Heremietibis

Geronticus eremita  ·  Northern Bald Ibis

Datum 1 december 2013
Locatie Barkhoorn Onstwedde
Fotograaf Guido Meeuwissen Guido Meeuwissen
Bekeken 11334 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  3 december 2013  07:41

Toch opvallend dat vogels van uitzetprojecten in de Alpen steeds deze kant op komen, ben benieuwd wanneer de eerste ogenschijnlijk ongeringde opduikt..

Guido Meeuwissen  ·  3 december 2013  21:14

Max, het gaat dan weliswaar om herintroductie-vogels, niet echt wild, maar toch interessant nog wat aanvullende informatie te geven op jouw vraag. Lara Cibulski mailde mij dat zij de vogels met de hand dit jaar heeft groot gebracht. Het betreft 2 jonge mannetjes met de namen Fridolin en Romeo. Beide vogels behoren tot de vrij levende kolonie van het Konrad Lorenz Forschungsstelle in Grunau (Oostenrijk). Ze was blij met de foto's. In het afgelopen jaar is een Heremietibis die lange tijd in Belgie verbleef, terug gevlogen naar de kolonie in Grunau! Ze neemt daarom aan dat ook deze twee Groningse ibissen in de lente terug zullen vliegen. Blijft frappant dat ze niet naar het zuiden vliegen maar naar west.

Gijsbert van der Bent  ·  9 december 2013  16:35

Inderdaad frappant. Toen ze nog 'algemeen' waren in midden-Europa kwamen ze hier toch ook nooit (?). Of komen deze vogels uit een populatie die nog een westwaartse trekrichting in de genen heeft? En welke zou dat dan moeten zijn...?

Gijsbert van der Bent  ·  9 december 2013  16:41, gewijzigd 1 augustus 2017  16:25

Overigens doen die ibissen soms maar wat. Ad random. Dat leid ik in ieder geval af uit een stuk van Bas van der Burg over in dit geval Zwarte Ibissen in De Duinstag 2013:2 (nog bij de drukker). Zo zitten ze in Spanje en zo in Bermuda of Trinidad, en zo zitten ze in Norfolk en een dag later in Duitsland. Maar zoals gezegd: dat zijn Zwarte Ibissen.

Arnoud B van den Berg  ·  9 december 2013  18:41

@Gijs: Toen de soort nog algemeen was in midden-Europa konden geschoten vogels nog niet worden geconserveerd, hadden vogels nog geen wetenschappelijke namen en werden deze vogels misschien als rare kraaien beschouwd...

Gijsbert van der Bent  ·  10 december 2013  13:13

Onderschat die middeleeuwers en Gouden-eeuwers niet hoor! Die wisten best al van putoren, quacken, schollevaers, cranen, silverreyghers, trapganzen en dergelijke. Die rare kwiebus van een Heremietibis was ze vast opgevallen.

Max Berlijn  ·  19 juni 2023  16:48, gewijzigd 19 juni 2023  16:51

Het volgende vraagstuk voor de NL lijst na de Lammergier kan niet ver weg meer zijn... maar dat wisten we al, hoewel ik niet weet of er al tweede generatie wildborn vogels zijn??

Eduard Sangster  ·  19 juni 2023  16:56

Het huidige CDNA is hier al duidelijk over geweest. In mijn eigen bewoordingen: men is mede zo streng op de Lammergier, omdat het wil voorkomen dat de Heremietibis straks op de NL lijst prijkt.

Max Berlijn  ·  19 juni 2023  17:03

Geen idee of deze soort hier 200+ jaar geleden van nature ook naar toe afdwaalde??

Rik Winters  ·  19 juni 2023  17:57

Hmm, ja , Eduard, je opmerking suggereert een vooringenomenheid die ik de CDNA onwaardig vind. Maar ik kan je niet ongelijk geven als je stelt dat die indruk gewekt is.

Jaap Denee  ·  19 juni 2023  18:04

Het is erger, Rik. Het is zelfs als argument gebruikt. Omwille van de privacy laat ik maar even in het midden door wie. En om Garry nu eens ter wille te zijn: het is ‘de CDNA’.


(‘Bedenk goed wat je met je laatste Rolo doet…’)

Arnoud B van den Berg  ·  20 juni 2023  08:59

Mooi dat kaalkopibissen na vier eeuwen weer terug zijn in Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië, etc. Natuurlijk zullen ze de komende jaren regelmatig in het noorden van Europa opduiken. Deze cultuurvolger die op kliffen en muren broedt is met het warmer wordende klimaat zelfs als broedvogel in de Benelux te verwachten.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?