Desertastormvogel

Pterodroma deserta  ·  Desertas Petrel

Datum 31 augustus 2014
Locatie Madeira
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 8227 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  2 september 2014  12:37

Geen Freira op zee? Met Madeira Wind Birds geweest?

René van Rossum  ·  2 september 2014  13:17

Nee Max met 'Birds & company' zijn wij drie maal op stap geweest. Op zee zo'n 100 Bulwers Stormvogels, 25 Grote Pijlen en over de Kuhls struikel je...

Max Berlijn  ·  2 september 2014  14:38

hmm, een jaar na mijn tripje http://84.106.67.32/Apach... is die brand geweest. Op zee lijken ze daarna een stuk lastiger geworden te zijn. Hoewel ik dit jaar toch weer meer waarnemingen zag.

Ton Eggenhuizen  ·  2 september 2014  15:34

inmiddels is de populatie op Madeira weer redelijk op pijl en blijken er ook meerdere subkolonies te zijn, heb ik begrepen. De stand is in jaren niet zo hoog geweest. En inderdaad een gaaf geluid die geesten van de door fransen verkrachtte nonnetjes.....

Gijsbert van der Bent  ·  2 september 2014  16:32

Dat we Freira's gehoord hebben op de broedplaatsen lijkt wel zeker. Ondanks dat ik geen schim van de beestjes kon zien vond ik het heel indrukwekkend daarboven. Hoogtepunt! Letterlijk en figuurlijk. Op zee is een heel ander verhaal. We werden, ook onderling, horendol van al die verschillende namen door elkaar in Nederlands, Portugees, Engels en visserslatijn. We hebben eigenlijk maar 1 gespecialiseerde pelagic trip gemaakt, met Birds & Company. Nog geen uur uit de kust zagen we op 29-8 tussen Madeira en de Desertas direct al 5-10 Pterodroma's als hierboven, maar helaas steeds (net) niet vlakbij de zodiac. We gaan ervan uit dat dit Gon-gon zijn, maar ik geef toe dat het niet 100 procent is hard te maken. Er is uit de noordkust, in de gedachte aanvliegroute naar de broedplaats gechumd voor de 'Madeiran Petrel' (waarbij ik even dacht aan 'ons' Madeirastormvogeltje, maar is dus Zino's/Friera etc), maar dat lukte helaas niet. Met iets meer wind zou de reuk zich wat meer verspreid hebben en hadden we meer kans gehad. Ik vond het overigens roerig genoeg in dat open bootje op die eindeloze oceaan en dat pikzwarte water... We hebben helaas geen enkel klein stofje gezien. Ook niet tijdens zeiltrip naar de Desertas (waar we jonge grobbekuikens van Kuhls en Buwlers in het nesthol hebben zitten zitten, ook geinig!). Luistert blijkbaar nauw. Eind augustus zou niet (meer) de beste tijd zijn voor de kleintjes. Daarentegen wel tientallen Grote Pijlen, waar ik erg blij mee was want nieuwe soort. En bovendien indrukwekkende beesten. Denderden nietsontziend voorbij, duidelijk op trek naar elders. Ook vanaf het terras van ons hotel aan zee (in Canico de Baixo) heb ik een keer een pterodroma zien langskomen tussen de ontelbare Kuhls en wat Buwlers. Erg gaaf. Er stond toen lekker wat wind, maar helaas was dat de dagen daarna niet meer het geval.

Max Berlijn  ·  2 september 2014  17:47, gewijzigd 3 september 2014  05:54

Ik heb ook wel eens begrepen dat het na de eerste week Aug. moeilijker wordt om Madeira/Zino's Petrel te zien op zee. In mijn jaar was dat ook zo. De latere drie tripjes miste deze soort maar hadden wel een van de eerste Black-Bellied Petrel voor de WP (nog geprobeerd te twitchen de dag erna maar helaas)..

Ben Wielstra  ·  2 september 2014  19:38

Michel de Lange nog getwitcht? Een jaarlijks terugkerende gast. Die heeft weer aardig wat Grote Pijlen geteld!

René Pop Fotografie  ·  3 september 2014  11:07, gewijzigd 3 september 2014  11:07

In Mei/Juni hebben we voor The Sound Approach (ook met Birds&Company) met beide soorten veel succes gehad. Ook na de brand 13 Zino's op zee. Het kan dus wel.

Ton Eggenhuizen  ·  3 september 2014  12:29

idd in mei/juni wel. Zino/Freira komt eind maart aan, maar is pas in april zeker. En is eind augustus al moeilijk. Als ze in april beginnen is 5 maanden (eind aug) wel een erg lange broedperiode.

Michel de Lange  ·  3 september 2014  22:29, gewijzigd 3 september 2014  22:33

Birds and Company lijkt nog altijd zoekende naar de juiste formule. De oceaan ten noorden van het eiland lijkt behoorlijk essentieel om Zino’s te zien en in het zuiden zitten de toeristen; van pelagics alleen kun je namelijk niet leven. Na in 2012 in Porto Moniz (noordkust) begonnen te zijn met pelagics, probeerde men het in 2013 aan de zuidkust en wordt thans kennelijk ook weer ten noorden van het eiland gevaren. De boot welke in 2012 gebruikt werd had maar 1 motor waardoor ver (en snel) de zee op gaan (meer kans op stormvogeltjes) geen optie was. Als de rapportages op hun website compleet zijn dan hebben ze nog nooit een stormvogeltje gezien tijdens hun pelagics en was hun laatste Zino’s op 5 september 2012 (met Rob Berkelder) voor de kust van Porto Moniz. Totdat Birds and Company aantoont structureel Zino’s en stormvogeltjes aan hun klanten te kunnen laten zien, lijkt de keuze voor Windbirds toch de enige juiste. Zeker nadat de prijzen sinds 2012 bijna verdubbeld zijn. Gr. M.

Max Berlijn  ·  31 augustus 2020  08:54, gewijzigd 31 augustus 2020  09:20

Plaatjes van Fea’s/Desertas in de UK en Ierland worden steeds beter in de loop der jaren. Ik bedoel met Desertas de vogels die daar broeden en met Fea’s de soort die bij de Kaap Verden broedt. Ik ben benieuwd of ze ooit een manier vinden om die in de Engelse wateren op soort te determineren. Sommige man? Desertas hebben een hele dikke snavel wat bij Fea’s niet voorkomt(?).. Over de vogel in de link wordt geopperd dat het dan weer een vrouw Desertas kan zijn..

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?