Witkruintapuit

Oenanthe leucopyga  ·  White-crowned Wheatear

Datum 6 oktober 2014
Locatie Eli Heimanshof, Oegstgeest, Zuid-Holland
Fotograaf Jaap Denee Jaap Denee
Bekeken 13611 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  6 oktober 2014  22:33

Gave tertials, twee generaties vleugelpennen (zwarte nieuwe en oude bruine, waaronder de loszittende bijna buitenste rechts). Binnenste (zwarte) staartpennen sterk gesleten (oud). Vermoedelijk morgen meer foto's met zulke details.

Leo JR Boon  ·  6 oktober 2014  22:48

Niks mis mee!

David Uit de Weerd  ·  6 oktober 2014  22:49

Dat was een hectische twitch zo vlak voor donker... Het wachten voordat de vogel weer op het zichtbare deel van het muurtje kwam zitten duurde inderdaad te lang. Gelukkig was een familie zo aardig om de laatkomers toegang tot de galerij te geven. Dit hebben we beloond met een bijdrage voor een prachtige bos bloemen. Als iedereen zich netjes blijft gedragen dan is het voor de buurtbewoners vast top!!

Theo Muusse  ·  6 oktober 2014  22:50

Ik zie die sterk gesleten midd staartpennen niet, wel zie ik een rommelig beest met ook op de bovendelen veel scheve veren/ beschadigde veren. Theo

Leo JR Boon  ·  6 oktober 2014  22:59

Theo, die veer ligt er boven op, zwart met een missende top...... Dat zie je niet en de rest wel?

Ricardo van Dijk  ·  7 oktober 2014  11:36

De toestand van de veren staat ook heel goed op deze foto: http://waarneming.nl/foto... (...en dat ziet er niet best uit)

Richard Reijnders  ·  7 oktober 2014  11:58, gewijzigd 7 oktober 2014  12:08

Nee, heb inderdaad nog nooit een wilde vogel in handen gehad die er zo uitzag. Wel ontsnapte vogels trouwens. Zoals een keer een ongeringde rivierroodstaart (Chaimarrornis leucocephalus) die er precies zo uit zag als deze. Statistisch gezien zou ik persoonlijk dus zeggen: 100% zeker ook een ontsnapte dit..

David Uit de Weerd  ·  7 oktober 2014  12:47

Feiten hebben we nodig, geen meningen.

Jelle Scharringa  ·  7 oktober 2014  12:58

Feiten krijgen we misschien wel niet. We kunnen het de vogel zelf niet vragen. CDNA wordt de scheidsrechter en niemand anders.

Ton Eggenhuizen  ·  7 oktober 2014  14:32

Op zich zou de rui niet echt een probleem hoeven te zijn. Ziet er alvast mooi symetrisch uit en suggereert een normale sequentie. Maar wat ik me zeer moeilijk kan voorstellen is dat de vogel tijdens de rui zo een afstand aflegt. Het is namelijk niet alleen energetisch kostbaar, ook de vluchtcapaciteiten zijn er minder door, waardoor ze ook vatbaarder voor roofdieren zijn. Het is logischer dat de rui begint na aankomst in een nieuw gebied. En dat betekent weer dat de vogel er al een flinke tijd moet hebben gezeten. Ik kijk thuis wel even na hoelang de handpenrui bij tapuiten duurt.

Ton Eggenhuizen  ·  7 oktober 2014  14:40

Minder lekker (en David, ik weet het, dat is "slechts" een mening) voelt het dat ook de verse binnenste handpennen (die dus hooguit enkele weken oud zijn), zo enorm rafelig en stuk zijn. Daar kan ik me nauwelijks een verklaring bij voorstellen die de "wildstatus" kunnen onderbouwen. Oke, 1 veetje verkeerd, daar kan ik mee leven, maar zo een beetje alle nieuwe pennen met rafels....

Ton Eggenhuizen  ·  7 oktober 2014  14:44

energetisch kostbaar: daar bedoel ik zowel het ruien op zich als het vliegen met een ruiende vleugel mee. En dan 3000 km vliegen is erg onwaarschijnlijk.

