Amerikaanse Smient

Mareca americana  ·  American Wigeon

Datum 19 november 2016
Locatie Natuurplas Breeveld, Woerden
Fotograaf Jeroen de Bruijn Jeroen de Bruijn
Bekeken 5942 ×

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  19 november 2016  22:54

Of hetzelfde mannetje voor de derde keer? (Als deze vogel inderdaad een 1e-kj is en niet een uit eclips ruiend exemplaar kan dat natuurlijk niet).

Jeroen de Bruijn  ·  20 november 2016  07:02

Altijd gedacht dat het hybride spook mij niet te pakken zou krijgen bij deze soort, maar denk dat het hem gisteren toch gelukt is. Bij ontdekking al duidelijk dat het niet een op en top uitgekleurd mannetje Amerikaan was. Maar na wat googlen en heen en weer gecontact leek alles toch OK voor 1w man Amerikaan. Ook met vogelaars in het veld nog goed op hybrides gelet maar we kwamen allen tot de conclusie dat dit er toch goed en zuiver uit zag. Maar ook hier geld weer, gelukkig hebben we de foto's nog!

Lange zwartgrijze scapulars, zwart-wit geschubde veren op de bovenborst, grijzige veren op de mantel, niet ver genoeg doorlopende witte voorhoofdsvlek en deze lijkt soms ook vrij breed voor het oog, korte staart en geen solide zwarte onderstaartdekveren maken het toch hoogst waarschijnlijk dat hier iets van Chileens bloed in zit.

Ga zo kijken of de vogel nog aanwezig is en proberen betere foto's te maken. Al met al weer erg leerzaam en uiteindelijk dus toch gegrepen door het hybride spook!

Max Berlijn  ·  20 november 2016  09:25

Ik vrees dat je gelijk hebt. Ik heb inmiddels geleerd dat al die Amerikaanse Smientvondsten van vogels die er net niet als een standaard Am. Smient uitzagen en wat in het begin van hun verblijf verklaard werd door leeftijd of nog gedeeltelijk eclipskleed, eigenlijk uiteindelijk allemaal ontmaskerd werden als hybride, meermaals met Chileense invloeden..

Edwin Schuller  ·  22 november 2016  09:51

Via deze waarneming kwam ik deze interessante link tegen over Smient-hybrides.

Frank van der Meer  ·  22 november 2016  15:49, gewijzigd 22 november 2016  15:49

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?