Grasmus

Sylvia communis  ·  Common Whitethroat

Datum 23 november 2009
Locatie Texel - De Koog
Fotograaf Hans Verdaat Hans Verdaat
Bekeken 6254 ×

Discussie

Peter de Knijff  ·  2 december 2009  16:25

Vreemd, niemand iets te zeggen op zo'n fraaie foto? Dan open ik maar: Dit lijkt mij zeker geen nominaat grasmus. Te veel grijs en te weinig bruinig. S.c. icterops lijkt een goede optie, maar veldherkenning uiterst moeilijk geacht i.v.m. mogelijke verwarring met twee andere (zuid) oostelijke vormen. Een kort commentaar stond enige tijd geleden in British Birds (volgens mij 2006, een verhaal over mogelijk beoordeelbare ssp in de UK). De vogel heeft twee generaties coverts, maar wat dat precies wil zeggen weet ik niet echt. Shirihai en Svensson zullen hier wel iets over zeggen vermoed ik. Arnoud: Eerdere Nederlandse gevallen bekend? Of weer een nieuwe ssp op de lijst (en wellicht o.g.v. toekomstig DNA onderzoek een nieuwe soort cf de Braamsluipers?)

Jan Hein van Steenis  ·  1 december 2011  22:33

Dat-ie oorspronkelijk als Woestijngrasmus is gemeld ondersteunt in elk geval dat-ie écht bleek was en die grijzige mantel is wel een goed teken, maar in Birds of Israel noemt Shirihai icterops juist donkerder! Oudere icterops ruit in de winter (communis in de zomer, maar jongere vogels vertonen helaas geen ruiverschillen. De zeker te verwachten rubicola wordt door Shirihai "zuiverder grijs, minder bruingrijs" genoemd...

Peter de Knijff  ·  2 december 2011  08:34

Die winterrui van icterops was voor mij de reden om niet zeker te zijn van de id. Maar hoe kun je dan hardmaken dat het een van de andere zo ondersoorten is? Daarin brengt de syvia bijbel geen duidelijkheid, helaas.

George Sangster  ·  16 september 2020  15:14

Westnijlvirus heerste al een tijdje in Europa, maar is nu voor het eerst in NL vastgesteld (bij een Grasmus). Slecht nieuws voor vogels.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?