Amerikaanse Tafeleend

Aythya americana  ·  Redhead

Datum 7 februari 2016
Locatie Zuidhorn
Fotograaf Maurits Martens Maurits Martens
Bekeken 12291 ×

Discussie

Jaap Denee  ·  7 februari 2016  17:19

Paarse gloed en onvoldoende steil voorhoofd?

Garry Bakker  ·  7 februari 2016  18:07, gewijzigd 7 februari 2016  18:10

Vanmiddag de vogel langdurig bekeken. De vogel hééft een paarse gloed en mist de bij veel Amerikaanse Tafeleenden geprononceerde 'bult' op de voorzijde van de bovenkop. Dat eerste zie ik op sommige foto's van deze soort terug en het tweede ook. De kopkleur lijkt gemiddeld wel een stuk 'geler' dan bij dit exemplaar het geval is, zonder de paarse gloed.

Jan van der Laan  ·  7 februari 2016  18:33

Ik heb drie (pruts)plaatjes hier: http://waarneming.nl/waar... Met tegenlicht, zonder zon en met zon. De kleur varieert enorm.

Jan van der Laan  ·  7 februari 2016  18:42, gewijzigd 7 februari 2016  18:42

Hier nog een gallery met veel Redheads: http://www.roysephotos.co... Ik snap het verhaal van de bult niet helemaal. Moet-ie nou een bult hebben of niet? Ik zie op de gallery van Robert Royse genoeg gelijkenissen. Daarentegen is de kleur op die site wat Garry zegt wat betreft het gele.

Garry Bakker  ·  7 februari 2016  18:44, gewijzigd 7 februari 2016  18:52

Mijn punt is dat de kopkleur van dit exemplaar, ook met de zon erop, aan de donkere kant van het spectrum zit voor deze soort. Gemiddeld genomen zijn in Amerika, in de zon gefotografeerde en daarna op internet afgebeelde kopveren van deze soort lichter. EDIT: maar op de foto's van meneer Royse komt de kleur prima overeen met de onze. Wel, dan zal het er toch wel gewoon écht één zijn! Hij moet niks, Jaap, maar mét bult zou hem nog beter maken ;-)

Rik Winters  ·  7 februari 2016  19:44

Als de vogel wat gealarmeerd was dan liet hij vanmiddag soms wel iets van een aanzet tot een bult zien. Misschien is de duidelijkheid van de bult leeftijdsgerelateerd. De combinatie van wat oranjegele iris, zwarte veegjes op de bovensnavel, wat donkerder kop, bruine veren in de lage borst en (naar het zich laat aanzien) ruigrens in de grote dekveren doet vermoeden dat het een eerste winter vogel (2kj) is.

Jan Hein van Steenis  ·  7 februari 2016  19:54

Nadat de carnavalsoptocht in Schraansersrijk weer te passeren was met frisse tegenzin naar de ToH gereden... hij zat er gelukkig tegen zonsondergang nog.

Jan van der Laan  ·  7 februari 2016  20:09

JH: trots op je! Het moet trouwens gekkenhuis zijn bij de Oosterburen als het carnaval is: bij alle Duitse zenders is tegelijkertijd wel iets over carnaval! Ze kunnen er geen genoeg van krijgen.

Jaap Denee  ·  7 februari 2016  20:30

Garry om 18:44 uur: "Hij moet niks, Jaap, maar mét bult zou hem nog beter maken ;-)” Bedoel je Jan, Garry? Dat is die andere grote meneer. Kijk nog maar eens goed naar de verschillen.

Jan Hein van Steenis  ·  7 februari 2016  20:49

@Jan: Een gekkenhuis is het in Duitsland eigenlijk alleen in het Rijnland (en dan vooral Keulen en Mainz) en in Lindau aan de Bodensee. Dan leeft het in Brabant aanzienlijk meer (maar meer dan naar de optocht kijken is aan mij niet besteed).

Jan Hein van Steenis  ·  7 februari 2016  21:11

Ik ben er overigens van overtuigd dat het een zuivere Amerikaanse Tafeleend is, maar verder... moeten we maar op zoek naar foto's van eendenvleugels! Er stonden vanmiddag wel mensen vanaf de zuidoever te fotograferen, maar toen was het bewolkt en/of avondlicht. Zijn er foto's van de vogel met licht mee?

