Groenlandse Witstuitbarmsijs

Acanthis hornemanni hornemanni ㅤ  ·  Hornemann's Redpoll

Datum 15 oktober 2003
Locatie Huisduinen
Fotograaf Harm Niesen Harm Niesen
Bekeken 12066 ×

Discussie

Chris van Rijswijk  ·  20 december 2014  17:46

Echt wild? Zonder twijfel! Een echte Hornemanns heb ik nooit in gevangenschap aangetroffen. Maar je bedoelt dit waarschijnlijk als grapje?

Arnoud B van den Berg  ·  20 december 2014  19:43

Heb de vogel gezien dankzij Magnus Robb. Hij was op Vlieland om...Groenlandse Barmsijs te zoeken. Dat deed hij omdat er op die dagen nogal wat Groenlandse waren gezien in Orkney, zijn geboortegrond. Omdat datum en plek van de vogel van Huisduinen, die de eerste dagen als gewone witstuit door het leven ging, goed waren voor een Groenlandse, belde hij me met de raad eens te gaan kijken. Het verhaal is bekend: de vogel was de volgende dag, op 16 oktober, vertrokken en Magnus zelf kwam, net als vele anderen, te laat.

Jan van der Laan  ·  20 december 2014  20:43

Die vogel was al veel eerder (11 oktober) gevonden, maar pas op de laatste dag (woensdag 15 oktober) aan de grote klok gehangen.

Arnoud B van den Berg  ·  20 december 2014  21:36

Dat er een witstuit zat was algemeen bekend neem ik aan? De determinatie vond pas in de loop van die woensdag plaats.

August van Rijn  ·  20 december 2014  21:37, gewijzigd 20 december 2014  23:19

Sorry Chris echte Groenlandse Witstuiten worden wel gehouden. Maar beperkt . Ik heb ze 5 jaar geleden nog gezien. Ps ik zeg niet dat de vogel van Huisduinen een escape is. Edit bedoelde dus Groenlandse

Harm Niesen  ·  20 december 2014  21:52

Echte Groenlandse worden kennelijk ook gehouden: www.info-sec.nl

Eduard Sangster  ·  20 december 2014  21:54

Het Belgische escape-virus lijkt besmettelijk :) Check de link van Chris in Groenland, hoe dichtbij de vogels daar zitten. En Max moest achteruit in Engeland. Tam is blijkbaar de norm voor deze taxon.

Harm Niesen  ·  20 december 2014  22:03

Nu dreigen sommigen mij serieus te nemen: dit is juist een pleidooi voor het tegenovergestelde. Naar mijn idee zijn Witkruintapuit en Afrikaanse woestijngrasmus wild, zolang het tegendeel niet bewezen kan worden.

Jan van der Laan  ·  20 december 2014  22:58, gewijzigd 20 december 2014  22:59

@Arnoud: nee, anders was ik meteen gekomen. Het is door de ontdekker bij mijn weten een paar dagen stil gehouden of niet goed doorgegeven.

Rob Halff  ·  21 december 2014  09:09, gewijzigd 21 december 2014  09:23

Klopt Jan. De vogel is gevonden door 1 van de zeetrektellers aldaar en hield hem stil. Ik woonde destijds in Den Helder en hoorde het zelf ook pas op in de avond van 14 Okt dat er al enkele dagen een Witstuit bij de telpost aanwezig was. Ben de volgende ochtend met het eerste licht meteen gaan zoeken en vond de vogel vrijwel direct terug en gaf hem door als Witstuitbarmsijs. Meteen daarna belde Magnus Robb mij vanaf Vlieland om de kenmerken door te spreken van Groenlandse Barmsijs temeer ook omdat er een influx op dat moment gaande was in de UK. Met hem live aan de telefoon én de vogel in beeld liepen we stap voor stap alle kenmerken door en jawel het bleek een heuse Hornemanni te zijn. Gauw een correctiepiep de ether in gegooid (ik meen 999 omdat het taxon niet in de lijst voorkwam) en de vogel in beeld gehouden totdat er meer mensen kwamen. Het was toen nog geen 12uur kan ik mij herinneren dus inprinciepe haalbaar. Spijtig genoeg was hij de dag erna vertrokken.