Rob Halff  ·  7 oktober 2014  14:45, gewijzigd 7 oktober 2014  14:46

Zo vreemd is dat niet Ton. Als je zag hoe de vogel vanmiddag een olijfboom in dook kan ik mij zo voorstellen dat de boel daardoor beschadigd. Overigens vloog de vogel al vliegjes vangend een aantal keren tegen de muur op en bleef soms met zijn poten aan de stenen hangen. Als hij dit dagelijks doet kan ik het me goed voorstellen dat sommige nagels dan beschadigen of zelfs helemaal afbreken.

David Uit de Weerd  ·  7 oktober 2014  14:50

In mijn late puberjaren was het in mijn vriendengroep gebruikelijk om na het stappen te gaan 'struikje duiken'. Ik kan je verzekeren dat menig kledingstuk dat niet goed heeft doorstaan.

Arnoud B van den Berg  ·  7 oktober 2014  14:50

Inderdaad onwaarschijnlijk dat hij in dit kleed en in deze conditie vanuit Afrika hierheen is gevlogen; gezien zijn leeftijd is het mogelijk dat hij al meer dan een jaar in NW-Europa verblijft.

Ton Eggenhuizen  ·  7 oktober 2014  14:56

Nee, dat olijfboomverhaal overtuigt mij niet. Als na 2-3 weken de veren er al zo uit zien, dan is er na een jaar helemaal nix van over. En dat zijn tenen afbreken van tegen de muur hangen, Komop zeg. Dat doen ze ook in het normale leefgebied in de rotswoestijnen. Dan zou iedere witkruintapuit van zeg meer dan drie jaar geen tarsus meer over hebben.

Frank Neijts  ·  7 oktober 2014  15:13

En de eerste de beste Texelse Blako ragt dagelijks vele 10-tallen meters door heel wat ruiger struweel dan zo'n ielig potolijfje, zonder dat daar ook maar één veertje scheef van gaat zitten...

Herman Bouman  ·  7 oktober 2014  15:30

Dan zou je toch wat beter naar Blako's moeten kijken.... ;) Van takje naar takje hippend en vooral aan de onderkant van bladeren of bladoksels worden insecten geplukt. Dat raggen gaan ze niet winnen

Jaap Denee  ·  7 oktober 2014  15:32, gewijzigd 7 oktober 2014  15:33

@ Frank & Ton: Dat klopt grotendeels allemaal. Een blako houdt zijn vleugels strak tegen het lijf, hipt overal tussendoor en vermijdt zoveel mogelijk het contact tussen verenkleed en takken/blad etc. (Herman zegt hetzelfde). Het olijfboompje waar ik de vogel gister namiddag bij herhaling in zag duiken om achter prooi aan te gaan, biedt die ruimte echter niet aan een vogel van het formaat van een Witkruintapuit. Daarbij: een Witkruintapuit is helemaal niet gemaakt om als een Blako door het blad te skulken. Hij dook er met geopende vleugels in (bijna zoals je roofvogels ook wel eens met open vleugels in een struik ziet wegzakken), om er vervolgens in te verdwijnen en doorheen te lepelen/fladderen... en Olijf is stug. Als je vervolgens de beschadigingen goed bekijkt op de verschillende foto's, dan moet je concluderen dat het toch vooral de baarden zijn die los liggen (zoals Jan vd Laan al eerder opmerkte) en dat het allemaal niet zo heel spannend is. Op vluchtplaatjes van vandaag ziet het er ook allemaal al weer een stuk minder ernstig uit. En wat die nagels betreft: ik had dat ook liever anders gezien.

Menno van Duijn  ·  7 oktober 2014  15:40, gewijzigd 7 oktober 2014  15:41

Wat betreft de nagels en poten, nu hier ook betere foto's van zijn, mogelijk gevolg van mijten (Cnemidocoptes)? Waar ook de robotap van vlie last van had (en je wel bij meer wilde vogels ziet)? Als je wat googled en (onsmakelijke) foto's van bijvoorbeeld de vinken bekijkt dan zie je ontbrekende / afgestorven nagels. http://waarneming.nl/foto...

