Birds of Paradise and Bowerbirds: an identification guide

Remco Hofland  ·  14 oktober 2020  20:29, gewijzigd 14 oktober 2020  20:32

Dank Enno, ik ben benieuwd! Voor de liefhebbers hierbij wat achtergrondinfo over de mogelijkheden om paradijsvogels in het wild te bewonderen - voor als we, wellicht, over c anderhalf jaar weer kunnen reizen ...

Ik ben in de gelegenheid geweest om zowel het oosten van het eiland Nieuw Guinea te bezoeken (de separate staat Papua Nieuw Guinea) als het westen (de provincie Irian Jaya van Indonesië). Voor velen geldt Nieuw Guinea als 'onbereikbaar', financieel, maar dat valt toch zeker mee. In 2010 bezocht ik met een groep Nederlandse vogelvrienden het oosten, Papua Nieuw Guinea, waarbij we in 12 dagen de door vogelaars meest bezochte (drie) regio's aandeden - we zagen toen 19 soorten paradijsvogels en daarnaast natuurlijk ook veel van de andere endemische soorten waaronder, die reis mijn favorieten, veel (paradijs-)ijsvogels zoals de ultieme Shovel-billed Kingfisher. We hebben d.m.v. het zelf e-mailen van gidsen en accommodaties de reis zelf in elkaar gezet en waren per persoon c 3.500 EU kwijt voor 12 dagen (incl de retourvluchten via Brisbane, Australië en drie binnenlandse vluchten in PNG). Mijn reisverslag van 2010 staat op Cloudbirders. Het voordeel van Papua Nieuw Guinea is dat men er bekend is met het fenomeen vogelaars en er behoorlijke hotels zijn op de bekende plekken; nadeel is dat het een van de gevaarlijkste landen ter wereld is (qua criminaliteit) en dat veel vogelaars daarom noodgedwongen een lokale 'middle-man' inschakelen, die de hoofdprijs rekent.

Absoluut aan te bevelen is daarom tegenwoordig het Indonesische Irian Jaya, het westen van het eiland Nieuw Guinea. Hoewel de accommodaties hier een stuk meer basic zijn in het algemeen, zijn de soorten net zo fenomenaal en, naast dat dit deel stukken goedkoper kan worden bezocht dan het oosten, is men er bekend met het fenomeen eco - er zijn verschillende plekken waar niet gejaagd wordt zodat het oerwoud daar (voor Papuaanse begrippen ongekend) vol zit met papegaaien, pitta's, paradijsvogels en een veelheid aan klein spul maar ook grote, elders fervent bejaagde soorten als Northern Cassowary, Kroonduiven en Scrubfowl. In november 2018 bezocht ik Irian Jaya met een groep Nederlandse vrienden waarbij we ons beperkten tot de zgn. Vogelkop, het westelijke schiereiland van Irian Jaya dat de vorm heeft van een papegaaienbek. We bezochten hier de meest bekende plekken: het eiland Waigeo (met o.a. de endemische Wilson's en Red Bird-of-Paradise) en het Arfak-gebergte (met veel endemen waaronder Vogelkop Bowerbird, Western Parotia en Black Sicklebill - waarvan de gidsen de 'bowers' (priëlen) en baltsplekken kennen); maar hoogtepunten waren de twee eco-gebieden die we aandeden, een laaglandoerwoud genaamd Malagufuk en een alternatieve plek in het Arfak-gebergte genaamd Mupi Gunung. Basic onderkomens, ja, maar ongekend gaaf vogelen (en motten, andere gave insekten, zoogdieren etc) en tegen onvoorstelbaar lage prijzen. Voor deze reis betaalden we c 3.500 EU per persoon voor drie weken (incl retourvlucht via Jakarta, en c 4 binnenlandse vluchten); twee weken daarvan werden we, naast lokale gidsen, ook begeleid door een Engelssprekende in Indonesië woonachtige vogelgids. Van deze reis heb ik geen verslag geschreven maar op Cloudbirders is een verslag te vinden dat als eerste Malagufuk en Mupi Gunung beschrijft.

Overigens bieden diverse Nederlandstalige reisorganisaties reizen aan naar Nieuw Guinea, dus als je je iets meer kan veroorloven en geen zin hebt in geregel is dat natuurlijk altijd een optie.

Lennart Verheuvel  ·  15 oktober 2020  07:10

Dank voor de info Remco! Die wil ik ooit ook wel gaan doen. Uiteindelijk is er maar één reis echt onbetaalbaar en dat zijn die keizerspinguins op Antarctica!

Remco Hofland  ·  15 oktober 2020  12:34

Nou ... de trip naar de Kerguelen en Amsterdam Island (voor o.a. mijn laatste albatros (Amsterdam A.), mijn laatste zuidpoolkip (Black-faced Sheathbill) en wat hopelijk ooit mijn laatste stern zal zijn (Kerguelen Tern)) is ook alleen betaalbaar als je tot de erfgenamen van Bill Gates behoort ...

Marc Argeloo  ·  18 oktober 2020  20:54

Dank voor recensie Enno, moest helaas trip naar Indonesische deel afgelopen juli logischerwijs skippen. En dank Remco, voor 'promotie' m.n. Indonesische deel. Als regelmatig bezoeker van het eiland sinds 1993 even klein 'geopolitiek dingetje'. De naam Irian Jaya is voor het Indonesische deel al jaren niet meer in gebruik (ben benieuwd waar Remco die nog tegenkwam). Dat deel kent twee provicies: Papua Barat (westelijk, incl. Vogelkop) en Papua (oostelijk, grenzend aan PNG). In dat laatste deel ligt ook het aan de zuidkust gelegen park Wasur, nabij stad Merauke, goed bereikbaar, prima accommodaties, ook daar fantastisch vogelen op kleine afstand van de stad, met o.a. greater bop, fawn-breasted bowerbird. Mocht het weer kunnen is het Indonesische deel kwa logistiek, verblijf, veiligheid, prijs -los van het missen van soorten in PNG- echte aanrader.

Otto Plantema  ·  19 januari 2021  16:04

Ik ben het met Remco eens, via internet is New Guinea  nu prima te doen voor redelijke prijs; zelfs in je eentje  is PNG veilig te bereizen. In 2006 moest ik nog wel met de post , lokale gidsen benaderen, duurde 3 maanden maar dat ging ook nog goed. Voor BOP inspiratie gebruik ik het fantastische boek van Tim Laman, ongeevenaarde beelden en The Birds of Paradise and Bowerbirds van Cooper (uitverkocht). 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?