Amerikaanse Regenwulp

Numenius hudsonicus  ·  Hudsonian Whimbrel

Datum 10 september 2018
Locatie Westkapelle
Fotograaf Wouter Van Gasse Wouter Van Gasse
Bekeken 12288 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  12 september 2018  21:25, gewijzigd 12 september 2018  21:28

Suggestieve foto, de vogel lijkt ook de soms beschreven oranje zweem op de stuit en ondervleugels (?) te hebben en vergelijk het maar eens met deze vogel.

Joachim Pintens  ·  12 september 2018  22:37

Ook de onderstaartdekveren zien er bruiner uit, en de vogel lijkt over het algemeen een warmere tint te hebben. Het gebrek aan wit op de bovendelen valt natuurlijk niet te ontkennen, normaliter typisch voor hudsonicus. Ik ben echter benieuwd om welke concrete redenen de Britse vogel waar Max naartoe verwijst, niet aanvaard is. Opvallend aan de vogel van Westkapelle vind ik de ondervleugel; die lijkt me niet echt donkerder dan die van de linkse vogel, wat wel het geval zou moeten zijn bij een 'echte' hudsonicus. Van ssp. variegatus vond ik hoogstens exemplaren met een donkere stuit en witte 'sigaar' op de rug met dunne zwarte bandering. De witte rug bleef echter nog steeds opvallend aanwezig bij deze vogels. Zijn er binnen de ondersoort variegatus ook beesten met volledig donkere rug en stuit, maar met nog steeds de typische bleke ondervleugel? Of zitten die beesten eerder tussen hudsonicus en variegatus in? Volgens mij moeten we het bij de vogel van Westkapelle eerder in die richting zoeken.

Wim Wiegant  ·  12 september 2018  23:15

Wat een schitterende compilatie! De donkere stuit en rug zijn evident, maar ik denk dat er door de belichting niet veel over de ondervleugels te zeggen valt. Ik zou denken dat het grootste verschil te zien zou moeten zijn in de ondervleugeldekveren, en die zijn nou net niet te zien... De door Max genoemde zweem zie ik ook bij sterke vergroting niet.

James Lidster  ·  13 september 2018  06:56

die Britse vogel is wel aanvaard (8 gevallen voor UK)

Eduard Sangster  ·  13 september 2018  14:24

De ondervleugel op de foto's is lichter dan je zou verwachten voor een Amerikaan en de vogel zou nog bruiner moeten zijn voor een Amerikaan. Dat kan aan de kwaliteit van de foto liggen en aan de belichting, maar voor een eerste geval zijn dat mi onvoldoende argumenten. Het ontbreken van de wig lijkt wel overtuigend vastgelegd. Al met al een interessante vogel (maar mi te weinig om kans te maken op aanvaarding).

Wouter Van Gasse  ·  13 september 2018  18:20, gewijzigd 13 september 2018  18:30

Jammer dat ze niet dichter vlogen. De ondervleugels zien er idd lichter uit dan op vele foto’s die online te vinden zijn. Op ebird vond ik echter een foto welke de kleur wel lijkt te evenaren, de overbelichting ook in acht genomen: https://macaulaylibrary.org/asset/74425691. Zag daarnet op wnm.nl dat de ondersoort ook is toegevoegd aan de soortenlijst dus heb de waarneming alsnog als onzekere ingevoerd...

Fred Visscher  ·  14 september 2018  17:45

Wouter, ik heb je commentaar onder je compilatie foto doorgelezen en ik begrijp wel dat een Amerikaan door je hoofd heen ging (vooral die twee omcirkelde).

Ik ga graag even op wat puntjes in die ik in je commentaar lees.

Grootte valt van dichtbij al vaak niets van te zeggen laat staan van een afstand. Zie b.v. de voorste vogel hier, die lijkt voor het oog wat kleiner maar is toch is echt net zo groot (jij schreef; lijkt een tikkeltje kleiner, maar als je de liniaal er bij pakt en je meet bij de vogels uit mijn linkje van snavelbasis naar puntje staart dan komen we op dezelfde aantal milimeters..). 

Verder is zo'n "sigaartje" soms ver te zoeken door wat overlappende tertials etc en een stukje houding en vanuit welke hoek je waarneemt spelen natuurlijk ook een rol. Hier b.v. een ex met best een donker doorlopend staartje, bedenk dan het zinnetje van hiervoor daarbij en we komen al een heel eind bij een vogel van afstand waarbij lichte delen snel dichtlopen..