Ed van Boheemen  ·  7 februari 2016  21:21

3 rondes en dan...?-)

Ed van Boheemen  ·  7 februari 2016  21:21

3 rondes en dan...?-)

Garry Bakker  ·  7 februari 2016  21:54, gewijzigd 7 februari 2016  21:54

@Jaap: beide namen bevatten ook zóveel klinkers maar ik zie daar nu inderdaad meest a's in plaats van e's. Excuus.

Arnoud B van den Berg  ·  8 februari 2016  01:27, gewijzigd 8 februari 2016  04:17

Een Brits commissielid (David Fairhurst) deelt mee dat hij niet overtuigd is van de zuiverheid van deze Amerikaanse Tafeleend; misschien niet een F1 maar wel een 'crossbreed'. De redenen: 1 kopvorm (te veel als Tafeleend, te dik laag op achterhoofd; zou ronder moeten zijn); 2 kopkleur (in alle Groningse foto's tot nu toe te bruinrood, op geen foto helder rood); 3 ligging op water steeds laag (Redhead ligt wat hoger op water en komt iig groter over dan Tafeleend). Hij had ook wat twijfels over de begrenzing van het zwart zowel op de zijborst als het achtereind. In Brittannië zijn zoals bekend recentelijk veel Redheads (alle behalve één) van de lijst gehaald: zie British Birds maart-nummer 2015 (Garner et al: 'How the Redheads got the chop').

Martijn Bot  ·  8 februari 2016  07:57

Dat zijn nogal subtiele dingen, die sterk afhankelijk zijn van de licht-en windomstandigheden. Vergeet niet dat de vogel alleen op het kanaal zit bij winderig (6+ bft) weer (probeer dan maar eens hoog in het water te liggen) met zon (als 'ie al aanwezig was) schuin achter en dus fout voor optimale kleurinschatting. Ook kopvorm is bij veel op en neer geschud lastig te bepalen en lijkt per foto haast wel anders. Hopelijk volgen er nog wat plaatjes met de zon in de rug en in rustiger "vaarwater".

Gert Ottens  ·  8 februari 2016  09:10, gewijzigd 8 februari 2016  09:11

Volgens 'Wildfowl' zouden Redheads vooral in zout (of brak) water overwinteren. Heb zelf geen ervaring met de soort in Noord-Amerika, maar als dat inderdaad de biotoopvoorkeur is, dan is het wellicht wat raar dat deze vogel op een kanaal zit. Aan de andere kant zijn er gekkere dingen gebeurt t.a.v. dwaalgasten, en die Engelse vogel zat op een soort vloeiveld, maar toch. Dit even terzijde.

Jelle Scharringa  ·  8 februari 2016  09:29

@Gert: jij zit op Vlieland ook wel eens niet IN een kroeg, buiten je natuurlijke habitat dus...

Jaap Denee  ·  8 februari 2016  09:45

Dat verklaart meteen waarom de vogel niet gevonden wordt als hij niet op het kanaal zit. Er werd niet buitendijks gekeken... ;)

Wouter Puyk  ·  8 februari 2016  10:41

Geval man Redhead man Zuid-Wales jaren terug pleisterde meedere winters bij Kenfig Pool. Een duinmeer op schootsafstand van zee. Brak water.

Gert Ottens  ·  8 februari 2016  11:02

Alleen is die Redhead nu juist gesneuveld in een revisie van alle gevallen in de UK. Er is nu nog één aanvaard geval: http://britishbirds.co.uk...

August van Rijn  ·  8 februari 2016  11:12

Dit kanaal is volgens mij alleen een rust plaats aangezien de vogel hier ook niet foerageerd. Kan zijn dat Jaap zo maar gelijk heeft !

Max Berlijn  ·  8 februari 2016  11:26, gewijzigd 8 februari 2016  11:28

Gert volgens mij zijn er wel nog een of twee vogels in de UK die te weinig gedocumenteerd waren voor aanvaarding maar niet zijn afgewezen vanwege harde hybride kenmerken. Als je alles zo de revue laat passeren (in willekeurige volgorde van belangrijkheid), plek, beschadigde toppen en vraagtekens door een kundige vogelaar over de zuiverheid gaat hem dit toch niet worden mannen, op naar een betere.

