Witkeelkwikstaart · 23-08-2019 · Noordwijkerhout · Maarten Wielstra

Leo Stegeman  ·  12 september 2019  15:45

Mijn God, een hybride kwikstaart claimen op grond van geluid....

Frank Neijts  ·  14 september 2019  21:36

Op de Loozerheide kon ik vandaag een vergelijkbaar sonagram maken. Ik werd verrast door een plotselinge raspende roep in een overtrekkend groepje van ca. 5 Gele Kwikstaarten. Nog nèt kon ik het grootste deel van het bewuste geluid opnemen. 

Maarten Wielstra  ·  15 september 2019  07:51, gewijzigd 4 maart 2022  13:41

Even rauwe roep sono's vergeleken. De modulatiesnelheid van de vogels van mij en Frank is gelijk (0.0095 s). Het sono van Frank is lager in frequentie en nauwelijk dalend. Het lijkt me sterk dat laatste een zangstrofe is, gezien de grove, laagtonige en horizontale modulatie. 

''notes in their simple songs, which could be misidentified as feldegg-type flight calls by the unwary. We have even heard such song notes from wagtails passing on active migration flights, but only in spring. We have no evidence that they may be given by autumn migrants.''

https://soundapproach.co.uk/calls-yellow-wagtail-bbrc-article/

Als ik dan hier lees over zangelementen:

https://www.researchgate.net/publication/304039378_Eastern_yellow_wagtails_in_Europe_identification_and_vocalisations

...en ook mondeling van Magnus verneem, is de vorm van de modulatie bij vluchroepjes heel anders. Volgens mij is jouw roep te 'horizontaal' in verloop (niet dalend genoeg) voor zang en is het spectrum van de modulatie te breed. Sterker nog, nog mee dan 'mijn vogel' roept de jouwe ogenschijnlijk als een 'klassieke' Mediterranean. Op gehoor lijkt de stem op 'mijn vogel', al is hij lager van toon. Het is erg jammer dat de roep er niet in zijn geheel op staat!


Wim Wiegant  ·  15 september 2019  20:28, gewijzigd 15 september 2019  20:28

Hè ? Zangstrofes komen volgens de door jou geciteerde passages in de herfst  juist niet voor …!

Maarten Wielstra  ·  15 september 2019  21:07

Ik bedoelde "i.v.m. niet zang" ;)

Frank Neijts  ·  15 september 2019  22:04

Heb inmiddels een wat uitgebreider geluidsfragment en 2 sonagrammen (roepfragmentjes gecomprimeerd en closeup van de eerste 4 roepjes) toegevoegd waarop de meeste geluidjes van het betreffende groepje waar de vogel in zat, te horen en te zien zijn en de naam vooralsnog even gewijzigd naar 'Witkeelkwikstaart' (met een ?).

Inmiddels blijkt medewaarnemer Bjorn Allards mogelijk ook nog over een geluidsopname te beschikken: hopelijk staat daarop wel een volledige weergave van de raspende roep!

Frank Neijts  ·  16 september 2019  12:14

Inmiddels heeft Bjorn Alards zijn waarneming van deze vogel ook ingevoerd met geluid en sonagram. Een bewerking daarvan heb ik ook toegevoegd aan mijn waarneming. Het blijkt dat ik toch het grootste deel van de bewuste roep heb opgenomen: het verschil in opnames ligt niet aan de recorders (zelfde type) maar omdat ik n parabool heb gebruikt.

Maarten zou jij e.e.a. eens onder de aandacht van Magnus willen brengen? Alvast zeer bedankt!

Frank Neijts  ·  16 september 2019  14:32

Bedankt Maarten voor je bijdragen hier & verdere hulp! Ben benieuwd wat Magnus er nog van vindt. Ik zal de waarneming in elk geval indienen al levert het dan misschien geen nieuw(e) Kempen-/Limburgsoort/-taxon op (dus sorry jongens, nog even wachten op het gebak ..😎) ..

Frank Neijts  ·  29 november 2019  21:48

Maarten, mijn waarneming waar je af en toe aan refereert is gedaan op de telpost Loozerheide en die ligt in Limburg en niet in Brabant, al scheelt het niet zoveel. Evengoed interessante ontwikkelingen!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?