Friesland Big Day 2020

Jeroen Brandjes  ·  17 mei 2020  09:37

Toch weer een heel fijn en beeldend verslag, waar de frustratie over een aantal onbegrijpelijke dips goed voelbaar is... En een hele knappe score. Met z'n vieren in 1 auto waren Ransuil en Ooievaar telbaar geweest (+2). Dan was er in de avond méér daglichttijd over geweest (want geen tijdrovende zoektocht in de tuin van de buren nodig naar de uil...) voor Wielewaal en Spotvogel (+2 = record). So close, ondanks alle dips... En ongelooflijk dat er niet 1 extra wintereendje meewerkte op zo'n uitgestrekt, spiegelglad en wijds water, onder zulke zeldzaam heldere en trillingsvrije omstandigheden. Eén Brilduikertje was toch niet teveel gevraagd geweest...!? En wat is er mis met 9 mei voor een Dwergmeeuw in al die potentiële gebieden? En dan die Krombek...  Etc. Die 1,5 uur van Jeroen nog extra uitbuiten had zeker Ooievaar nog opgeleverd en kriskras met groot licht rondscheuren door Ransuil-territoria vast ook nog wel die soort, maar dan was het 158 soorten geweest, misschien nog wel wranger dan de huidige 156 t.o.v. de 159 van het consoliderende record... Het zat 'm hoe dan ook weer in de details, zoals het natuurlijk ook hoort bij een Big Day. En bij een 'echte' Big Day hoort natuurlijk ook de onverwachte 'eigen klapper'. Jullie hadden er in 2020 zelfs 2 met Bijeneter en Citroenkwik. Dus al met al een geweldige dag, waar met een tikkie meer geluk (specht, stern, meeuw) en het viertal in één auto, zelfs een nieuw record was gevestigd. Chapeau!

Jan van der Laan  ·  20 mei 2020  17:52

Mooi verhaal en gefeliciteerd. Gaan jullie nu achter het NH-record aan of nog een keer landelijk?

Vincent van der Spek  ·  22 mei 2020  17:37, gewijzigd 22 mei 2020  17:37

Ik hoop dat je achteraf toch terugkijkt op een mooie dag, Folkert Jan? Ik heb een aantal malen een ZH Big Day gedaan en ook op de niet-recorddagen zie je altijd een hele hoop, wat het altijd de moeite waard maakt! 

Het draadje is soms dun: ik stond op 10 mei in de Keeg met krombekken en reuzenstern (ruilen voor Citroenkwik?).

Volgend jaar gaat het lukken!

Folkert Jan Hoogstra  ·  22 mei 2020  18:09

@Jan, in eerste instantie het Frieslan record en dat zou toch moeten lukken. Sinds 2007 zijn er toch een aantal broedvogels in de provincie bijgekomen. Ook hebben we nog wel wat leuke truckjes in gedachten die we de komende jaren willen uitproberen. Uiteindelijk zou het dan op een topdag mogelijk moeten zijn een aanval te doen op het NH record, maar niets staat vast. Zo vinden we Texel toch ook wel erg leuk en hebben we wel eens gefantaseerd over een Terschelling of Schiermonnikoog Big Day. Het valt of staat ook voor een groot deel met de beschikbaarheid van Jeroen die je op de moeilijke momenten op sleeptouw neemt. Wat betreft landelijk weet ik het op dit moment niet. Tegen jezelf strijden is toch minder leuk dan tegen een record van een ander. Verder hebben we wel wat kleine verbeterpuntjes voor onze landelijke route, maar zouden we niet weten hoe we nog een betere route zouden kunnen opstellen waarbij we nog meer targets aan de route zouden kunnen toevoegen zoals hoe jullie route uit 2003 tot nu geëvolueerd is. (Zuidlaardermeer zou natuurlijk kunnen als we geen autopech hadden) Dit betekent dat het dan alleen nog gaat om de dips en de bonussen en daarin hebben we in 2016 ook bijzonder goed gescoord. We houden wel elk jaar een oogje op de mogelijkheden. Zo lijken Oehoe en Orpheusspotvogel over een paar jaar wellicht serieuze kanshebbers om op de targetlijst te verschijnen. Het zou mooi zijn als er weer eens een ander team opstaat met nieuwe ideëen en inzichten.

Wat ons ook nog wel eens leuk lijkt is spelen met een 24uurs Big Day waarbij begin en eindtijd bijvoorbeeld 12 uur 's middags is ipv 12 uur 's nachts.

Jullie zelf nooit meer een idee gehad om nog eens een Big Day te doen? Wellicht ander deelgebied o.i.d?

Folkert Jan Hoogstra  ·  22 mei 2020  18:14

@Vincent, ja we kijken terug op een fantastische dag. Weer een herinnering gecreëerd. Ja de dagen erna hadden wij ook ineens weer overal Krombekken en Dwergmeeuwen etc. 16 mei hadden we zelfs nog een Beflijster. Ag je kiest (bijna) altijd de verkeerde dag uit.

Gaan jullie volgend jaar ook weer eens een poging doen voor het ZH record?

Lieven De Temmerman  ·  23 mei 2020  11:08

Altijd weer uiterst genietbaar, dit soort verhalen. Het voelt aan alsof je er zelf bij was! 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?