Vincent van der Spek  ·  8 februari 2016  11:37

Interessant, Arnoud. Ik zei gisteren in het veld dat het me opviel dat de vogel vaak aan de achterzijde van de kop een 'bobbeltje' laat zien en dat de ronding van het achterhoofd daardoor wat afvlakt. Nou zie ik dat ook op een enkele foto uit de States (zie link Jan, bovenste twee foto's), maar daar ligt het hoogste punt van de kop weer wat verder naar de snavel toe. Ook toen de vogel gisteren alert was (vogelaar aan andere zijde kanaal), met gestrekte nek, kwam er overigens geen 'voorhoofbult' tevoorschijn. Ik zie uit de States ook wel foto's waarvan de kopvorm weer meer op die van deze vogel lijkt (hoogste punt wat verder naar achter; er zit wat variatie in), maar die lijken toch weer een wat steiler voorhoofd te hebben. Ik zoek rustig verder naar een perfect match. We moeten geen spijkers op laag water gaan zoeken, maar het is in elk geval leuk en (relatief) belangrijk om daar eens verder in te duiken. De begrenzing van het zwart zal ik ook nog eens bekijken. Leuk, zoveel subtiliteit. @ Wouter: ik ken Kenfig Pool niet, maar water in duinmeertjes is in principe zoet. Het grondwater heeft een gradient van zoet - brak - zout (zoet is lichter dan zout) en daarmee is oppervlaktewater - mits niet in direct contact met de zee - dus zoet.

Eric Jan Alblas  ·  8 februari 2016  11:46

Het enige aanvaarde geval in de UK dat Gert hierboven noemt, zat ook op zoet water.

Arnoud B van den Berg  ·  8 februari 2016  12:06

@Wouter: David heeft juist de door jou genoemde vogel van Zuid-Wales in november 2001 gezien en daar doen de foto's van de Groningse vogel hem aan denken (inderdaad inmiddels van de Britse lijst gehaald).

Vincent Hart  ·  8 februari 2016  12:29

Via Charles Martens hier de winterverspreiding van Redhead in Noord-Amerika: http://www.mbr-pwrc.usgs.... Een overwinteringslocatie op zoet water lijkt me daarmee vrij normaal.

Maurits Martens  ·  8 februari 2016  12:34, gewijzigd 8 februari 2016  12:41

Vince was me net voor.

Wouter Puyk  ·  8 februari 2016  12:56

@ Vincent, Kenfig Pool is een fors duinmeer en zal dan wel, zoals je aangeeft, zoet zijn. @ Arnoud, -1 voor mij dan...dat ex. gezien op redelijke afstand!

Frank Neijts  ·  8 februari 2016  13:04

Sorry Arnoud maar een zichtwaarneming van 15 jaar geleden vergelijken met foto's van een andere vogel, februari anno nu? Betreffende zeer subtiele en enorm variabele kenmerken: zie post Martijn 07.57? Hopelijk zoekt onze commissie, met alle respect voor deze Britse 'rare man', naar beter gefundeerde opinies .. (ray ban)

Fred Visscher  ·  8 februari 2016  18:38

Ik heb Alan (weet wat van eenden...;http://scholar.google.com...) nog even gevraagd i.v.m. de commotie omtrent de zuiverheid van de vogel. Zojuist hoor ik van hem dat hij net als ik naar een Redhead kijkt als hij mijn linkje van waarneming.nl aanklikt.

Co van der Wardt  ·  8 februari 2016  19:11

Het licht in Nederland is bijzonder: http://www.holland.com/be... In zoet water ligt een eendje natuurlijk lager dan in de dode zee. Voor elke expert is er wel een te vinden die het tegendeel beweert. Enz. enz. enz. Zullen we stoppen met deze discussie,............. waarvoor hebben we immers DE CDNA? Ik ga er vanuit dat zij zorgvuldig deze/ hun taak zullen uitvoeren en zelf prima in staat zijn (background info te verzamelen en) tot een oordeel te komen. Of moet iedereen toch persé los gaan a la Witkruintapuit? Of gaan we het in het vervolg aan "derden"/ "experts"/ overlaten,....nee toch? Zullen wij intussen weer lekker gaan vogelen..........spechtentijd.....Syrische a la Duitsland???!!!