Wat betreft ondervleugels inschatten van afstand kan ik kort zijn; dit is in principe niet te doen, of iig niet  goed van een afstand omdat licht effect (een iets andere houding die toch hetzelfde lijkt kan alweer genoeg zijn..) op de loer ligt.

Uiteraard heb ik hier ook een voorbeeldje van. Vier overvliegende Regenwulpen waarvan 1 vogel in een flits een ondervleugel transformatie ondergaat van licht naar donker..

Samengevat; De omcirkelde foto's zijn zeer suggestief, bij alle foto's daaronder blijft daar (in ieder geval wat mij betreft), niets van over.

Wel goed dat het weer eens onder de aandacht wordt gebracht natuurlijk.. Hier en hier nog wat zaadplaten waarbij je zou zeggen dat ze geen problemen geven voor aanvaarding, toch zie ik voor een eerste van NL liever dit!

Groet,

Fred
Wouter Van Gasse  ·  14 september 2018  18:39

Dag Fred,

Ik besef dat de kans op aanvaarding zeer klein is, heb me daar van in het begin niet al te veel illusies over gemaakt, zeker niet met de foto's die ik maar heb. Ik kon echter de waarneming niet zo maar links laten liggen en wilde deze toch onder de aandacht brengen. Wat die 'sigaar' betreft, toen ik de vogels in de tele had was het een heel ander zicht dan de foto's laten uitschijnen en toen de vogels ongeveer recht voor vlogen had ik plots een mooi zicht op de vogels en de rug en deze was bij de vogel echt wel volledig donker. Dat was dan ook de enige reden dat ik foto's genomen heb, want zonder foto's sta je dan zeker nergens ;) de vogels waren toen al voorbij de telpost dus vlogen nog verder dan ze aanvankelijk al zaten. Achteraf leken de foto's dan enkel te bevestigen wat ik in het veld had waargenomen. Helaas zal het met een vraagteken erachter moeten blijven staan...

Mvg


Rob Poot  ·  6 februari 2019  16:51

Hij komt nog wel een keer, een prima soortje voor het voorspelspel.

Jan Hein van Steenis  ·  6 februari 2019  17:03

Na het zien van voornamelijk donkerstuitige Regenwulpen op Mindanao geloof ik meer in de "voorspelondersoort".

Eduard Sangster  ·  7 februari 2019  13:22

@Jan Hein, jij zal de Siberische ondersoort gezien hebben daar. Hadden die geheel donkere bovendelen, zonder lichte stuit?


Jan Hein van Steenis  ·  7 februari 2019  13:55

@Eduard: In sommige gevallen heb ik geen wit gezien.

Ik was echter -zoals wel vaker op mijn tripjes- ziek, zwak en misselijk naar mijn bed aan het verlangen (ik vermoed door een bij de Plumed Warbler opgelopen voedselvergiftiging) dus ik heb niet heel erg goed opgelet.

Rob Poot  ·  8 februari 2019  11:43

Zijn de taxa al eens flink door de DNA-molen gedraaid?

Rob Poot  ·  8 februari 2019  12:07

HBW split nog niet maar zoals vaak geven ze aan dat er meer onderzoek nodig is.

George Sangster  ·  8 februari 2019  12:11, gewijzigd 8 februari 2019  23:01

Nee, nog niet flink door de molen, maar er is al wel een mtDNA stamboom gemaakt (zie pp. 884-885). Deze laat zien dat regenwulpen in Eurazië en Noord Amerika twee aparte groepen vormen, die zo'n 3.6% van elkaar verschillen in het onderzochte stukje DNA. De verschillen tussen phaeopus in Europa en variegatus in Oost Azië zijn daarentegen erg klein.

Er wordt overigens aan een grotere studie gewerkt.

Max Berlijn  ·  8 februari 2019  12:22

Buiten de stuitkleur heeft hudsonicus uiteraard nog meer uiterlijke verschillen he.

Ben Wielstra  ·  6 december 2019  13:56

Deze net gepubliceerde studie bedoel je zeker George, met onze eigen Justin?

George Sangster  ·  7 december 2019  12:41

ja

Arnoud B van den Berg  ·  2 januari 2020  11:08

PAC liet weten dat Amerikaanse Regenwulp N hudsonicus (meer dan 15 jaar na DB) ook bij IOC soortstatus heeft gekregen; met alle nieuwe publicaties was dat niet meer tegen te houden. Nu nog eentje hier ontdekken en vastleggen.

Wim Wiegant  ·  14 mei 2023  12:58

Is dit geval eigenlijk wel eens ingediend...?

Tiemen De Smedt  ·  14 mei 2023  13:06

Gisteren weer een melding. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?