Geluidengalerij

Geluiden
Upload geluid

Balkankwikstaart

Motacilla feldegg  ·  Black-headed Wagtail

Datum 30 april 2016
Locatie De Nederlanden, Texel
Fotograaf Diederik Kok Diederik Kok
Bekeken 6070 ×

Discussie

Thijs Fijen  ·  30 april 2016  22:49

Als ik het artikel van Sander, Dick en Herman (DB 2014-5) er bij pak, laat dit volgens mij een prima Balkankwikstaart zien/horen. Een kenmerkende haak, of 45 graden, stijgende lijn in het rechter opgaande gedeelte (kenmerkend voor Zuidelijke en Balkan, zie Fig 3 in betreffend artikel), en een mooie zaagtand die daalt en daarmee Zuidelijke soort van uitsluit, hoewel het kleed daar ook wel een aanwijzing voor geeft ;). 

Op de sono staat halverwege de rechter stijgende lijn een opvallende knik naar beneden. Die zat me niet helemaal lekker. Maar ik heb in een van mijn eigen opnames uit Kazachstan op 1:17 een gelijkende knik gevonden. Die vogel zat rustig en kan daardoor wat anders klinken (o.a. de zaagtand is minder uitgesproken zichtbaar).

Dick Groenendijk  ·  3 mei 2016  13:30, gewijzigd 3 mei 2016  13:32

In het DB-gele kwikken artikel staan de meest typische geluiden afgebeeld (in sonogrammen) en het hoofddoel was ook om het algemene beeld te schetsen (wat al ingwikkeld zat is....). Er is echter heel veel variatie (zoals ook de opname van Thijs al laat zien). Er was geen tijd/ruimte in het artikel om al die variatie binnen de verschillende taxa te behandelen. Laat staan dat er van al die taxa voldoende opnames aanwezig waren om die variatie enigszins te beschrijven. Naar mijn idee laat de opname van Diederik een duidelijk voorbeeld zien van een vluchtroep van feldegg. Met een lekkere zaagtand rechts een het fraaie knikje links in de opname. Het malle hupje zou ik inderdaad scharen onder variatie.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?