PS: De laatste jaren, sinds het eerste boek van The Sound Approach (2006), is er ongetwijfeld veel nieuw onderzoek gedaan; weet even niet in hoeverre dat een ander licht heeft geworpen op herkenning en voorkomen van de zeldzame typen...
Kruisbek
Loxia curvirostra · Red Crossbill
Datum | 20 juli 2016 |
---|---|
Locatie | Appelscha |
Fotograaf | Arnoud B van den Berg |
Type | Roep |
Bekeken | 9674 × |
Het betreft hier Zwerfkruisbekken (Wandering Crossbills) (type A). Op basis van deze vluchtroepen (en ondanks ontbreken van excitement calls) kon determinatie worden bevestigd door Martin. De gewone Glipkruisbek (type C) en Kuupkruisbek (Parakeet Crossbill; type X) zijn naar verluidt ook alweer gemeld. Benieuwd of iemand (één van) de zeldzame typen (D,E,F) zal opmerken de komende maanden: hou me aanbevolen. |
Discussie
Arnoud B van den Berg · 23 juli 2016 17:29
Arnoud B van den Berg · 26 juli 2016 14:42, gewijzigd 3 augustus 2016 18:15
Uit mijn opnamen in hetzelfde bos blijkt dat zich hier op 24/7 drie typen lieten horen in aparte groepjes (Zwerf-, Glip- en Kuupkruisbek: A, B en X).
Chris van Rijswijk · 26 juli 2016 19:05, gewijzigd 26 juli 2016 19:06
Arnoud, weet jij of er iets bekend is welke type kruisbek op IJsland wordt waargenomen?
Arnoud B van den Berg · 31 juli 2016 15:08, gewijzigd 3 augustus 2016 18:16
Volgens mij is het niet bekend welke op IJsland terechtkwam. De invasie in Nederland begint trouwens aardig op stoom te komen met overal in het land meerdere meldingen per dag maar ze worden (nog) niet gedetermineerd. Dat gebeurde in vorige jaren wel: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=260910.0 .
Martin Bonte · 12 september 2016 18:45
Wat mij vooral opvalt dit jaar is dat bij elke opname die ik maak het D type eruit komt, Dit was in het invasie jaar{2013-2014} heel anders. Toen was het vooral C en af en toe X wat je hoorde maar geen enkele keer D
Arnoud B van den Berg · 22 oktober 2016 22:51
Vanmorgen overvliegende Kuupkruisbek (type X) bij Hoefijzermeer te Castricum; derde type dit najaar na Zwerf- (type A) en Glipkruisbek (type C).
Thijs Fijen · 23 oktober 2016 22:02
Afgelopen week (en tijdens DT2) veel type X op Vlieland. Af en toe een C en op een enkele opname ook type D. Valt me op dat type X een hele diepe haal naar beneden heeft, meer dan andere jaren (?).
Arnoud B van den Berg · 23 oktober 2016 22:34, gewijzigd 23 oktober 2016 22:34
@Thijs: Dick meldde eveneens dat hij veel type X en slechts enkele type C en D heeft opgenomen. De opname van type A op 20 juli is tot nu toe misschien wel de enige van dit 'najaar'. Inderdaad zie ik ook een lagere tweede poot van de 'n' van X dan voorheen.
Thijs Fijen · 24 oktober 2016 14:24, gewijzigd 24 oktober 2016 14:30
Moet toch weer eens mijn type C nalopen van dit najaar. Zojuist is door Ralph Martin bevestigd dat deze opnames afkomstig zijn van type N. Dat lijkt veel op C maar een kenner zal zien dat het toch subtiel anders is. Ik vond het een opvallende vogel met een grote snavel en dikke nek.
Martin Bonte · 25 oktober 2016 20:10
Thijs, N is dat een nieuw Type of bestaat deze al langer? Ik zie zo snel nog niet veel verschil met C, zal mijn oude waarnemingen ook eens bekijken.
