Slechtvalk

Falco peregrinus  ·  Peregrine Falcon

Datum 25 november 2015
Locatie Stavoren
Fotograaf Ipe Weeber Ipe Weeber
Bekeken 3847 ×

Discussie

Peter de Knijff  ·  11 maart 2021  11:01, gewijzigd 11 maart 2021  11:03

Vandaag in Nature een fascinerend verhaal waarin trekgedrag (via satellieten) en genoom variatie van zes verschillende noord-Siberische Slechtvalk populaties (Kolyma, Lena, Popigai, Yamal, Kolguev en Kolaonder) onder de loep wordt genomen met toch wel verrassende uitkomsten. Deze populaties hebben discrete trekroutes waarvan de meeste weinig of niet overlappen, de genomen van deze populaties verschillen duidelijk, en individuele vogels gebruiken jaar na jaar vrijwel identieke routes naar (hetzelfde) overwinteringsgebied. De kans is groot dat bovenstaande vogel er eentje uit deze studie is. Artikel niet vrij toegankelijk, maar je mag me benaderen hiervoor.


Wim Wiegant  ·  11 maart 2021  15:43

Ik vraag me al vaak af: als iemand nu een studie zou doen naar de variatie in het genoom van een iets minder spectaculaire vogel als -ik noem maar een standvogel- de Winterkoning, zouden dan daar niet ongeveer dezelfde resultaten uitkomen als van vogels die niet alleen gescheiden broedgebieden, maar ook gescheiden overwinteringsgebieden hebben...? 

Het artikel, dat is overigens niet heb gelezen, mag spectaculair zijn, maar of het nu verrassend  is, daar ben ik nog niet zo zeker van...

In Ierland hebben meer dan gemiddeld mensen rood haar (van de witjes, dan), om maar een een genoom-dingetje te noemen... Ik vind enig genetisch verschil dan niet zo héél verrassend. 

Maarten Wielstra  ·  11 maart 2021  16:21

Er is toevallig wel een afwijkend winterkoninkje op een Brits eiland.

Peter de Knijff  ·  11 maart 2021  16:54

Je moet dit in een groter geheel zien. We kunnen wel veel veronderstellen, maar pas als er "bewijs" is, zoals dit verhaal, kom je verder (meten is weten!).

Winterkoning is trouwen een fascinerend voorbeeld, daar zit meer verschil in dan je denkt Wim.

Wim Wiegant  ·  11 maart 2021  20:33

Peter, vergis je niet! Ik denk helemáál niet dat er weinig verschil tussen populaties van Winterkoningen zit. Ik denk eigenlijk dat het verschil ongeveer net zo groot is als tussen populaties van Slechtvalken...!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?