustus 2021  20:42

@ Patrick: 

51.198295, 12.203014

of

51°11'53.9"N 12°12'10.9"E

Vogel zit regelmatig op deze locatie. 

 Jan Hein van Steenis  ·  30 augustus 2021  20:48, gewijzigd 30 augustus 2021  20:48

Vandaag overdag ten westen van Werben, ten noorden van de Söhestener Weg: in die buurt hangt hij overdag rond. De foto's zou je moeten kunnen zien: weet je meteen waar je op moet letten! Gisteren een Arendbuizerd op dezelfde plek.

https://www.ornitho.de/index.php?m_id=54&mid=753791

Hij slaapt in de hoogspanningsmasten ten zuiden van Großgörschen (ten oosten van de Scharnhorststraße).

Die plekken zijn echt vlak bij elkaar, maar wel in twee verschillende deelstaten!

Patrick Bouthoorn  ·  31 augustus 2021  11:06

Bedankt voor de info allemaal. Ik hou het in de gaten. Nu hopen dat de vogel er nog zit als ik er langs rij. 8 september ben ik daar. 

Max Berlijn  ·  29 juni 2022  16:35

Nieuwe kansen?

Max Berlijn  ·  10 juli 2022  00:19, gewijzigd 10 juli 2022  00:21

Ik begreep dat deze gezenderde Saker in DL als "ontsnapt en van niet wilde herkomst" wordt gezien?? Zo staat die op de Helgoland site (zie link hierboven). Iemand een idee waarom?

Jan Hein van Steenis  ·  10 juli 2022  13:20, gewijzigd 10 juli 2022  13:22

Van ornitho.de: "Bemerkung von Mathis Pfreundt: vermutlich K2+; 11:50 über NE-Strand von Möwen gemobbt nach NE fliegend, dreht vor Nord glücklicherweise und landet anscheinend nicht einsehbar in Nordklippe. Ca. 14:15 weit vor Nord nach grob NW abziehend. Nach Fotos besendert; Gefangenschaftsflüchtling aus Würzburg"

Max Berlijn  ·  10 juli 2022  14:18, gewijzigd 10 juli 2022  14:24

Bizar dat je escape Sakers (want dit is de tweede al begreep ik) laat rondvliegen in Europa (Wurtzburg is 600 km van Helgoland) met zenders…Dat gestuntel/gekweek/gehybridiseer met grote valken zou gewoon verboden moeten worden in Europa.

Max Berlijn  ·  28 juli 2022  22:57, gewijzigd 28 juli 2022  22:58

Waar gaat die wanneer teruggevonden worden. Jan Bisschop 👍

Folkert Jan Hoogstra  ·  29 juli 2022  09:22

Ik ben benieuwd hoeveel mensen er ook echt gaan zoeken i.t.t. afwachten totdat iemand anders de vogel weer heeft gevonden ;)

Justin Jansen  ·  29 juli 2022  09:28

Sowieso drie man, Roef, Jan en Sietze.

Max Berlijn  ·  29 juli 2022  14:05, gewijzigd 29 juli 2022  14:34

Dank aan deze heren. FJ je hebt gelijk maar veel zijn natuurlijk niet in de gelegenheid om ad hoc mee te zoeken (op een vrij afgelegen plek) vanwege verplichtingen op het werk, daarom temeer dank aan die, die dat wel doen. Best kans dat de vogel op een geheel andere plek opduikt. Een zend/elektriciteitsmast (als slaapplaats) zoals in DL en Denemarken (toch?) zou een uitkomst zijn. Volgens mij zijn er meerdere zulke gevallen van vogels die dan lang verbleven (kon je vroeger zo terug zoeken op Netfugl, nu niet meer).

Ben Gaxiola  ·  29 juli 2022  15:36

Maar nog wel op Tarsiger

Max Berlijn  ·  29 juli 2022  18:43, gewijzigd 29 juli 2022  19:00

O ja natuurlijk. Vandaag niet meer gevonden blijkbaar. Jammer maar het zou me niets verbazen als die “per ongeluk” ergens weer gevonden wordt…Ook op invoeringen als “Grote valk spec” blijven letten. Hier nog wat inspiratie. 

Vincent van der Spek  ·  30 juli 2022  09:37

De gezenderde escape die eerder Nl, Dld en Den aandeed, is het in elk geval niet: ik begreep van Jochen Dierschke dat die al terug is gevangen. 

Folkert Jan Hoogstra  ·  9 augustus 2022  10:01

Via Facebook birding Poland: vorig jaar blijkbaar wat minder jaar met maar 1 Saker. Dit jaar staan ze alweer op 3 Sakers.

Edwin Russer  ·  9 augustus 2022  10:16

En ik post ‘m hier maar even. Tevens de zesde Lannervalk voor Portugal. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?