Jaap Denee  ·  8 februari 2016  19:23

Ceau, begrijp ik nou goed dat je het prefereert dat anderen voor je denken in plaats van zelf na te denken en te bepalen wat je zinvolle informatie vindt en wat niet?

Vincent Hart  ·  8 februari 2016  20:07

Ik kan me ook niet voorstellen dat CDNA bezwaar heeft tegen het verzamelen van relevante background info door anderen. Uiteraard zou het wel interessant zijn om te weten waaróm Alan onze vogel een zuivere Redhead vindt. De niet-onderbouwde mening van een expert is op zich niet veel interessanter dan als pak 'm beet Jaap of ik wat roepen...

Fred Visscher  ·  8 februari 2016  20:20

Daarom zojuist ook nog even met Michael Sorenson gemaild (een aantal jaren terug op Redheads gepromoveerd) en ook hij ziet niets aan deze vogel dat aan hybride doet denken!! Alsnog je zin Co.. ;-)

Vincent Hart  ·  8 februari 2016  20:33

Voor de mensen die niet (uitsluitend) lijdzaam het CDNA-oordeel afwachten of blindelings het goddelijk oordeel van de Expert volgen maar zelf ook iets willen leren, natuurlijk wel interessant om te horen hoe ze tot die conclusie komen, Fred!

Fred Visscher  ·  8 februari 2016  21:11

Ik durfde hem bijna niet te vragen omdat ik het antwoord wel wist, maar hier komt ie op jouw verzoek ;-) Overall, his appearance is entirely as expected for a redhead male - head shape, eye color, plumage all as expected.

Vincent Hart  ·  8 februari 2016  21:17

Weer een zorg minder! Tenzij je nog niet geweest bent natuurlijk...

Herman Bouman  ·  8 februari 2016  21:58

Op een redhead gepromoveerd klinkt natuurlijk erg geil als je van eenden houdt!

Co van der Wardt  ·  8 februari 2016  22:01

@Jeaup, ;-), nee hoor, het liefst zou ik voor mijzelf beslissen wat ik wel/ niet op mijn Nl lijst zet. Immers voor mij is dit een Amerikaanse Tafeleend met een kleine beschadiging ergens opgelopen , no problem...........(geen ringen, niemand die hem mist enz. ..........) Maar dan zou hij, mijn lijst, niet meer vergelijkbaar zijn met anderen. Stelt dan ook niets meer voor En dat is wat ik in deze bedoel, namelijk dat wij, wat betreft aanvaarding/ ranking, afhankelijk zijn van het oordeel van De CDNA. Als de CDNA zich door dit soort fora laat beïnvloeden, OK, dan heeft het zin. Maar als de CDNA deze discussies nodig heeft om tot een oordeel te komen...........pfffff......lijkt mij ook niet ideaal ;-(. @Vincent, qua ranking kan ik helaas niets anders dan het oordeel van de CDNA afwachten. Hoe vreemd deze ook soms is,...............OK 1 voorbeeldje (van vele), aanvaarde langsvliegende Jufferkraanvogel, (absoluut ongeringd?, geen beschadigingen? schuw, ja/ nee??????? {alsof dat wat zegt...........} enz. enz.

Enno Ebels  ·  8 februari 2016  22:03

Ik kwam toevallig (nou ja....) deze foto tegen: http://www.ducks.org/hunt... Hierin zie je goed de variatie in kopvorm bij mannetjes Amerikaanse Tafelend. Bij de achterste vogel is de voorkant van de kop steiler en loopt deze bijna naadloos door in de begrenzing van kop en snavel. Bij de voorste vogel is daarentegen een duidelijk hoek zichtbaar waar voorhoofd en bovensnavel elkaar raken. De voorste vogel lijkt in dat opzicht meer op de vogel van Zuidhorn/Aduard. Ik kan mij voorstellen dat leeftijd of broedperiode een rol kunnen spelen bij deze variatie, bijvoorbeeld omdat de kop 'voller' wordt bij oudere vogels (denk aan adulte mannetjes Koningseider die soms een overdreven 'opgeblazen' kop hebben). In de discussie is daarom de leeftijd van de vogel van Zuidhorn/Aduard (mogelijk eerste-winter?) ook nog wel een punt van aandacht.

