Blackpoll Warbler op Texel!

Jaap Denee  ·  29 oktober 2020  17:24, gewijzigd 29 oktober 2020  17:24

Heerlijk verhaal, Han. De adrenaline is voelbaar. Nogmaals van harte gefeliciteerd en via deze weg ook mijn dank aan Arend, Hans, Marc, Mark en Ruud voor het zo goed mogelijk in juiste banen leiden van de twitch. Met zoveel stress, emotie en opwinding die bij zo’n knaller komen kijken is dat geen sinecure. Heren, dank!

Folkert Jan Hoogstra  ·  29 oktober 2020  17:43

Een heel dapper besluit. Wat je ook zou hebben gekozen, er zouden altijd mensen zijn die het met die keus niet eens zouden zijn. Een nieuwe Amerikaanse zanger voor Nederland verborgen houden zou je ook zeker niet in dank zijn afgenomen. 

Wat wellicht niet voorzien was op het moment van ontdekken was hoe moeilijk de vogel bleek te zijn. Juist doordat de vogel zo moeilijk was werd de stress bij sommigen te groot om zich netjes aan alle maatregelen te houden. 
Had de vogel zich de hele tijd zo laten zien als tijdens de ontdekken dan was denk ik alles perfect verlopen. Mensen hadden dan sneller de plek kunnen verlaten na een goede blik op de vogel. Nu werd het zondag in ieder geval gaandeweg de dag steeds drukker met mensen die amper of niks hadden gezien. Wat goed ging (maar wat helaas voor de omwonenden toch niet altijd zo werd ervaren) was het aantal mensen en de onderlinge afstand op de begraafplaats. Verder heb ik zondag amper iemand zonder mondkapje gezien. Waar het mijns inzien zondag wel mis ging was bij het wachten voor het hek voordat je de begraafplaats op kon. Het was daar niet meer mogelijk om de 1,5 afstand te behouden. Dit had er ook deels mee te maken dat de ruimte die door anderen werd gecreëerd werd ingenomen door "voordringers", waardoor het op een gegeven moment even hutje mutje werd. 

Wat daarbij ook kwam kijken is de roep om de begraafplaats te verlaten zodra je de vogel had gezien, maar wanneer had je de vogel nu (telbaar) gezien?
Zo heb ik zelf de vogel een keer over de begraafplaats zien vliegen en wist ik alleen dat dit de Zwartkopzanger moest zijn doordat andere mensen dit aangaven. Ook heb ik later de vogel nog als een schim over een tak zien lopen en heen en weer zien fladderen. Wederom had ik de vogel nog niet zelf determineerbaar gezien. Behoorde ik nu tot de groep die de vogel wel of niet had gezien? Dit dilemma zal ongetwijfeld ook gespeeld hebben bij de mensen die de begraafplaats na het zien van een schim niet direct verlieten. Uiteindelijk is het voor mij goedgekomen door een goede waarneming op de begraafplaats in het laatste licht. 

Nogmaals een dapper besluit en heel veel dank aan de Texelse vogelaars die uren de boel hebben staan regelen. Laten we hopen dat we deze soort na corona met zen allen eens over kunnen doen. 


Max Berlijn  ·  29 oktober 2020  18:57, gewijzigd 29 oktober 2020  22:03

Han, geweldig. Texelaarse vogelaars, veel dank om het zo voor ons "vaste wallers" zo aan te pakken en het toch bekend te maken.  Ik moest een (middag) laten schieten vanwege werk maar maandag ochtend werd de vogel teruggevonden rond 08.30. Ik moet bekennen dat mij dit zelf waarschijnlijk niet was gelukt. De vogel foerageerde zo traag (typisch voor amerikaanse zangers) dat het voor de wat oudere (57) ogen lastig was de vogel op te pikken. Voor mij persoonlijk was hulp van Sven Valkenburg en later oude bekende Theo Muusse heel welkom en tot 10.15 was de vogel meerdere malen goed zichtbaar en fotografeerbaar. Bjorn Alards heeft zelfs een kort filmpje kunnen maken wat ik nog niet op het net kon terugvinden. Hierna zijn wij (Leo Boon en ik) weg gegaan om plaats te maken voor anderen. Ik begreep dat het kort daarna wat minder rustig was op en rond de begraafplaats dan sommige omwonende en handhavers wilde. De berichtgeving van de politie hierover deed de gemoederen bij de voor en tegenstanders meer polariseren dan verzoenen (later is dit gelukkig aangepast). Toen ik er was werden in ieder geval de regels en adviezen goed nageleefd temeer omdat de vogel goed meewerkte.

