Blonde Ruiter

Calidris subruficollis  ·  Buff-breasted Sandpiper

Datum 20 oktober 2014
Locatie Maasvlakte
Fotograaf Jaap Denee Jaap Denee
Bekeken 5247 ×

Discussie

Eduard Sangster  ·  9 mei 2021  18:34

Bladeren tussen oude plaatjes...erg fraai...

Jaap Denee  ·  16 november 2022  17:53

Bladeren door oude commentaren… dank je…

George Sangster  ·  16 november 2022  18:12

Eigenlijk raar dat we hem Blonde 'Ruiter' blijven noemen. We weten al een tijdje dat het een Calidris (dus een strandloper) is. Zijn er, afgezien van traditie, nog andere redenen om hem ruiter te blijven noemen?

Jan Hein van Steenis  ·  16 november 2022  18:30

Ik vind het niet zo nodig om Nederlandse namen fylogenetisch kloppend te maken. We zijn hier toch niet in Frankrijk waar iedere naam de wetenschappelijke moet reflecteren?

Wat volgt is dan vast Kraagstrandloper, "want dat is helemaal geen haan en kemp is verouderd"...

(Ik heb even gekeken, maar helaas is de Blonde Ruiter volgens mtDNA niet de zustersoort van de Kemphaan – anders had ik natuurlijk een tegenvoorstel gehad).

George Sangster  ·  16 november 2022  18:48

Het m.i. ook niet heel hard nodig om alle namen (fylogenetisch) 'kloppend' te maken. Je begeeft je dan op een hellend vlak, waarbij op een gegeven moment Sneeuwgors en IJsgors geen gorzen meer genoemd kunnen worden. Toch zijn sommige namen ronduit misleidend omdat ze verouderde ideeën over verwantschappen weergeven. Schoenbekooievaar is een mooi voorbeeld. Vroeger werd deze beschouwd als een ooievaar maar nu weten we dat ie verwant is aan de pelikanen. Met grote terughoudendheid zou je zulke namen van mij wel mogen wijzigen. Blonde Ruiter is voor mij een twijfelgeval. Kemphaan is leuke folklore en zal door niemand worden verward met een echte 'haan'. Aan zo'n naam moet je niet willen toornen.

Al met al vooral een kwestie van smaak.

Jan Hein van Steenis  ·  16 november 2022  19:03, gewijzigd 16 november 2022  19:04

Ik heb er nog eens diep over nagedacht en geef (ruiterlijk?) toe dat "ruiter" niet klopt, want hij lijkt minder op een Tringa dan op een Calidris.

De Duitsers noemen hem "Grasläufer" en dat klopt eigenlijk meer dan "strandloper" (op de foto is het eerder mos). Met ook al een Brandingloper (geef mij maar "Surfbird") in Calidris zou het een Blonde Grasloper kunnen worden?

Max Berlijn  ·  16 november 2022  22:50

Ik begreep dat er momenteel 1 in Salalah (Oman) zit...hoe bedoel je "uit de slinger"

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?