Sporenkievit

Vanellus spinosus  ·  Spur-winged Lapwing

Datum 31 juli 2018
Locatie De Haukes, Wieringermeer, Noord-Holland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 3613 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  2 augustus 2018  10:37, gewijzigd 2 augustus 2018  10:38

Ben nog steeds nieuwsgierig wat we over de leeftijd kunnen zeggen. Volgens Fred lijkt de vogel zich in nabijheid van een Kievit als een mannetje te gedragen en dan wijzen de bijna onzichtbaar kleine sporen op een eerstejaars vogel. Killian vraagt zich op basis van het verenkleed nu af waarom het niet zelfs een juveniel kan zijn, dus een vogel die in de eerste maanden van dit jaar is uitgevlogen.

Norman Deans van Swelm  ·  2 augustus 2018  12:03, gewijzigd 2 augustus 2018  13:39

de sierveren op de rug en de rui wijzen op een adulte vogel Arnoud. De schijngevechten hebben weinig of niets met sex te maken maar met het beschermen van voedselterritoria, op de slikjes langs het Haringvliet zie ik overal ruziende kieviten. Als je de sexe van de Sporenkievit wilt weten moet je even het spoor meten daarmee kan je 50% van de vogels sexen, moet wel alles mee zitten natuurlijk. Ik denk overigens dat de vogel wild is en afgelopen voorjaar van uit het midden oosten met groepen kieviten noordwaarts is gevlogen. Wie weet vliegen er nu hybriden rond!

Garry Bakker  ·  2 augustus 2018  13:53, gewijzigd 2 augustus 2018  14:30

https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=5FsZ0Ysw1qs

Informatief beeld van een vermeende juveniel. Inderdaad ontbreken de verlengde sierveren, zoals die bij de Sporenkievit van Slootdorp in zeer gesleten hoedanigheid wel aanwezig zijn. Ook de eerder door Arnoud geopperde 'op juveniele veren lijkende' zwarte tekening/puntjes ontwaar ik niet op de juveniel in het filmpje. Ik zie vooralsnog geen reden om Killian (Mullarney, voor de niet-intimi) zijn hypothese aannemelijker te achten dan dat deze vogel meer dan een jaar oud is (tenzij daar argumenten bij komen). Bovendien; ik kom thans ook geen 1kj Kieviten (nauwverwante soort met overeenkomstige veerstructuur) tegen die er zo extreem gesleten uit zien wat mantel, schouder en dekveren betreft (zie de foto van Leo). Vergeet trouwens niet dat het merendeel van de Kieviten in het eerste levensjaar al tot broeden komt. Indien dat voor Sporenkievit geldt, is het dus mogelijk dat dit exemplaar als 2kj begin 2018 al een nest jongen heeft grootgebracht (of niet) en daarna naar NL is gevlogen (in aansluiting op andere herkomstmogelijkheden waar we waarschijnlijk nooit zekerheid over gaan krijgen, maar wellicht kan iemand een veer verzamelen t.b.v. een isotopenonderzoek?). 

Norman Deans van Swelm  ·  2 augustus 2018  14:41

De vogel van Cyprus lijkt mij een 1e winter Garry, geen juveniel. Zo te horen is de film genomen in september.

Garry Bakker  ·  2 augustus 2018  14:47, gewijzigd 2 augustus 2018  14:47

Je hebt gelijk Norman, ik bedoelde eigenlijk 'juveniel senu lato' (in de zin van niet adult) maar hij zit al een flink eind in zijn postjuveniele rui dus dan is het inderdaad een 1e winter. 

Gert Ottens  ·  2 augustus 2018  16:06

Wat trekgedrag betreft is er mogelijk ook een parallel te trekken met Anatolische Woestijnplevier. De broedgebieden van beide soorten overlappen namelijk in Turkije. En al is die woestijnplevier een langere afstandstrekker, tot in Oost-Afrika aan toe: van de Turks/Griekse Sporenkieviten wordt aangenomen dat ze in Noord-Afrika overwinteren (en mogelijk/waarschijnlijk ook in Israel), er overwinteren ook redelijke aantallen Anatolische Woestijnplevieren in Israel. En de Anatolische Woestijnplevier staat gewoon op de Nederlandse lijst. Tot zover deze bijdrage.

Max Berlijn  ·  2 augustus 2018  18:22, gewijzigd 2 augustus 2018  21:16

Voorlopig resumerend: Voor een eerste zomer (vorig jaar uit het ei gekropen) zouden kunnen zijn, Onregelmatige borsttekening, enkele dekveren met donkere tekening, puntige handpenpunten, Klein spoor voor een waarschijnlijke man, erg gesleten dekveren (hoewel eerste zomer Kieviten dit niet tonen?), kleur (dus leeftijd?) verschil van dekveren, zwarte poten i.t.t. tot grijze poten? Tegen een eerste zomer zou de "staffelrui" kunnen pleiten (hoewel de aanwezigheid ervan inmiddels betwijfeld wordt in de post van B.J. Luijendijk), en het feit dat alle voor argumenten een ? er achter hebben staan. Wie biedt meer en wat ben ik vergeten? Daarnaast heeft deze vogel geen rare beschadigingen, ook niet na de vele goede foto's die er inmiddels van zijn genomen. Het ruipatroon, inclusief de rare/typische gesleten binnenvlaggen wordt gevonden bij wilde SpoKies en de vogel gedraagd zich goed. Alleen een verandering van gedrag en verblijf (onnatuurlijk lang??) kan roet in het eten gooien.

Jan Hein van Steenis  ·  2 augustus 2018  20:47

Arnoud B van den Berg  ·  4 januari 2021  23:21, gewijzigd 5 januari 2021  22:12

Vanmorgen had Jane Stylianou van Cyprus Birding Tours rond Larnaca en Oroklini 'Northern & Spur-winged Lapwings'; toch maar opletten of er verder noordelijk dit jaar weer Sporen opduiken dit jaar... Ook nu in Cyprus Baltische, Heuglins, Armeense en Pontische Meeuwen trouwens.

Eduard Sangster  ·  5 januari 2021  22:35

Op Cyprus broeden en overwinteren kleine aantallen Sporenkieviten. Cyprus ligt ook op de trekroute (op weg naar Turkije/Griekenland (of Afrika)). Vagrancy potential heeft deze dus meer dan genoeg...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?