Kleine Strandloper

Calidris minuta  ·  Little Stint

Datum 5 mei 2014
Locatie Faneromeni, Lesbos
Fotograaf Vincent Hart Vincent Hart
Bekeken 5301 ×

Discussie

Vincent Hart  ·  6 mei 2014  21:12

Nog eens flink wat Kleine Stralo's op Google Images bekeken. Eigenlijk blijven alleen borsttekening en snavellengte (> hoofdlengte) over als afwijkend voor die soort. Hoogstwaarschijnlijk een gekke Kleine dan. Blijf uiteraard benieuwd naar andere meningen!

Peter de Knijff  ·  6 mei 2014  21:43

Inderdaad, een gekke Kleine. Iets anders kan ik er ook niet van maken.

Fred Visscher  ·  6 mei 2014  21:59

De vogel sjouwt ook door dieper water zie ik, dit zou een tibia wat meer kunnen ontbloten en zo dus de lengte verklaren. De snavel lijkt langer dan de kop maar is dat niet (optisch bedrog), wel langer dan gemiddeld. Vertraagde rui (gedeeltelijk) zou de borsttekening kunnen verklaren. Zie b.v. deze vogel; http://waarneming.nl/waar... (waar zelfs ook de snavel iets langer oogt dan gemiddeld). Als daar de borsttekening wat blijft hangen..., de bovendelen wel geruid worden en het "bolletje" wat slanker/langgerekter lijkt door de vermoedelijk natte onderdelen, dan kom je een heel eind in vergelijking met de hierboven afgebeelde vogel. Fijn dat je meerdere foto's hebt van deze vogel. Hij/zij is erg lastig door de combinatie van de al door jou genoemde factoren.

Vincent Hart  ·  6 mei 2014  22:13

Dank, heren. Overigens liepen er meerdere 'normale' Kleine omheen - die precies even nat waren dus ;-) - die normale structuur hadden voor die soort.

Fred Visscher  ·  6 mei 2014  22:15

Zou natuurlijk wel iets over de conditie van deze vogel kunnen zeggen ;-).

Max Berlijn  ·  6 mei 2014  22:36, gewijzigd 6 mei 2014  23:07

Er zijn in het verleden wel wat hybride steltlopers vermoed. Cox's Sandpier was er zo een (Gestreepte X Krombek) http://en.wikipedia.org/w... . Ook de Grote Keeten stint werd vermoed een hybride te zijn. Kleine x Gestreepte een optie?, ding heeft ook zo'n lang achterlijf.

Rob Halff  ·  6 mei 2014  23:27

Kleine X Gestreepte lijkt mij niet Max. Ik begrijp dat je vanwege de sterk aanwezige borstband en snavel lengte daar aan denkt maar een hybridisatie tussen die twee soorten lijkt mij erg onwaarschijnlijk. Zou dan eerder een Kleine X Breedbek zijn, maar ook dan kloppen een aantal dingen niet helemaal m.i. Ik zet mijn geld vooralsnog in op een aberrante Kleine Strandloper met enige slagen om de arm omdat ik Kleine X Breedbek ook niet geheel uit kan sluiten. Zijn er eigenlijk hybride gevallen bekend van Kleine X Breedbek? Kan er weinig over terug vinden. Ben wel benieuwd hoe dat er uit ziet. De Grote Keeten stint kan ik mij nog wel herinneren. Werd volgens mij gemeld als Least maar bleek toch teveel niet aan te kloppen (hebben wij weer...) en is uiteindelijk de boeken in gegaan als Kleine X Temminck (wat eigenlijk nog zeldzamer is volgens mij) zie namelijk zelden foto's voorbij komen van hybride Calidrissen.

Max Berlijn  ·  22 juli 2019  08:08, gewijzigd 22 juli 2019  08:11

Eerste broedgeval voor ABA area. In juni 2002 zag ik niet ver van die plek een baltsende vogel.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?