Onbekende soort

Unknown species

Datum 22 augustus 2016
Locatie Rutland Water
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 3614 ×

Discussie

John van der Woude  ·  22 augustus 2016  12:48

Nollie en ik waren eindelijk ook eens op de Birdfair. We vonden het een succes. Het gemak waarmee je met standhouders uit zóveel landen een praatje kunt aanknopen. De grootste verrassing was voor ons de wereldprimeur van de nieuwe Leica kijker, de Noctivid. Zo scherp en briljant.

Jan Hein van Steenis  ·  24 november 2021  11:44

De Birdfair houdt op te bestaan: https://birdfair.org.uk/2021/11/23/birdfair-update/

De vraag is of dat beetje minder CO2 opweegt tegen de (zeker ook) positieve effecten van ecotoerisme.
 

Thijs Fijen  ·  24 november 2021  15:24, gewijzigd 24 november 2021  15:26

Jammer, maar begrijpelijk. Ik begrijp dat de financiën de grootste bottleneck zijn, en los daarvan zal het inderdaad gaan knagen dat mensen van over de hele wereld fysiek bij elkaar brengen niet past bij de huidige tijdgeest. 

Over CO2 valt natuurlijk veel te zeggen, en het is ook voer voor intense discussies, dus die wil ik even vermijden. Maar even dit: als CO2 normaalgesproken niet vrijkomt, dan wordt het beschermen daarvan doorgaans niet gezien als CO2 compensatie. Veel greenwashing-praktijken zijn hier op gebaseerd. De voor mij duidelijkste manier om dit uit te leggen is de praktijk van het kopen van groene energie certificaten in Noorwegen (hoofdzakelijk waterkracht) om de hier opgewekte grijze stroom als 'duurzaam' te verkopen. Dat zorgt dus niet voor vermeden CO2-uitstoot: er wordt nog steeds gas/kool verbrand voor 'jouw' energie, mede mogelijk gemaakt doordat in Noorwegen geen vraag is naar die certificaten omdat grijze stroom praktisch afwezig is.

Beschermde natuurgebieden (al dan niet met behulp van ecotoerisme) kun je ook niet zien als CO2 compensatie, want normaalgesproken komt die CO2 niet vrij en je kan niet compenseren wat niet uitgestoten is. Herstel van natuurgebieden kun je doorgaans wel als CO2 compensatie zien, alleen voor een beperkte periode (netto opname CO2 neemt gaande tijd af). Dat het beschermen van natuurgebieden noodzakelijk is, en dat ecotoerisme daarbij kan helpen, dat staat voor mij buiten kijf, maar het heeft in mijn ogen nauwelijks iets met CO2 compensatie te maken.

Hoe dan ook: het is een lastige (en vooral persoonlijke!) discussie of je nou wel of niet dat vliegtuig kan/moet/wil pakken voor een vogeltrip. Maar niet uitgestoten CO2 is en blijft de beste CO2 'compensatie'. 

Gijsbert van der Bent  ·  24 november 2021  23:55

Zonde wel. Einde van een tijdperk. Ik ben er zelf maar 1 x geweest met Dutch Birding, halverwege jaren negentig. Groot succes, vond ik wel, met tientallen nieuwe leden.

Een soortgelijke Birdfair in de Flevo (maar dan zonder al die tenten met Britse vogelkunst-meuk) zou weer eens leuk zijn.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?