Zwarte Zeekoet

Cepphus grylle  ·  Black Guillemot

Datum 27 juni 2015
Locatie Jacobahaven, Kamperland
Fotograaf Corstiaan Beeke Corstiaan Beeke
Bekeken 10534 ×

Discussie

Leo JR Boon  ·  28 juni 2015  01:59

Maar hoe zit het met die witte vlaggen in de handpennen???

Tom van der Have  ·  28 juni 2015  08:37

Vele wit past op Arctische Zwarte zeekoet C.g. mandtii, zie Birding Frontiers post van Dan Brown, vorig jaar geloof ik.

Max Berlijn  ·  28 juni 2015  08:40

Zou die witte vogel van de Brouwersdam http://waarneming.nl/waar... er dan toch een zijn geweest? (indien dit nog steeds dezelfde is). Pigeon is het in ieder geval niet (zie de handpennen hier http://www.uniprot.org/ta... )

Diederik Kok  ·  28 juni 2015  10:51, gewijzigd 28 juni 2015  10:52

Het Birding Frontiers artikel van Dan Brown noemt naast de witte tongen in de handpennen ook het wit op de handdekveren als indicaties voor mandtii. Beide op deze vogel opvallend aanwezig. Met een snelle blik op de bekende Brouwersdam vogel zie ik beide kenmerken daar niet terug, zie bijvoorbeeld hier. Pigeon Guillemot is het inderdaad niet, die heeft bovendien zwarte ondervleugels. Fraaie foto trouwens van een fraai kleed!

Peter de Knijff  ·  28 juni 2015  11:02

De discussie in Birding Frontiers was eerder dit jaar, naar aanleiding van waarnemingen van MG en anderen in Noorwegen. Diagnostisch voor mandtii lijken witte topjes aan de bovenkant van de secondaries te zijn, maar volgens Pyle is dit alleen bij eerste winter mandtii het geval. Deze vogel lijkt dit te hebben (andere foto's op wrn.nl), en hoewel de Brouwersdam vogel dit op veel eerdere foto's niet leek te hebben, zijn er vliegbeelden op wrn.nl te vinden waar je dit wel net kunt zien. Norman en ik zoeken al sinds hij voor het eerste keer de Brouwersdam vogel als mandtii determineerde, grip op deze materie te krijgen, maar dat is verre van eenvoudig. Killian vindt de Brouwersdamvogel niet veel anders dan exx die vlak bij hem voorkomen en overwinteren. Echter, wat zijn dat? De Brouwersdam vogel was vanaf dag 1 duidelijk anders dan de eerste winter soortgenoten die we nomaal zien. Omdat velen ervan uitgingen dat deze vogel volwassen was ( wat dus fout was, het was een eerste winter), werd aan het witte voorkomen weinig waarde gehecht. Wat het wel is weet ik niet, misschien toch geen mandtii, maar wel iets wat we niet veel zien hier. Voor meer, zie Nomans onvolprezen site!

Max Berlijn  ·  28 juni 2015  11:34, gewijzigd 28 juni 2015  11:36

maar deze vogel (dus een andere dan die van deze winter langs de Brouwersdam, de snavel lijkt ook korter) is dus wel een goede kandidaat voor mandtii?, if so, extra aandacht er dan voor (nog niet gemeld overigens).

Norman Deans van Swelm  ·  28 juni 2015  11:52

over mandtiii zal nog veel worden gesproken, hier was het voor het eerst in de lage landen: http://radioactiverobins....

Vincent Hart  ·  28 juni 2015  18:20

Volgens Martin Garner op Twitter een zekere mandtii. Mag wel naar Recente Zeldzaamheden dan ...

Corstiaan Beeke  ·  28 juni 2015  18:40

Zo dan! Ik ben duidelijk niet zo thuis in deze materie, heb daar zelf sowieso nauwelijks tot geen literatuur over, maar vind het inmiddels wel steeds interessanter worden. Ik kreeg een mailtje van Martin Garner. Hij vindt het inderdaad een 2cy mandtii en is juist bezig aan een nieuw artikel voor Birding Frontiers, waarvoor hij graag wat plaatjes zou gebruiken.

Max Berlijn  ·  28 juni 2015  20:28, gewijzigd 28 juni 2015  20:46

Jammer dat die weg is/lijkt. Overigens opmerkelijk dat we zo'n noordelijke vogel krijgen in de zomer. Lijkt een beetje op de Kortbekzeekoet in dit opzicht alleen dan gezond (lijkend?)

