Kwartelkoning

Crex crex  ·  Corn Crake

Datum 8 juni 2014
Locatie Ergens in midden Zuid Limburg
Fotograaf Max Berlijn Max Berlijn
Bekeken 11547 ×

Discussie

David Uit de Weerd  ·  8 juni 2014  23:21

Erg mooi Max!

Cor Hopman  ·  9 juni 2014  01:14, gewijzigd 9 juni 2014  01:15

ook van de ergens-club..............

Max Berlijn  ·  9 juni 2014  07:39, gewijzigd 9 juni 2014  07:45

Ja Cor helaas, op verzoek van de ontdekker, en eeh ik neem aan dat je genoeg Kwako's hebt, als laatste, je weet me te vinden.. Overigens begreep ik dat het onder embargo piepen er aan komt zo kan een waarnemer beslissen zijn waarneming wel bekend te maken aan RBA leden en niet aan personen die de foto belangrijker vinden dan de vogel. Zelf maak ik niet zo veel heel geks mee met die personen maar ik begreep dat het bijv. met de Orpheus Spotvogel van de Peel weer helemaal misging??

Max Berlijn  ·  9 juni 2014  10:57

Blijkbaar gedraagt hij zich niet altijd op de manier van de foto. Gisterenavond lukte het niet hem te zien, wel werd er een tweede vogel gehoord.

Max Berlijn  ·  9 juni 2014  18:20

Ik begreep dat die vanmiddag weer goed meewerkte.

Jan Hein van Steenis  ·  9 juni 2014  19:21

Ja Max, wrijf het er maar in! (ik vind het best dat hij niet gemeld wordt, maar dan wil ik er verder ook niet mee lastiggevallen worden).

Martijn Verdoes  ·  9 juni 2014  19:39

Inderdaad. En plaats dan gewoon de foto niet!!! Want nu staan er binnen de kortste keren natuurlijk alsnog rijen dik vriendjes, van vriendjes, van vriendjes die toch achter de plek zijn gekomen (bijvoorbeeld door jou direct te benaderen, zoals je Cor aanraadt). Dan kun je net zo goed meteen vertellen waar hij zit. Dan kan ik er tenminste ook tussen gaan staan! ;-)

Max Berlijn  ·  9 juni 2014  21:17, gewijzigd 9 juni 2014  21:31

Zoals men misschien weet heb ik een schijt hekel aan embargo' s maar blijkbaar moet het voor de meelwormmannen en niets ontziende fotografen (en niet voor normaal denkende en acterende RBA leden). Ik wrijf er dus niets in, en het was er vandaag erg rustig. Cor heeft overigens niet gebeld, koffie Martijn? :-)

Martijn Verdoes  ·  9 juni 2014  22:20

Lekker stukje Limburgse vlaai erbij? Misschien wel een goed idee!

David Uit de Weerd  ·  10 juni 2014  11:58, gewijzigd 10 juni 2014  11:59

@Max: Klaarblijkelijk zijn embargo's in sommige gevallen nodig en heeft er (meestal) een goede afweging plaatsgevonden om daartoe te komen. Het lijkt mij het beste dat wanneer je het met die afweging niet eens bent, je je voor overleg went tot diegene die 'bepaald' heeft dat er een embargo moet komen. Wellicht kun je die persoon dat o.b.v. goede argumenten overtuigen om het geval toch openbaar te maken. Anders: embargo handhaven. Want er lopen echt veel irritante Birdpix-achtige fotografen rond (niet DB/RBA-vogelaars) rond die het flink kunnen verpesten voor anderen. We kennen de voorbeelden allemaal.

Max Berlijn  ·  10 juni 2014  12:25, gewijzigd 10 juni 2014  12:34

@David, ik ben het in dit geval niet oneens met het embargo en WE hebben besloten dat dit plaatje op de DB site kon zonder exacte plek. Het is immers te gaaf (niet de plaat maar de vogel) om te laten liggen en we willen ons feestje niet helemaal laten verstoren door de door jou genoemde figuren. Voor de rest blijft het gelukkig erg rustig met vragen en belangstelling.

Rinse van der Vliet  ·  10 juni 2014  13:32, gewijzigd 10 juni 2014  13:33

Martijn e.a., ik heb nooit zo goed begrepen wat er mis is met 'vriendjes, van vriendjes, van vriendjes etc' . Het is toch een prima selectie-methode om te voorkomen dat het héél druk wordt: mensen die wèl moeite doen om een vogel te kunnen zien lukt het wel, mensen die geen moeite doen (bijv niet verder kijken/denken dan waarneming.nl) en zich niet in een actief circuit bevinden krijgen de vogel niet zien. Net als vroeger..

