Yellow-bellied Sapsucker

Sphyrapicus varius

Datum 28 januari 2019
Locatie Cuba, Cayo Coco
Fotograaf Dušan Brinkhuizen Dušan Brinkhuizen
Bekeken 2736 ×

Discussie

Eduard Sangster  ·  11 april 2020  20:06

HBW Alive stopt er mee, de content gaat over naar Cornell (oa ebird en de merlin app).

Het lijkt er op dat je straks niet meer gratis de verspreidingskaarten, ondersoorten etc kan raadplegen. Eea gaat er sowieso anders uitzien: van enkele soorten is er een preview.

 
Max Berlijn  ·  11 april 2020  20:55

Huh, volgens mij net betaald. Ze zouden samengaan dacht ik...

Vincent van der Spek  ·  12 april 2020  08:39, gewijzigd 12 april 2020  08:43

Bestaande HBW leden krijgen met de transfer méér waar voor hun geld, met volledige toegang tot Birds of North America. Daar staat echt onvoorstelbaar veel info per soort op: een atlas zoals je 'm op papier niet realiseren kunt. Ik ben vooralsnog enthousiast over de overname. Aanrader!

Wat dit gaat betekenen voor de taxonomie van HBW is een interessante. IBC is inmiddels al gelijk getrokken met eBird. Ik gok dus zo maar dat de (afwijkende!) Lynx-taxonomie op den duur ook wordt aangepast.

Rob Gordijn  ·  12 april 2020  11:23

Volgens mij is gewoon alle content over naar Birds of the World, met zoals Vincent schrijft ook de Birds of North America en Neotropical Birds geïntegreerd. In het verder integreren zit natuurlijk nog wel handwerk in om die integratie beter te maken, daardoor zit er nog wel verschil tussen soorten qua informatie.

Alle betalende leden/lidmaatschappen zijn gewoon overgezet. 

Qua taxonomie wordt (natuurlijk) Clements aangehouden. De enige sporen van de HBW/Birdlife taxonomy zijn de volgende notes in de species accounts:

Taxonomic note: Lump. This account is a combination of multiple species accounts originally published in HBW Alive. 

Je ziet dus nog hoogstens de resten van de hbw/birdlife taxonomie terug in de subspecies groups. Alle content vanuit IBC is geïntegreerd in eBird/Macauley. 

Het rare is dat de bestaande HBW-site nog wel met kleine wijzigingen wordt bijgewerkt (?), dus het is wat onduidelijk wanneer hij definitief verdwijnt.

Ik vond het een fantastisch initiatief van Lynx dat ze de website hebben opgezet, maar kan me voorstellen dat het verder weg van de andere activiteiten staat. Prachtig dat ze er een ander huis voor hebben gevonden met de resources om het in de lucht te houden en uit te breiden.

Peter de Knijff  ·  12 april 2020  12:01

Ik zou me over de taxonomie geen zorgen maken, die is over een jaar toch weer anders....


Eduard Sangster  ·  12 april 2020  13:27, gewijzigd 12 april 2020  18:12

Veel mensen denken dat vroeger taxonomie en het aantal erkende soorten veel stabieler was, maar dat is een misverstand. Begin vorige eeuw zaten we op bijna 19.000 soorten (!)

Cornell verzamelt met ebird veel data. Het knappe is dat dit weten te ontsluiten tot bruikbare praktische informatie voor vogelaars, en het gebruiken voor diverse wetenschappelijke initiatieven. Ik heb het idee dat we blij mogen zijn met Cornell.


Vincent van der Spek  ·  12 april 2020  17:35, gewijzigd 12 april 2020  17:36

Ik denk dat niemand zich zorgen maakt, Peter ;-) 

Ik zou zelfs zeggen: het is voor het overzicht mooi dat het overgaat naar Clements. Dan zijn er nog maar twee grote jongens over. Plus één nietig dorpje dat moedig (of beter: hardnekkig...) stand houdt. 

Max Berlijn  ·  13 april 2020  17:49, gewijzigd 14 april 2020  08:32

Ik ga voor “moedig” je ziet maar hoe makkelijk een taxonomische keuze lijn blijkbaar overboord gezet wordt (die van HBW). Het CSNA bestaat al 40+ jaar, heeft een bestendige progressieve lijn die keer op keer door de “algemeen zo geadoreerde taxonomisch bepalende grote jongens” gevolgd wordt op wat Kwikstaarten en Rotganzen na, maar wat niet is kan nog komen...

Arnoud B van den Berg  ·  13 april 2020  18:13

Heb bezwaar tegen het woord "één". Ben bang dat het een uiting is van jezelf te veel gewicht toekennen. Ik ken namelijk meerdere commissies die niet strak in de pas van Clements of Gill kunnen lopen. In de WP heb je de Zweedse commissie, en de Franstalige groep die in Alauda over Noord-Afrika publiceert. In Zuid-Amerika bestaat sinds 1998 een commissie met onder anderen Jaramillo en Remsen. In bijvoorbeeld Noord-Amerika (AOU) en Australië houdt men volgens mij ook een eigen lijn vast.


Eduard Sangster  ·  6 mei 2020  15:41

HBW houdt 11 mei op. De gratis info houdt op, maar met USD 49 p/j krijg je wel waar voor je geld bij Cornell's BOW. Ze houden hun eigen Clements aan qua taxonomie.

De Birdlife wereldlijst bestond al voordat het de lijst samen opstelde met HBW, dus dikke kans dat we 'gewoon' 3 wereldlijsten blijven houden. Birdlife-HBW (eigen soortconcept) omvat 11.147 soorten, IOC (integraal soortconcept) 10.928 en Clements (biologisch soortconcept) 10.721. Door de 3 lijsten gezamenlijk worden 11.511 soorten erkend. 10.454 worden door alle drie de lijsten erkend: over 91% bestaat dus consensus.

Howard & Moore is in 2018 nog online geupdate en er wordt gewerkt aan een (waarschijnlijk laatste) update in 2021, maar deze lijst wordt niet meer breed gebruikt.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?