Witkopstaartmees

Aegithalos caudatus caudatus  ·  White-headed Long-tailed Tit

Datum 29 januari 2019
Locatie Oostzaan, Noord-Holland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 2583 ×

Discussie

Rob van Bemmelen  ·  30 januari 2019  14:57

Verschilt snavelkleur dan tussen Witkop en gewone?

Arnoud B van den Berg  ·  30 januari 2019  16:10, gewijzigd 30 januari 2019  16:13

Juveniele van beide taxa hebben minder zwarte snavel en poten dan adulte; in hoeverre dat eind januari nog zichtbaar is, weet ik niet.

Jaap Denee  ·  4 februari 2019  15:32

Ik vermoed dat vooral het (zeer) wazige zijtakje dat tot over de snavelbasis loopt een belangrijke rol speelt bij het temperen van het loodgrijs/zwart van de snavel en dat niet alles de sensor heeft bereikt.

Arnoud B van den Berg  ·  6 februari 2019  14:28

@Jaap: dank voor deze suggestie. Dacht zelf eerst aan een belichtingseffect maar vond ook de achterteen wat lichter dan bij de andere exemplaren (bruin in plaats van zwart).

Frank Neijts  ·  7 februari 2019  00:21, gewijzigd 7 februari 2019  00:32

Ik heb nogal wat foto's van Staartmezen (globaal gemaakt van oktober t/m maart) en zie daar dat de snavelkleur onveranderlijk pikzwart is maar de pootkleur variëert van (donker)bruin tot zwart waarbij bruine pootjes in alle maanden tussen oktober en maart te zien zijn. Ook op een handvol foto's van Witkoppen (oktober) staan vogels met bruine en zwarte pootjes. Ongetwijfeld speelt de lichtval hier ook een rol hoewel op sommige foto's de pootkleur toch echt bruinachtig lijkt te zijn. Helaas is de leeftijd v.d. vogels op foto's niet te bepalen: zowel adulte als 1e jaars Staartmezen ruien in nazomer/herfst compleet. En de kleur van het bovenste ooglid (geel of rood) is vermoedelijk niet zo betrouwbaar als leeftijdsindicator (hoewel HWPB daar wat nadrukkelijker in lijkt?)

Volgens BWP hebben juveniele vogels (veel) lichtere pootjes dan adulten waarbij de pootjes "blackbrown" zijn. Snavel "black" bij adulten en bij juvenielen "black with yellow tip". Er wordt geen gewag gemaakt van lichtere snavels bij onvolwassen vogels.
HWPB noemt geen verschillen tussen oude en jonge vogels w.b. snavel en pootjes.


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?