Edwin Russer  ·  7 oktober 2014  15:41

Al wil ik jullie deze reactie op Birdforum.net niet onthouden:-)) I'm beginning to smell a rat with this Wheatear (not sure how that will translate into Dutch). Struck me as a very odd date for one to turn up in NW Europe. Does anyone know if there are any non-spring NW European records? Formerly 'Gilliard's Honeyeater'

Jaap Denee  ·  7 oktober 2014  15:46

Wijs hem even op de verblijfsduur van het Deense/Duitse beest en de opmerking van Arnoud hierboven, Edwin.

Menno van Duijn  ·  7 oktober 2014  15:48, gewijzigd 7 oktober 2014  16:57

Eerst zoeken, dan roepen. - Suffolk, UK 2nd-5th June 1982 (Cat A) - Germany May 9th-13th May 1986 (Cat D) - Denmark, June 30th - July 03 2010 (Cat A) - Germany, Sept 19th - Nov 10th 2010 (Cat A) same ind. from Denmark, killed by a cat (not A). 11-01-2005 in Spanje http://www.rarebirdspain.... 02-03-2005 in Turkije (2e voor Turkije) Bron netfugl.dk *onderstaand opmerkingen verwerkt

Gert Ottens  ·  7 oktober 2014  16:19, gewijzigd 7 oktober 2014  16:19

Waarbij (voor de volledigheid) opgemerkt moet worden dat de Deense en Duitse gevallen uit 2010 dezelfde vogel betreft.

Albert Noorlander  ·  7 oktober 2014  16:20

"Als je zag hoe de vogel vanmiddag een olijfboom in dook kan ik mij zo voorstellen dat de boel daardoor beschadigd. Overigens vloog de vogel al vliegjes vangend een aantal keren tegen de muur op en bleef soms met zijn poten aan de stenen hangen" Klinkt een beetje klungelig voor een (ervaren) volwassen vogel. Dat zou je eerder verwachten van een volière vogel die zijn voederbakje mist en nu noodgedwongen zelf voedsel moet gaan zoeken/vangen.

Edwin Russer  ·  7 oktober 2014  16:21

Klopt Jaap, maar mijn Engels is niet van dien aard dat ik e.e.a zo maar even kan vertalen. Het ging mij meer om de eerste zinsnede.

Jaap Denee  ·  7 oktober 2014  16:46, gewijzigd 7 oktober 2014  16:47

Aan je tenen tegen een muur hangen lijkt mij anders best lastig, Albert. ;) Maar die losse baarden in die hand- en armpennen lijken me prima te verklaren door het foerageergedrag dat het beest laat zien. Daar ging het even om. Uiteraard kun je er vervolgens allerlei conclusies aan hangen. Het beest foerageert druk en schuwt daarbij weinig (hangt aan muren, duikt in spleten en oncomfortabele bosjes). En zo gek is dat helemaal niet: het is al oktober en het ligt allemaal niet meer zo voor het oprapen. Maar hij weet het wel te vinden! Past dat dan ook op een (domme) kooivogel?

Hans Schekkerman  ·  7 oktober 2014  16:48

Vertrouw er niet te snel op dat het wel goed komt met die isotopenanalyse. Anders dan bij DNA-analyse (DNA kun je in het lab 'kopieren' tot je er genoeg van hebt) heb je voor isotopen toch wel aardig wat veermateriaal nodig, meer dan 'twee hele kleine donsveertjes'. Richt jullie aandacht op die paar oude slagpennen en vind die als ze vallen. Omdat het vrijwel uitgesloten is dat de vogel met actief ruiende vleugels naar NL is gevlogen, en dus al op zijn minst vanaf het begin van zijn (vleugel) rui in W-Europa moet zijn, zullen nieuwste-generatie veren een Europees isotopensignaal laten zien.

Max Berlijn  ·  7 oktober 2014  16:49

Waarbij naast Gert zijn opmerking opgemerkt dient te worden dat in beide landen dit geval op de A lijst staat.. (bron Peter de Vries) Albert ik denk dat de meeste ervaring die de vogel heeft opgebaan niet op een flatgebouw zal zijn maar in de woestijn. Volgens Leo Boon was hij een succesvol jager wat niet pleit tegen zijn/haar wilde herkomst..

