Kleine Sprinkhaanzanger

Locustella lanceolata  ·  Lanceolated Warbler

Datum 4 oktober 2016
Locatie Maasvlakte 2, helmduin aan Maximaweg
Fotograaf Karel Hoogteyling Karel Hoogteyling
Bekeken 8444 ×

Discussie

Karel Hoogteyling  ·  4 oktober 2016  22:40

Links moet zijn: Kleine Sprinkhaanzanger - Locustella lanceolata 2016-10-04 Maasvlakte 2

Diederik Kok  ·  4 oktober 2016  22:50

Verschil in snavellengte is hier inderdaad opvallend maar de gelijkenis in kruin tekening ook (bij Lancy zou je een sterker gestreepte kruin moeten zien). 

Karel Hoogteyling  ·  4 oktober 2016  23:08

Inderdaad, wat een onthulling ;)

Misschien is het (voor alle viewers) beter als ik de foto-teksten aanpas, met juiste titulatuur en data; admins — hoe krijg ik dat voor elkaar?

Fred Visscher  ·  5 oktober 2016  09:02

Dat de snavels hier in lengte verschillen lijkt vooral zo. Een simpele geodriehoek geeft aan dat er geen verschil is. Je kan meten vanaf begin bevedering bovensnavel tot punt of vanaf mondhoek tot snavelpunt.

Arnoud B van den Berg  ·  5 oktober 2016  10:02

Bovendien: heb vannacht een aantal foto's van iets afwijkende (1cy) naevia in de hand bekeken en dan zie je weer hoe groot de variatie is, niet alleen qua kleur (met en zonder geel) en qua streping (op borst vooral) maar ook qua formaat en snavelgrootte.

Biometrisch is behalve vleugellengte (met geringe overlap) onder meer de lengte van de notch (inkeping p2) beslissend maar daar heb je in het veld weinig aan...

Jaap Denee  ·  5 oktober 2016  10:16, gewijzigd 5 oktober 2016  10:17

Karel, dat krijg je helaas niet voor elkaar anders dan door de foto te bewerken en deze opnieuw te uploaden. De foto hierboven zou ik dan evt. kunnen verbergen of verwijderen. Ik zal de tekst onder je foto zodanig aanpassen dat het duidelijk is dat ook links een naevia is.

Mars Muusse  ·  5 oktober 2016  23:52

Las ik recent niet iets over een langwerpig neusgat bij Sprinkhaan en een ovaal neusgat bij Kleine Sprinkhaan? Van Christian's hand?

Jan van der Laan  ·  6 oktober 2016  09:10

@Mars

Goede samenvatting van Mars hoe het is gegaan.

Vwb neusgatvorm zag ik op facebook al iets voorbij komen. Maar met de tekening van de onderstaartdekveren in gedachte (veel meer variatie dan gedacht), zou ik daar graag goede voorbeelden van willen zien en vooral veel.

Max Berlijn  ·  6 oktober 2016  10:39, gewijzigd 6 oktober 2016  10:52

Wat betreft de samenvatting van Mars; idd helemaal goed. Mijn handen jeukten om me weer in een strijd te gaan mengen op dat forum met de "slechtste stuurlui aan de wal/bankzitters", maar ik zie er maar vanaf. De ontdekkers verdienen alleen maar lof. Ze hebben altijd de voorzichtigheid aangehouden in hun communicatie. Dat we dachten er een te hebben met z'n allen is helemaal niet gek als ik de commentaren van buitenlandse serieuze vogelaars lees. Het is gewoon een hele lastige vogel waarvan ik nog steeds niet weet of we nu goed zitten met de ID als Sprink (zal wel). Ik zie op dat forum woorden als "schamen" en "de boekjes beter lezen" voorbij komen. Als je over deze vogel lichtzinnig doet betreffende de ID zijn die woorden pas op jezelf van toepassing. Het probleem met onze hobby (twitchen) is dat je de beslissingen moet nemen op het moment zelf. Zo'n beest blijft zeker geen extra dag, dus wat doe je, foto's nemen en na 10+ dagen pixeln.... zeggen "het was er een"? Nee, je informeert op basis van de kennis en gedachtengang op dat moment. Vervolgens maakt iedereen die wil komen zijn/haar eigen keuze. Dat waarnemers in het begin euforisch zijn is logisch; je zal maar met een boot van (of naar..dit weekend bibberrr) van/naar Vlie komen; als je hem dan alleen al ziet ben je erg blij, de verdieping komt later. Conclusie, jonge honden, ga heel graag door op deze manier dan komt deze en die PGtips ook wel goed!

Jelle Scharringa  ·  6 oktober 2016  11:07

@ Max:

helemaal mee eens (en ook ik vind het geen typische normale naevia..)

Vincent van der Spek  ·  6 oktober 2016  15:58

P2=P4 (links lijkt ietsje korter)

Links: . https://www.dutchbirding.nl/gallery/detail/19154

Rechts: http://waarneming.nl/fotonew/2/12094032.jpg

Met het door Peter geposte artikel uit BB komen we daar dus niet echt verder mee: hoewel de steekproeven klein zijn (n=33 bij straminea en n=25 bij naevia), is dat voor beide soorten de modus.

Voor de rest moet ik nog even tijd en zin maken.

Max Berlijn  ·  7 oktober 2016  14:01

Jan Hein van Steenis  ·  7 oktober 2016  14:09

Op basis van de talrijke stippen op de keel, donkere teugel, gelige onderzijde (de gele keel vond ik in het veld opvallend, in tegenstelling tot ieder ander kenmerk) en de olijfgroene indruk helaas ook geen straminea denk ik?

Max Berlijn  ·  7 oktober 2016  14:15

Zou toch nog wel eens een mening willen lezen van iemand die echt goed bekend is met de materie en met vogels in het veld. Tot nu toe heb ik buitenlandse reacties gezien van mensen die zich verwonderen dat het er uiteindelijk niet een is, maar de soort/beide soorten niet goed kennen.

Edwin Russer  ·  7 oktober 2016  15:33

Max, zijn die buitenlandse reacties nog ergens na te lezen?

Max Berlijn  ·  7 oktober 2016  16:24

Nee denk het niet, kreeg ze via, via, maar zoals gezegd weinig echte inhoud.

Albert Noorlander  ·  7 oktober 2016  18:53

Die link die je gaf Max heeft helemaal weinig inhoud. Of was de smiley vergeten toe te voegen ;-)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?