Seebohms Tapuit

Oenanthe seebohmi  ·  Seebohm's Wheatear

Datum 23 mei 2017
Locatie Solleveld, Den Haag, Zuid-Holland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 9446 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  23 mei 2017  22:33

moet zijn Solleveld, gezien vanaf Ockenburgh (niet Ockenrode)

Arnoud B van den Berg  ·  24 mei 2017  08:45, gewijzigd 24 mei 2017  16:44

Op 22-05 om 11:26 stuurde Wietze mij een app met het fotootje van Nick van der Marel en de vraag 'seebohms?'. Ben daarna gelijk naar Kijkduin gereden.... Had Wietze geantwoord met '...OK voor Seebohms maar wel wat veel zwart..'. Dus het voor Oenanthe seebohmi vele zwart waardoor keel en vleugelboeg verbonden leken, viel op de eerste foto al op.

Voor Seebohms geldt denk ik in feite 'des te meer zwart hoe beter'. Heb nu (mede op verzoek van Vincent in dit forum) ook een aantal van mijn eigen Marokkaanse voorjaarsfoto's erop nagekeken; dat zijn er natuurlijk qua aantal minder dan wat je op internet kan vinden maar wel exclusief. In die reeks foto's is behoorlijk veel variatie in keelvlekformaat te zien. Die is trouwens het opvallendst bij vrouwtjes (sommige wel een donkere keelvlek, andere nauwelijks of zelfs geen). Een aantal foto's toont mannetjes met een dermate grote zwarte keelvlek, met een vlekkerige begrenzing op borst en achteraan oorstreek, dat het net als bij de Haagse vogel lijkt alsof die doorloopt in de zwarte vleugelboeg. Op de meeste Marokkaanse foto's staat het zwart van de vleugelboeg echter los van de zwarte keel. Daarbij speelt natuurlijk niet alleen de grootte van de keelvlek maar ook de houding van de vogel een rol: zelfs op een paar van de foto's van Solleveld zie ik toch ook nog een scheiding tussen het zwart van de vleugelboeg en dat van de keel.

Er zijn trouwens Marokkaanse foto's waarop het lijkt alsof de witte veren direct onder de zwarte keelvlek een zwarte basis hebben, dat het zwart dus door witte veertoppen wordt bedekt. Sommige foto's laten namelijk zwarte lijntjes onder het zwart zien. Het is aannemelijk dat dan bij sleet de zwarte keelvlek steeds uitgebreider wordt. [NB: Het is hierbij van belang op te merken dat mijn foto's van maart-april dateren en dat het kleed van de Solleveldse vogel alweer meer dan een maand ouder is.]

Verder tonen de meeste van m'n Marokkaanse foto's mannetjes met mooie witte veerranden aan de zwarte vleugelveren, soms zelfs een lichte vleugelbaan vormend. Daar is bij de Haagse vogel weinig meer van te zien, behalve dan de witte vleugelstreep van de grote dekveren.

Op een paar van Gerjons vluchtfoto's zie ik trouwens de smalle staartband; dat is een handig onderscheid met Tapuit dat ik nog niet genoemd zag.

Norman Deans van Swelm  ·  24 mei 2017  12:28

Ockenrode is juist, Solleveld geldt voor het gebied bij de watertoren. Waar jullie stonden was voor de oorlog de kogelvanger van schietbaan van het Nederlandse leger.

Max Berlijn  ·  24 mei 2017  12:42

@Arnoud, in de discussie onder het stuk op de home pagina wordt met klem om een foto van je gevraagd met een even grote keelvlek. Zou je die kunnen uploaden?

Arnold Meijer  ·  24 mei 2017  22:19

Op deze foto van het internet loopt de keelvlek ook ver door op de borst.

foto

Max Berlijn  ·  24 mei 2017  23:18

Je hebt ook erg zwarte Noordse Kwikken, maar het blijven Noordse Kwikken.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?