Max Berlijn  ·  11 juni 2014  07:08, gewijzigd 11 juni 2014  07:10

De vogel laat zich na eergisteren overigens niet meer zien en nog maar sporadisch horen, "the show is over".

Max Berlijn  ·  14 juni 2014  19:17, gewijzigd 14 juni 2014  19:27

Helaas is het weiland waar de vogel vaak in verbleef/verblijft (en meerder nesten van Veldleeuwerikken zaten) gisteren gemaaid. De uiteenzetting van Rinse is overigens een juiste. Als iemand hem echt wilde zien had dat gekund omdat het middels deze plaat en pagina bekend was. De belangstelling buiten Limburg was overigens zeer gering, maar helaas is die nu verstoord door "overmacht". Dat maaien blijft een probleem. Ik begrijp dat boeren soms wel willen meewerken, maar hoe kom je er achter welk weiland bij welke boer hoort. Ik zit zelf hier met een nestplek Grauwe Klauwieren dat bij maaien gevaarloopt (ze gaan vaak vlak langs de struiken), maar ik weet niet van wie het weiland is..

Peter de Knijff  ·  14 juni 2014  19:54

gewoon naar de dichtsbijzijnde boer rijden, aanbellen, en vriendelijk vragen. zo kom je er met misschien een paar bezoekjes extra alijd achter. lokale vogelwerkgroepen weten ook veel. kom op Max, wel je laten afbeulen op een Chinese berg en dan dit niet zelf kunnen oplossen?

Norman Deans van Swelm  ·  14 juni 2014  21:19

misschien kan je de eitjes van de Kwartelkoning nog vinden Max, dan kan je ze uitbroeden in een machine. Zeer dankbaar werk. Je kan ook die boer een rotschop geen maar dan heb je dagwerk! Beter is alle EU landbouwsubsidies te schrappen en de Wageningse landbouwschool te sluiten. Scheelt een paar centen en een hoop ergernis

Max Berlijn  ·  15 juni 2014  01:25

Peter, beste stuurlui..., door de ruilverkaveling is erg veel land hier in eigendom van onbekende, soms ver weg wonende eigenaren. Het land wordt bewerkt door loonwerkers, al met al ik ben ik er nog niet uit..

Gijs Woldhek  ·  15 juni 2014  09:29

Dat linkjes aanmaken leren, komt later. http://www.kadaster.nl/we... Hier heb je misschien wat aan.

Max Berlijn  ·  15 juni 2014  11:12, gewijzigd 15 juni 2014  11:15

Thx, alleen het problem is nu de loonwerkers die hun Eigen "maai agenda" indelen. Een eigenaar geeft de opdracht aan EEN loonwerker die dan het maaien indeelt. Al met al moeilijk om de man te bereiken die het weiland gaat maaien... (geld overigens ook voor Staats Bosbeheer en Natuurmonument Terreinen heb ik inmiddels begrepen, zo maaien ze hier NU/gisteren op een plek waar een ander paartje Grauwe Klauwieren zat in een natuurterrein).

Norman Deans van Swelm  ·  15 juni 2014  12:33

loonmaaiers hebben haast, hoe sneller hoe meer je maait, ook 's nachts is geen probleem. Ik heb er in Maasland 2 naast elkaar met een snelheid van 60 km p.u. door de weilanden zien scheuren met een soort tanks. De stukken grutto vlogen door de lucht. Geen EU subsidie meer voor Wageningse landbouw. Bij Staatsbosbeheer mag vanaf 15 juni gemaaid worden. Niemand kijkt echter of dat verantwoord is dus in een laat broedseizoen vliegen de jonge weidevogels in stukken de ooievaars- en andere bekken in. Van NM ken ik maar 1 voorbeeld, de Merrevliet waar pas na 1 juli wordt gemaaid ivm met de orchideeen. Vergeet niet dat de meeste gebieden die nu worden gemaaid dit jaar al 2 keer eerder zijn gemaaid te beginneen op 12 april dit jaar. Wee de eenvoudige burger die door het veld loopt en een verbodsbord 'hier broeden vogels!!' is gepasseerd! Die gaat voor de bijl! Klasse justitie! In het Rotterdams haven gebied worden duizenden meeuweneieren vernietigd, nest om ondersteboven gemaaid. Mag allemaal, de provinciale toezichthouders zijn in velden of wegen te vinden.