Justin Jansen  ·  7 oktober 2014  17:02, gewijzigd 7 oktober 2014  17:06

Ik had afgelopen week ook een Prachtrosella die zelf voer vond (ook nog eens een eerste-winter), dus dat vergelijk gaat niet op (vogel zal echt niet uit Australie komen) m.b.t. dat succesvol jagen pleit voor een wilde vogel. Volgens Cramp (BWP) begin de rui met P1 in mei bij volwassen vogels, en is compleet in augustus met p9-p10. En is een gehele vleugelrui. Deze vogel wijkt hier duidelijk in af!

Jaap Denee  ·  7 oktober 2014  17:03

@ Max: Waarbij dan ook opgemerkt moet worden dat isotopenanalyse op materiaal van de Deense/Duitse vogel wees op een Noord-Afrikaanse oorsprong. Deze vogel had in Denemarken een nog gaaf verenkleed (maar had wel ook een missende teennagel) en begon pas in Duitsland te ruien naar een bijna overeenkomstig beeld zoals we dat bij de Oegstgeest vogel zien. Het enige dat je met een dergelijk onderzoek natuurlijk niet kunt aantonen is of de vogel op eigen kracht hierheen gekomen is of dat de vogel daar is gevangen en vervolgens naar NW Europa is verscheept en is ontsnapt of is los gelaten. In dat laatste geval hoef je ook niet op een ring te rekenen.

Jaap Denee  ·  7 oktober 2014  17:07

@ Justin: precies. Daar conclusies aan verbinden is dus onzin. Zojuist een foto van Harvey van Diek gezien: alle hp en ap zien er weer netjes uit (behalve de zichtbare rui). Niets aan de hand dus. Het losse baarden verhaal gaat op.

Max Berlijn  ·  7 oktober 2014  17:39, gewijzigd 7 oktober 2014  17:41

Justin zie http://waarneming.nl/waar... voor een nuttige toevoeging betreffende de rui en die van de DD vogel. Nu alleen die F&%T$#@ing tenen nog verklaren maar zie de posting van Albert...

Justin Jansen  ·  7 oktober 2014  17:41, gewijzigd 7 oktober 2014  18:54

@Max die had ik ook al gezien net als deze http://waarneming.nl/waar... echter hoe je het ook benoemd het past niet op de rui zoals beschreven.

Gert Ottens  ·  7 oktober 2014  17:57

Waarbij verder nog opgemerkt moet worden dat de isotopenanalyse in Duitsland (aan een geruide veer) wees op 'een zuidelijke herkomst' en zeker geen herkomst uit Centraal-Europa. Noord-Afrika werd daarbij niet expliciet genoemd (Seltene Voegel in Deutschland 2010). Geruide veren zoeken dus inderdaad!

Max Berlijn  ·  7 oktober 2014  18:07

Zeg hoe heette die duitse generaal ook weer in Noord Afrika.. o ja, Rommel...o,o

Jelle Scharringa  ·  7 oktober 2014  18:08

@Arnoud: je denkt dat de vogel misschien vorig jaar al in Europa was? Een van de omwonenden houdt bij hoog en laag vol dat hij de vogel vorig najaar ook al hier heeft gezien!! Ik geloof dat natuurlijk niet zonder foto, maar toch...

Folkert Jan Hoogstra  ·  7 oktober 2014  18:49

Zou een mooie verklaring zijn voor het "mislukken" van de isotopen test ;)

Jan Hein van Steenis  ·  7 oktober 2014  22:30

Ik heb dan maar even iets tamelijk neutraals op BF geplaatst in antwoord op de honingeter. Nu ik hem gezien heb kan ik tenminste zonder van lijstbelang (hahaha) beschuldigd te worden zeggen dat ik aanvaarding een blamage zou vinden.

Edwin Schuller  ·  8 oktober 2014  08:33

In het licht van "vorig najaar hier ook al gezien" is dit wellicht een leuke link: http://waarneming.nl/waar...

Frank Coenjaerts  ·  8 oktober 2014  09:38

Als dit te bewijzen valt is het teennagel verhaal ook van tafel: zo'n ding zou in 1 jaar volledig aangroeien, m.a.w. is alhier, "buiten", verloren gegaan. Net als grote delen van zijn verenkleed overigens. Of is dat tekort door de bocht?