Chris van Rijswijk  ·  21 december 2014  10:18

De Groenlandse barmsijzen die in gevangenschap worden gehouden is mi een kweekproduct, een doorselectie uit kweekvogels. Oa op formaat, donkerheid van de veren en op een forse snavel is doorgeselecteerd. Dat deze vogels niets met echte Groenlandse barmsijzen te maken hebben, bewijst de vaak grote hoeveelheid roze op de borst bij de mannen van deze gekweekte vogels. Bij de meeste Groenlandse barmsijzen in het wild is er nauwelijks roze op de borst. @August, ik zie tegenwoordig bij kwekers regelmatig witstuitbarmsijzen (al dan niet echte of doorgeselecteerde vogels), echter 'echte' Groenlandse witstuiten in gevangenschap ken ik niet. Mocht je ze tegenkomen, ik zie graag een linkje...

August van Rijn  ·  21 december 2014  11:02

Chris linkjes ga je niet gauw vinden , als je meer wilt weten zou je contact moeten opnemen met de bond voor cultuur vogels. Bv bij de link van Harm. Vraag me af of er uberhaubt veel nieuwe invoer van Barmsijzen is. Aangezien deze soort vrij makkelijk kweekt en erg veel gehouden wordt. Groenlandse Witstuiten verwacht ik echter alleen bij puristen en ga je niet bij de doorsnee kweker vinden. Ga er ook vanuit dat ze ook niet echt goedkoop zullen zijn. Terwijl je voor 50 euro al een koppel normale barmsijzen kan kopen. Dus de kans dat er een Groenlandse ongeringde Witstuit ontsnapt lijkt mij zeer klein. Maar dat ze gehouden worden of werden is zeker.

Arnoud B van den Berg  ·  21 december 2014  11:39

Al jaren geleden kon worden geconcludeerd dat zo goed als alle vogelsoorten in gevangenschap te vinden zijn, zelfs vrijwel uitgestorven vogels, dus het lijkt me logisch dat zulks ook geldt voor alle taxa van barmsijs...

Frank Neijts  ·  21 december 2014  12:15

Op verzoek van Chris: http://www.bec-info.com/L... Echter: voor wat het waard is... Tekst zegt zó natuurlijk niet veel en de foto's overtuigen mij ook niet meteen, ook niet die waarop de kopjes van hornemanni en exilipes naast elkaar te zien (zouden) zijn. Wat in elk geval erdoor bevestigd wordt is wat Chris al suggereert, nl. dat kwekers streven naar een voor tentoonstellingen 'ideale' vogel en daarvoor soms 'van alles' door elkaar fokken. Eventuele zuivere hornemanni in gevangenschap lopen op die manier het gevaar snel gekruist te worden met exilipes of nog andere barmsijs-taxa.

Frank Neijts  ·  21 december 2014  15:26, gewijzigd 21 december 2014  15:29

Chris, opnieuw voor wat het waard is: http://www.vogelarena.com... (beetje scrollen voor de foto's van de witstuiten)

Chris van Rijswijk  ·  21 december 2014  16:53

Dank voor jullie opmerkingen en suggesties. De afgelopen jaren heb ik redelijk wat kwekers (puristen als je ze zo wilt noemen) in binnen- en buitenland bezocht, dus ik kan wel zeggen dat ik een goed beeld heb van wat er aan (witstuit)barmsijzen wordt gehouden. @August, de diverse bonden ken ik uiteraard. Enkele links: https://www.facebook.com/... https://www.facebook.com/...

August van Rijn  ·  21 december 2014  19:02

Ok fijn om te weten Chris, Dan kunnen we hopelijk gauw naar een Groenlandse Witstuit Barmsijs zonder ons druk te maken dat deze ontsnapt is. Vind het geweldige vogels

Arnoud B van den Berg  ·  19 september 2017  19:40

Voor degenen die deze Groenlandse Witstuitbarmsijs (die ten onrechte onder 'Witstuitbarmsijs' staat) heeft gemist is het misschien goed te weten dat er vandaag een vangst wordt gemeld in het Zwanenwater (www.trektellen.nl). Althans, de datum duidt op Groenlandse en niet op exilipes (waarvan de eerste datum voor NL vier weken later valt).

Arnoud B van den Berg  ·  19 september 2017  21:37

Excuus: hoor zojuist dat het een invoerfoutje was!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?