Max Berlijn  ·  16 juni 2014  07:45, gewijzigd 16 juni 2014  07:47

Norman, eens, gisteren werd er in Vroege Vogels ook over gesproken. Probleem is dat de landbouwsector jaar in jaar uit naar groei (van het inkomen) streeft. Ik leef in een landelijke omgeving. De boeren die het hier goed doen (dat zijn er niet zo veel meer) behoren tot de notabelen in de gemeenschap. Een ander punt is dat de handhaving van zogenaamde wetgeving helaas wordt uitgevoerd door instanties en mensen die zo zacht zijn als boter, gevoed door niet toereikende wetgeving (waar ze zich ook achter verschuilen). Resultaat: een landelijk "parklandschap" met de uitstraling en een uiterlijk zoals je dat vroeger als wallpaper op Windows zag, zo leeg en aangeharkt als een groene woestijn (behoudens de reservaatjes). Als je twee stappen in België zet, zie je weer Veldleeuwerikken en Grauwe gorzen...

Norman Deans van Swelm  ·  16 juni 2014  12:34

Max het CDA en de EU subsidies hebben ons landschap verwoest, onze graslandvogels richting uitsterven gedreven en ..... oh wonder gods zelfs de boeren op de rand van uitsterven gebracht. Als je als boer zulke vrienden hebt heb je geen vijanden meer nodig. En nu moet Remco weer naar het oostblok om kwartelkoningen te zien. Zelf ga ik liever naar NW Schotland daar lopen zze gewoon open en bloot op de weg.

Arnold Meijer  ·  16 juni 2014  13:12

In het voorjaar inventariseer in weidevogels en er zijn zat boeren die zich goed aan het contract houden en moeite doen om nesten te beschermen. Laatst kwam ik ook een controleur tegen die percelen met verlate maaidatum controleerde, dus dat wordt wel gedaan. Verder is ook de ene natuurvereniging de andere niet. Zij verdelen het geld en als er vriendjes onder de boeren zitten dan wordt het lastig om het voor de volle 100% voor de vogels op te nemen.

Norman Deans van Swelm  ·  17 juni 2014  00:26

Het is geldverspilling Arnold want het zijn allemaal lapmiddelen. Boeren houden zich aan hun contracten en daarna maaien ze alsnog de jonge vogels dood of als gevolg van het maaien lopen kuikens open en bloot in het veld en worden opgegeten want een easy meal voor een predator. Politiek gescharrel met overheidsgeld kan de natuur niet foppen. Boeren moeten terug naar duurzame landbouw en dat kan maar een ding betekenen: maaien in juli! Mestinjectie moet onmiddellijk stoppen. Als dat betekent dat boeren steun nodig hebben om het bedrijf te kunnen voeren dan heb ik daar geen enkel probleem mee.

Michael Kars  ·  18 juni 2014  17:12

Ik heb ook al vernomen dat er vrolijk met gif wordt gespoten in het bewuste perceel.

Max Berlijn  ·  19 juni 2014  07:11, gewijzigd 19 juni 2014  07:13

Conclusie; buiten de "hamsterreservaten" is een succesvol bestaan als akkervogel niet meer mogelijk in Limburg, "je zal er maar wonen"..... "Al is een embargo nog zo snel, het landbouwbeleid in Limburg elimineert je wel"

Norman Deans van Swelm  ·  19 juni 2014  13:27

en dat geldt ook voor natuursubsidies! De PvdA staatssecretaresse heeft al laten weten de geen geld meer over te hebben voor de Hamsters!

Max Berlijn  ·  8 november 2017  23:37

Ruig aan de andere kant van de grote plas..

Albert Noorlander  ·  12 november 2017  19:31

Sneu, eerst de hele plas oversteken om vervolgens onder een auto terecht te komen. 

Max Berlijn  ·  20 oktober 2019  17:11

Deze had wat mij betreft wel op de pieper gemogen, zat er gisteren ook al...

Ed van Boheemen  ·  21 oktober 2019  09:30

Mee eens Max. Ook ik zit niet in alle WhatsApp groepen, dus had ook wat mij betreft gerust "gepiept" mogen worden. Wat een buitenkans om de soort zo te ZIEN!

Jelle Scharringa  ·  21 oktober 2019  09:32

Komen gelijk 100 mensen met fototoestellen op af!

Eduard Sangster  ·  21 oktober 2019  13:13

Jelle, klopt, dus piepen! Vanmorgen stond ik er met 4 man, helaas niet meer teruggevonden. Zegt niet alles, ik hoor graag een piep als ie wordt teruggevonden...:)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?