Waterrietzanger

Acrocephalus paludicola  ·  Aquatic Warbler

Datum 1 september 2018
Locatie Schiedam, Vockestaert.
Fotograaf Wilma van Holten Wilma van Holten
Bekeken 3080 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  1 augustus 2020  09:25

Ze kunnen weer en zo vroeg vaak adulten?

Rob Halff  ·  1 augustus 2020  11:49

Ook in NL (Meijendel) vanmorgen een vangst van een adult met Franse ring. Mijn ervaring is dat adulten doorgaans later in Aug komen maar misschien hebben ervaren ringers daar een ander beeld bij?

Vincent van der Spek  ·  1 augustus 2020  14:17, gewijzigd 1 augustus 2020  14:27

Binnen niet al te lange tijd komt er - na flink wat vertraging - een artikel over Waterrietzangers in Limosa van Albert de Jong, Erik van Winden, Cees Roselaar en mij. Ik neem vast een voorschotje: de in Frankrijk geringde vogel die vanochtend in Meijendel werd teruggevangen, was pas de derde / vierde Waterrietzanger met buitenlandse ring in Nederland. 

Anderen kwamen uit Spanje (Ooijse Graaf; jaar eerder als 1kj op trek geringd) en - spectaculair - Oekraïne (in broedgebied geringd, terug in Amsterdamse Waterleidingduinen). 

De vierde waarover we kunnen discussiëren betreft een beschrijving van een exemplaar met Poolse kleurringen (Giethoornse Meer). Zowel de Poolse als Nederlandse ringcentrale kennen deze melding niet en de waarnemer heeft de exacte gegevens niet meer. 

11 in NL geringde vogels werden in het buitenland teruggemeld. 

@ Max: over leeftijden. Adulte zijn in NL te zeldzaam om er iets zinnigs over te zeggen. Ze vliegen onder NL langs. Naar het zuiden toe neemt het aandeel adulte ex. toe (dus: Frankrijk heeft er relatief (en absoluut) veel meer dan NL, en Spanje heeft er weer relatief meer dan Frankrijk). Ook daarover meer in het as. artikel. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?