Bert de Bruin  ·  29 oktober 2020  20:01

Gefeliciteerd allemaal, leuke soort!

Enno Ebels  ·  29 oktober 2020  20:18

Veel dank aan in de eerste plaats Han voor de geweldige ontdekking en vervolgens Arend, Hans, Marc, Mark en Ruud voor het begeleiden en in goede banen leiden van de twitch - geweldig dat jullie dat zo gedaan hebben in deze lastige kwestie. Zelf bleef ik zondagmiddag zitten met erg magere waarnemingen (silhouetje op een tak, vluchtwaarneming, geel buikje, beslagen kijker, stress...), mede door het dilemma dat Folkert Jan schetst (plaats maken voor anderen als je 'iets' gezien had). Daarom heel blij dat ik blij maandag terug ben gegaan en hem toen veel beter heb gezien, niet lang en niet dicht bij maar wel helemaal vrij en in het zonnetje - prachtig!

Douwe Hoekstra  ·  29 oktober 2020  21:55

Geweldige soort, en twitch! Bedankt Han! En voor de mensen die het allemaal in goede banen geleid hebben: chapeau! Ik zat toen zelf al weer op de boot terug, maar ik hoop dat dit in het vervolg ook gedaan kan worden, mits de situatie dat toelaat!

Leo Stegeman  ·  29 oktober 2020  21:59, gewijzigd 30 oktober 2020  08:52

Wat een supervondst!! En onderwerp van een klassieke Vlieland- Texel twitch. Zondagmiddag konden snel na de melding Bas en Sander Lagerveld, Jan vd Laan, Vincent en ik om 13.15 met een watertaxi naar Harlingen, enkele huisgenootjes verbijsterd achterlatend. Daarna was het doel om de boot van 15.30 in Den Helder naar Texel te halen. Ondanks wat tegenwerkende sluizen op de afsluitdijk, haalden we de beoogde boot. Ondertussen waren de berichten echter niet gunstig, de vogel was al 2 uur niet gezien. Tegen de tijd dat we op plek waren was de vogel gelukkig weer gevonden. Toch bleef het spannend want door de omstandigheden bleek het niet eenvoudig om de vogel te zien te krijgen. Uiteindelijk lukte dit ons allen, en de vreugde was groot. Bas en Jan lukte het nog zelfs om net de extra ingezette snelboot van 20:35 naar Vlieland te halen! Ongetwijfeld een nieuw record Vlie-Texel-Vlie!  Jammer dat zij de dag er op de Huisgierzwaluw misten die over hen heen gevlogen moet zijn....

Frank van der Meer  ·  30 oktober 2020  17:16

Nog nooit zo snel van de bank gesprongen en weggefietst na het zien van jouw foto. En ik zie nu dat je hem op precies 1 km ontdekte van jouw huisje en dus ook van dat van ons. Nogmaals gefeliciteerd en bedankt! :)

Robert Keizer  ·  30 oktober 2020  17:54

Mooi verhaal Han! En goed geregeld allemaal in elk geval de zondagmiddag dat ik er was. Gelukkig in de goede "shift" waarin de vogel teruggevonden werd door Hans Verdaat. 


Misschien nog even de dag en datum (zondag 25 oktober) vermelden voor alle volledigheid in het ontdekverhaaltje. Nu moet je dat uit het bijschrift van de foto halen...

Ed van Boheemen  ·  30 oktober 2020  19:53

Mooi om de verhalen van de gelukkigen te lezen. Han, gefeliciteerd met deze pracht ontdekking! Mooi dat je ook schrijft over de mensen die thuis bleven. Door omstandigheden moest ik op dringend advies van de overheid in een 10-daagse thuisquarantaine, die twee dagen voor jouw geweldige ontdekking begon.. Eerlijk gezegd zit je dan wel knarsentandend op de bank, gekluisterd aan de gsm. Foto's kijken, foto's kijken en nog eens foto's kijken! Het is voor een twitcher in hart en nieren een moeilijke tijd! Zal blij zijn als ik maandag weer naar buiten mag. Iedereen die hem heeft, gefeliciteerd!! Ps.: Ik hoop dat de vogel dit weekend wordt terug gevonden..

Leo JR Boon  ·  31 oktober 2020  10:48

Bedankt Han en alle 'vogelaars' regelaars! Ik ben net als Enno de dag erna terug gegaan nadat ik hem, zoals waarschijnlijk de meeste mensen, echt slecht gezien had. Dat werd die dag ruimschoots goedgemaakt met nog als dikke bonus de 4 tot 5 Vale Gierzwaluwen! En natuurlijk als klap op de vuurpijl Max zijn 65e Gestreepte Standloper op de terugweg :-)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?