Grote Kruisbek

Loxia pytyopsittacus  ·  Parrot Crossbill

Datum 23 december 2013
Locatie Wateren
Fotograaf Ipe Weeber Ipe Weeber
Bekeken 5855 ×

Discussie

Thijs Fijen  ·  29 januari 2014  16:33

Hoe riepen deze vogels?

Ipe Weeber  ·  29 januari 2014  20:01

Dat weet ik helaas niet zeker. Wel heb ik enkele malen mogelijk een groep van deze vogels langs horen vliegen met nogal hoge, zachte contactroepjes, dus niet het luide "kiep" of het lage "kuup".

Folkert Jan Hoogstra  ·  29 januari 2014  20:29

Al op de eerste dag dat ik de grote kruisbekken had gevonden heb ik een aantal uren samen met Lazar Brinkhuizen de kruisbekken daar afgekeken. Daar merkten we al op dat er uitgesproken kruisbekken en uitgesproken grote kruisbekken zaten, maar ook alles er tussenin. Kun je schotse kruisbekken überhaupt wel doen op uiterlijk? Ik kan het me eerlijk gezegd niet voorstellen gezien de enorme variatie binnen kruisbekken en grote kruisbekken

Ipe Weeber  ·  29 januari 2014  20:38

Ik heb "Schotse Kruisbek" ook tussen haakjes staan Folkert Jan. Het is natuurlijk niet serieus bedoeld.

Frank Neijts  ·  29 januari 2014  21:55

Wat bij deze vogel vooral verschilt met 'echte' (?)/ 'klassieke' (?) Grote is de vorm van zowel boven- als ondersnavel. De bovensnavel is relatief langer en flauwer gebogen en de ondersnavel mist het zo kenmerkende 'centenbakje'. Zelf heb ik ook een paar van zulke vogels gefotografeerd (zal er 1 uploaden). Op Netflugl.dk staat een hele reeks foto's van Grote welke vrijwel allemaal het typische (?) Grote KB-model laten zien met in elk geval 1 opvallende uitzondering: http://www.netfugl.dk/pic.... Deze vogel heeft blijkbaar tot veel discussie geleid maar helaas (voor mij) in het Deens. Misschien dat iemand daar een (beknopte) vertaling van kan geven?

Jan Hein van Steenis  ·  29 januari 2014  22:28

Met google translate komt er toch haast iets zinnigs uit. De discussie gaat vooral over hoe ze in Zweden Noordse Sterns zien doortrekken en op Sjaelland Visdiefjes, haha. Over het uiterlijk wordt nog wel wat gezegd: na het vergelijken van vele foto's ziet Carsten Murmann de volgende terugkerende kenmerken: - Grote heeft groter oog vgl. meer vinkachtige proporties bij Kruisbek - Grote heeft "uitpuilende" wenkbrauwen - Grote heeft een bolle wang ("alsof-ie trombone speelt") Troels Leuenhagen Petersen ziet de "concave" ondersnavel als positief. Deze juveniele vogel zat overigens in een troep Grote Kruisbekken, wat ook niet alles zegt.

Frank Neijts  ·  29 januari 2014  22:41

Bedankt Jan Hein, dat van die sterntjes had ik zelf wel kunnen bedenken natuurlijk (al is het maar omdat KM Olsen meedoet aan deze discussie...:-)) De verschillen die Carsten Murmann noemt zie ik zo 1-2-3 niet allemaal terug op mijn eigen foto's (met diverse gemengde 'koppeltjes' vlak naast elkaar). W.b. het oog zou ik voorlopig eerder zeggen dat juist gewone een (relatief) groter oog lijkt te hebben omdat het nagenoeg even groot is/lijkt als dat van Grote maar in een kleiner kopje..

Geir Mobakken  ·  21 februari 2024  20:47

Red Crossbill.

Wim Wiegant  ·  22 februari 2024  02:12

Geir,
Any motivation ?

Geir Mobakken  ·  22 februari 2024  15:56

Too long upper mandible with gently angle, too small bulge on lower mandible, bigness of bill suit many Red Crossbills, sitting in a pine doesn’t convince me.


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?