Pacifische Waterpieper · 10-02-2023 · 's-Gravendeel, Zuid-Holland · Eduard Sangster

Edwin Schuller  ·  10 februari 2023  15:40

Pffff..... dit is wel even andere koek dan de plaatjes die we tot nu toe zagen...

Phil Koken  ·  10 februari 2023  16:15

En niet eens modderpoten na dagenlang door akkers stampen!

Mooie plaat overigens.

Gert Ottens  ·  10 februari 2023  16:30

Pootkleur overigens geen probleem voor japonicus. En ook de wat buffe buik is geen probleem (zeker in februari). Tenminste, in Israel heb ik ze zo wel gezien. Overige kenmerken kloppen voor Siberische Waterpieper wat mij betreft. Maar ík heb dan weer geen ervaring met nominaat rubescens..

Jeroen Brandjes  ·  10 februari 2023  16:38

Wauw, met die lichte buitenzijde van die (rechter)poot, die knoepert van een gitzwarte zijborstvlek, die zeer lichte flanken met vrijwel dezelfde 'witgraad' als de buik en (met name) de keel en vooral die spierwitte, scherpe bovenste vleugelstreep, kunnen de rubescens inmiddels wel uitsluiten, toch? Of was dat op een andere plek al gebeurd (... dat heb ik dan even gemist...). Dit lijkt mij nu toch wel een zekere japonicus, dankzij deze magnifieke platen!

Daarentegen lijkt de mantel wel erg effen voor een 'gemiddelde' (?) japonicus en neigt dus wat meer naar een 'gemiddelde' (?) rubescens... Maar ja, geen idee natuurlijk wat de variatie in mantelstreping tussen beide taxa is (ik snuffel immers óók maar wat op het internet, richting het eindpunt van een nog steeds te kleine steekproef, ha, ha...). Bovendien kan ik me voorstellen dat onder deze hoek tevens een fotografisch effect op de beoordeling van de manteltekening meespeelt (als in: "Oh, maar pal van boven is er ineens een stuk meer streping op de mantel zichtbaar...").

Hoe dan ook, supergave foto's, veruit de beste tot nu toe, die het voor mij inmiddels een overtuigende japonicus maken, louter door bovengenoemde pro's (4 à 5) en contra's (maximaal een halve: die manteltekening...) tegen elkaar af te wegen. Te kort door de bocht? Misschien... Ik laat me graag van het (meer kritische) tegendeel overtuigen, door een specialist van deze taxa.

Eduard Sangster  ·  10 februari 2023  17:02

Op wrn.nl nog enkele plaatjes (van voorkant en met Waterpieper).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?