Op texel ook alleen maar X gehad, bij ons in het oosten vooral D en gisteren voor het eerst F. C lijkt dit jaar te ontbreken, tot nog toe geen enkele keer gehad.
Rob van Bemmelen · 25 oktober 2016 21:48
Afgelopen week op Texel een paar groepjes opgenomen; type X en een groepje die ik C heb genoemd. Ben ook benieuwd naar type N, Thijs. Wat is het verschil met C?
Thijs Fijen · 26 oktober 2016 10:36
Ik heb er zelf geen studie naar gedaan, maar als je er een type C naast zet zie je bij C meer losse haken en bij N loopt dit subtiel in elkaar over. N is wat meer afgerond, maar het grootste verschil vind ik dat N niet zo diep komt in het midden van de roep. Of N een nieuw type is weet ik niet, het was mij in ieder geval onbekend. Dit jaar schijnt vooral dit type on the move te zijn, naast type X. Ik heb nog een eigen opname met N gevonden begin oktober in Ede.
Martin Bonte · 2 november 2016 19:38
Bedankt Thijs,
Arnoud, is type A het zelfde als type E?
Als ik miijn waarneming van 29-10-16 bekijk, http://waarneming.nl/waarneming/view/126069133 dan kom ik in vergelijk met jou sonogram op type A uit. Als ik wat andere sonogrammen vergelijk dat vind ik dit type veel meer op E lijken?
Onderzoek op telpost Kwintelooijen komt weer op E/Y type uit, het is me dus niet helemaal duidelijk of type A en E/Y het zelfde zijn?
Arnoud B van den Berg · 2 november 2016 21:39
@Martin: jouw opname klinkt me als type A maar als je het zeker wilt weten moet je hem naar Ralph Martin sturen. Heb niet gehoord dat A en E hetzelfde type zouden zijn. Ik ken trouwens alleen maar typen A,B,C,D,E,F&X en mis referenties voor bijv typen als Y en N. Ralph Martin is momenteel degene die de vinger aan de pols houdt en nieuwe typen of afwijkingen in bestaande typen beschrijft. Ben benieuwd wat zijn conclusie is.
Martin Bonte · 10 november 2016 18:18
Bedankt Arnoud, ik kan zo snel geen mail adres of site vinden van Ralph Martin . Is dit onderzoek ergens te volgen?
Naast de bekende types heb je ook nog K1 e K2 roep, deze hebben dan weer veel weg van de grote kruisbek.
Arnoud B van den Berg · 19 juni 2017 17:00
NB: De laatste week had ik tweemaal type X (Kuupkruisbekken) vliegend over Santpoort.
George Sangster · 25 juli 2023 15:27, gewijzigd 25 juli 2023 15:29
Martin, R, Rochefort, J, Mundry, R & Segelbacher, G 2023. Fast cultural evolution of Crossbill (Loxia spp.) calls in the Palaearctic. Ibis in press.
Learned vocal signals of birds provide one of the most comprehensive sources of evidence for culture in animals. Such vocal signals often vary spatially and temporally. Signal variation can be driven by direct factors such as cultural drift and selection or by indirect factors such as changes in the environment, which may affect morphology and therefore acoustic capability. In this study we analysed flight and excitement calls of several call types of the Red Crossbill Loxia curvirostra and other crossbill species. Calls were recorded between 1962 and 2019 across the Palaearctic region. We measured acoustic similarity within flight and excitement calls and modelled the size of the effect attributed to temporal and geographical distance. Geographical distance between different sampling locations explained less call variation compared with temporal distance, and temporal variation within the excitement calls was smaller than in the flight calls. We conclude that calls of most call types of Red, Scottish and Parrot Crossbill are an example of cultural evolution. We suggest that excitement calls are less modifiable because they can serve better in dangerous situations when they are stable in time and space. In addition, we found no clear support for increasing or decreasing flight call similarity of call types while or after being in contact, as found in another study from North America. The reasons for the cultural evolution in calls of Palaearctic crossbills remain unclear.
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.