Norman Deans van Swelm  ·  29 juni 2015  09:27

Vaurie verenigde een aantal arctische populaties van de Zwarte Zeekoet onder de naam Mandtii. Dit verklaart de variatie van deze vogels. Wat de vogels in winterkleed met elkaar gemeen hebben is het lichte kleed en een witte stuit. Al de vogels met dit kenmerk behoren tot mandtii. De Brouwersdam vogel die in zijn 1e kj arriveerde en in zijn 3e kj vertrok onderging in 2014 een volledige rui en in dit voorjaar een partiele rui naar het 1e broedkleed. De Jacobahaven vogel is een adult, Garner's mening dat het een 2kj vogel is giswerk. Ik heb die vogel helaas niet gezien maar ga dadelijk toch nog even kijken alhoewel ik vrees dat hij verder getrokken is, een typisch verschijnsel voor Amerikaanse en NO Atlantische vogels is dat ze tijdens winterstormen in Spanje en Portugal terechtkomen en in het voorjaar over de Ierse en Noordzee huiswaarts vliegen en ik vermoed dat de Jacoba vogel net als de Brouwersdam vogel als 1kj aan de O.Atlantische kust aankwam en daar zijn 2kj heeft doorgebracht. Zoals Peter al zei hebben we over de Brouwersdam vogel met Killian Mullarney gesproken nav. de afbeelding in zijn gids. De daarin afgebeelde 1kj vogel de wijkt namelijk af van de juv. zwarte zeekoeten zoals we die kennen uit de Noord- en Oostzee.. Killian zag niets bijzonders aan de vogel want de vogels die hij s'winters in Z.Ierland zag zagen er net zo uit. Hij stuurde mij ook foto's van min of meer identieke zwarte zeekoeten met een witte stuit. Hij wist niet beter dan dat het om lokale broedvogels ging. Hij zit nu te wachten tot de eerste lokale juv's het nest verlaten. Het lijkt er op dat arctische vogels talrijker zijn in NW Europese wateren dan werd aangenomen maar simpelweg niet herkend zijn.

Edwin Schuller  ·  29 juni 2015  09:59, gewijzigd 29 juni 2015  10:00

Peter: "Deze vogel lijkt dit te hebben (andere foto's op wrn.nl), en hoewel de Brouwersdam vogel dit op veel eerdere foto's niet leek te hebben, zijn er vliegbeelden op wrn.nl te vinden waar je dit wel net kunt zien." Heb je wellicht een linkje(s)? Ik kan ze zo 1-2-3 niet vinden, maar ik geloof graag dat ik ze over het hoofd zie. Er zijn nogal wat foto's van die vogel :).

Marten Miske  ·  29 juni 2015  10:29

Martin Garner, zojuist via FB. http://birdingfrontiers.c...

Max Berlijn  ·  29 juni 2015  14:06, gewijzigd 29 juni 2015  14:07

Ik wil het het feestje niet bederven maar het lijkt inderdaad wel redelijk lastiger zoals Peter al stelt: 1 In het arctisch gebied komen ook vogels voor zonder witte tongen zie foto's in de link van Dan Brown. 2 de Brouwersdam vogel van deze winter lijkt geen overtuigende witte tongen te hebben en lijkt ook verre van wit genoeg. 3 Het boek The Auks van Gaston en Jones tekent bij Mandtii helemaal geen witte tongen in de hpp?, en noemt dit niet. Er zijn meerdere ondersoorten (wel of niet erkent) maar men spreekt eigenlijk meer van een noordelijke groep en een zuidelijke groep. Als laatste is deze vogel zeker een eerste zomer vanwege de donkere lijntjes in het witte veld op de bovenvleugel wat ID op ondersoort nog moeilijker lijkt te maken. Is die "Monster" FB posting van Garner niet een beetje te voorbarig?

Robert Keizer  ·  29 juni 2015  14:17

Als het inderdaad klopt dat deze vogel zeker een eerste zomer is, is het dus een andere dan de vogel van de Brouwersdam? Die vogel was beduidend minder wit dan de vogel waarnaar Martin verwijst in Cumbria en dat blijkt geen Mandtii te zijn.

Norman Deans van Swelm  ·  29 juni 2015  23:04

nee, nee Max, die lijntjes had de Brouwersdam vogel in het 3e kj ook, prachtig al die mandtii's. Natuurlijk is de Jacoba vogel een andere dan die van de Brouwersdam.

Max Berlijn  ·  29 november 2015  11:12, gewijzigd 29 november 2015  11:13

Weer zo'n wit (lijkend) ding http://waarneming.nl/waar... maar geen wit in de hp. Wel een ad.

Norman Deans van Swelm  ·  15 april 2017  15:05

Op plaat 131, pag.88 in het artikel van Gerry Hinchon over Pigeon Guillemot behorende tot de ondersoort snowi bij Hokkaido DB 39 (2) 2017 staat tevens een andere vogel afgebeeld die nominaat Pigeon Guillemot wordt genoemd. Deze vogel is identiek aan de vogel van de Brouwersdam en is naar mijn mening eveneens een Arctische Zwarte Zeekoet behorende tot de ondersoort mandti,

Max Berlijn  ·  18 augustus 2017  19:13, gewijzigd 18 augustus 2017  19:17

Zie hier weer een zekere mandtii met witte vlaggen in de handpennen. Mogelijk toch een goed kenmerk. Ooit ingediend?

Max Berlijn  ·  11 januari 2022  19:59

Ingediend, jammer dat ik hem niet gezien heb, kansrijk geval. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?