Edwin Schuller  ·  8 oktober 2014  10:27

Ik heb de waarnemer een bericht gestuurd over wat hij wel of niet denkt gezien te hebben. Ondertussen hoop ik niet dat hij het over deze vogel heeft: http://waarneming.nl/waar.... Weliswaar een foto van 2011, maar toch...

Co van der Wardt  ·  8 oktober 2014  22:20, gewijzigd 8 oktober 2014  22:22

Ik heb afgelopen dagen contact opgenomen met AVIFANA. I.v.m. de recente inbraak/ diefstal van enkele vogels. Hier de respons van dierverzorger "Dennis" : "Zoals beloofd kom ik nog even terug op de witkruintapuit. Na de foto's bestudeerd te hebben zijn we tot de conclusie gekomen dat het niet onze vogel is. Onze dieren zijn geringd maar wat nog belangrijker is dat wij een andere soort in de collectie hebben. Namelijk de sneeuwkap roodborsttapuit. Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en wens u veel kijkplezier! Met vriendelijke groet, Dennis Appels Vogelverzorging" Dus dat AVIFAUNA stuk is niet meer aan de orde. Vr. gr. Co

Norman Deans van Swelm  ·  8 oktober 2014  22:45

tja, ik niet dat het een witkaproodborsttapuit is. Niet dat ik daar ooit eerder van heb gehoord, dat niet maar volgens mij is dat hem in ieder geval niet.

Arnoud B van den Berg  ·  9 oktober 2014  09:27

@: Goed dat je dit hebt nagetrokken, Co. Uit de Nederlandse naam kan ik opmaken dat het een Snowy-capped Robin-chat betrof, Cossypha niveicapilla, uit sub-Saharan Africa. De Afrikaanse naam is Witkruinlawaaimaker.. In mijn mobieltje zie ik overigens nog geen herroeping van Remco's melding een paar uur na de ontdekking dat er 'klaarblijkelijk' een Witkruintapuit uit Avifauna was ontsnapt. Stuur je je bevinding naar hem door?

Max Berlijn  ·  9 oktober 2014  09:53, gewijzigd 9 oktober 2014  09:57

Indertijd hebben we met de Rotskruiper van Amsterdam dezelfde discussie gehad. Deze zou ontsnapt zijn bij het overladen op Schiphol, na veel uitzoekwerk bleek dat de toenmalige gangbare naam "Rotskruiper", Plumbeous Redstart betrof (ook een soort met grijs en rood)....

Edwin Schuller  ·  24 oktober 2014  08:39, gewijzigd 24 oktober 2014  08:40

Valt me nu ineens op, maar met de suggestie van Menno van eerder is niks meer gedaan: "Wat betreft de nagels en poten, nu hier ook betere foto's van zijn, mogelijk gevolg van mijten (Cnemidocoptes)? Waar ook de robotap van vlie last van had (en je wel bij meer wilde vogels ziet)? Als je wat googled en (onsmakelijke) foto's van bijvoorbeeld de vinken bekijkt dan zie je ontbrekende / afgestorven nagels." De Robotap is natuurlijk wel eerder genoemd, maar de specifieke naam van deze mijt was ik nog niet tegengekomen... Google maar eens op "Knemidocoptes mutans", dan ziet dit beest er nog best aardig uit. Het zou misschien ook de wond in z'n nek kunnen verklaren waar hij een paar dagen last van had???

August van Rijn  ·  10 december 2014  09:49

Over slechte poten gesproken zie deze Grauwe Klauwier http://waarneming.nl/waar...

Frank Neijts  ·  10 december 2014  14:13

Zo slecht zijn die niet hoor August: het betreft alleen de rechterpoot/voet (de linker is prima in orde) die door de vogel ook steeds wordt ontzien door er niet op te steunen (check de andere foto's van deze vogel). Op foto's waar hij dat wel doet (zie bijv. de onderste in deze serie van Luuk: http://waarneming.nl/waar...) kun je zien dat de voet geen of weinig beschadigingen heeft maar de vogel ontziet hem door de tenen niet te spreiden.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?