Jan van der Laan  ·  8 februari 2016  22:10

Ceau, even je activiteiten als prins carnaval scheiden van je activiteiten als vogelaar/fotograaf ;-)

Jaap Denee  ·  8 februari 2016  22:16

Joop? Wie is Joop? En wat je lijst betreft: je beslist daar toch al zelf over wat je er op zet of niet?

Fred Visscher  ·  8 februari 2016  22:22

Hier staan nog wat linkjes wat betreft de leeftijd Enno; http://www.dutchbirding.n...

Garry Bakker  ·  8 februari 2016  22:34

@Co, ik vind het wel een zwaktebod dat je onze uitstekend gedocumenteerde en daarom terecht aanvaarde Jufferkraan aanhaalt om de CDNA van 'vreemd' beleid te betichten. Ik wil je desgewenst de documentatie wel mailen hoor...

Arnoud B van den Berg  ·  9 februari 2016  05:20, gewijzigd 9 februari 2016  05:39

@Frank: David Fairhurst, met wie ik nu 10 dagen in de VS aan het vogels kijken ben, laat weten: 'will be more than happy if it can be proven not to be a hybrid'; maar sinds de Britse herziening van vorig jaar neemt hij alleen nog Redheads serieus die consistent alle kenmerken laten zien. Het zij hem vergeven.

Max Berlijn  ·  9 februari 2016  08:17, gewijzigd 9 februari 2016  08:21

Het probleem met "experts" is dat ze allemaal (periodiek) beïnvloed kunnen worden door externe factoren. Zit de een in de alles is hybride "mode" dan komt dat naar voren in diens antwoorden. Heeft de ander net 10+ vragen gehad of iets is wat de vrager hoopt, dan kan hij/zij van de lust zijn ontnomen bij een 11de geval "de diepte in te gaan". We zullen het toch echt zelf moeten doen. Ik ben het wel met Frank eens dat bij een vermeende crossbreed wel wat hardere aanwijzingen zou willen hebben dan ligging op het water en een opmerking over kopkleur op sommige foto's. Zijn crossbreeds immers niet nog zeldzamer dan F1 hybride? Redenen als "omdat ik een Readhead zie" zijn natuurlijk ook niet bruikbaar.

Jan Hein van Steenis  ·  9 februari 2016  09:41, gewijzigd 9 februari 2016  09:42

Het is natuurlijk jammer dat hij zich niet 1:1 met Tafeleenden laat vergelijken (voor mij zou dat nog een nieuwe soort op het Van Starkenborghkanaal zijn). Maar met een beetje geometrische kennis is er van de vergelijking met de soepeenden toch wel wat te maken? Op foto's van de niet-aanvaarde vogel van Kenfig Pool (Surfbirds) klopt de grootte blijkbaar (zie foto 3) niet: (1), (2), (3), (4).

Jaap Denee  ·  9 februari 2016  10:07, gewijzigd 9 februari 2016  10:31

De vogel staat continu met Wilde Eenden op de foto en volgens mij heb ik ook foto's van de vogel met Kuifeenden. Dan moeten we toch tot een heel eind kunnen komen? EDIT: ... meet jij de soepeenden op, Jan Hein? ;)

August van Rijn  ·  9 februari 2016  11:06

http://waarneming.nl/waar... Hier zelf 1 met man Smient

Arnoud B van den Berg  ·  9 februari 2016  11:38

@Max: een stel kapotte veren zijn voor zowel mijn reisgenoot als ik overigens geen reden om er een 'escape' van te maken. Zelfs de restanten van een wing tag vindt hij (kennelijk net als alle andere leden van de Britse commissie) geen bewijs voor een herkomst uit gevangenschap: de Canvasback van Norfolk/Castricum staat nog gewoon op de Britse lijst.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?