Witkeelkwikstaart · 23-08-2019 · Noordwijkerhout · Maarten Wielstra

Maarten Wielstra  ·  12 september 2019  09:05

We (Magnus ook) hebben veel sonogrammen gecheckt. Geen exacte match, al komt Balkan het meest in de buurt soms. Deze laatste is naar mijn idee meer krommend en dalend. We houden ernstig rekening met een hybride!

Leo Stegeman  ·  12 september 2019  15:45

Mijn God, een hybride kwikstaart claimen op grond van geluid....

Maarten Wielstra  ·  12 september 2019  17:35

Roep vind ik een sterker argument dan looks! 

Frank Neijts  ·  14 september 2019  21:36

Op de Loozerheide kon ik vandaag een vergelijkbaar sonagram maken. Ik werd verrast door een plotselinge raspende roep in een overtrekkend groepje van ca. 5 Gele Kwikstaarten. Nog nèt kon ik het grootste deel van het bewuste geluid opnemen. 

Maarten Wielstra  ·  14 september 2019  21:48

Au! Let ook op de andere roep, die heeft in elk geval een 'zuidelijke' vouw.

Maarten Wielstra  ·  15 september 2019  07:51

Even rauwe roep sono's vergeleken. De modulatiesnelheid van de vogels van mij en Frank is gelijk (0.0095 s). Het sono van Frank is lager in frequentie en nauwelijk dalend. Het lijkt me sterk dat laatste een zangstrofe is, gezien de grove, laagtonige en horizontale modulatie. 

''notes in their simple songs, which could be misidentified as feldegg-type flight calls by the unwary. We have even heard such song notes from wagtails passing on active migration flights, but only in spring. We have no evidence that they may be given by autumn migrants.''

https://soundapproach.co.uk/calls-yellow-wagtail-bbrc-article/

Als ik dan hier lees over zangelementen:

https://www.researchgate.net/publication/304039378_Eastern_yellow_wagtails_in_Europe_identification_and_vocalisations

...en ook mondeling van Magnus verneem, is de vorm van de modulatie bij vluchroepjes heel anders. Volgens mij is jouw roep te 'horizontaal' in verloop (niet dalend genoeg) en is het spectrum van de modulatie te breed. Sterker nog, nog mee dan 'mijn vogel' roept de jouwe ogenschijnlijk als een 'klassieke' Mediterranean. Daarnaast is er de zuivere opvolgende roep met subterminale (mooi he) vouw en de datum (i.v.m. zang) die pro zuidelijk zijn. Op gehoor lijkt de stem op 'mijn vogel', al is hij lager van toon. Het is erg jammer dat de roep er niet in zijn geheel op staat!


Wim Wiegant  ·  15 september 2019  20:28, gewijzigd 15 september 2019  20:28

Hè ? Zangstrofes komen volgens de door jou geciteerde passages in de herfst  juist niet voor …!

Maarten Wielstra  ·  15 september 2019  21:07

Ik bedoelde "i.v.m. niet zang" ;)

Frank Neijts  ·  15 september 2019  22:04

Heb inmiddels een wat uitgebreider geluidsfragment en 2 sonagrammen (roepfragmentjes gecomprimeerd en closeup van de eerste 4 roepjes) toegevoegd waarop de meeste geluidjes van het betreffende groepje waar de vogel in zat, te horen en te zien zijn en de naam vooralsnog even gewijzigd naar 'Witkeelkwikstaart' (met een ?).

Inmiddels blijkt medewaarnemer Bjorn Allards mogelijk ook nog over een geluidsopname te beschikken: hopelijk staat daarop wel een volledige weergave van de raspende roep!

Maarten Wielstra  ·  15 september 2019  23:05

Veelbelovend, aangezien de nieuwe opnamen van de 'gladde' roepjes hier en daar een mooie 'hook' laten zien in het 2e pootje van de oploop! 

Maarten Wielstra  ·  16 september 2019  08:50

Optie Oostelijke/Citroen is overigens niet van toepassing op de waarneming van Frank. 

Frank Neijts  ·  16 september 2019  12:14

Inmiddels heeft Bjorn Alards zijn waarneming van deze vogel ook ingevoerd met geluid en sonagram. Een bewerking daarvan heb ik ook toegevoegd aan mijn waarneming. Het blijkt dat ik toch het grootste deel van de bewuste roep heb opgenomen: het verschil in opnames ligt niet aan de recorders (zelfde type) maar omdat ik n parabool heb gebruikt.

Maarten zou jij e.e.a. eens onder de aandacht van Magnus willen brengen? Alvast zeer bedankt!

Maarten Wielstra  ·  16 september 2019  14:14, gewijzigd 16 september 2019  14:15

jammer dat Bjorn geen parabool had! Wat ik meen te zien is dat de rauwe roep is geuit tijdens het aanvliegen. Net als bij het afvliegen lijkt het eerste (opgaande) deel van de roep te zijn weggevallen. Met wat fantasie meen ik wel iets te zien (en na bewerking is er ook iets te horen) en zou er zelfs een hook kunnen zijn, maar dat valt nooit hard te maken. Ik heb Magnus op deze discussie geattendeerd. Ik vrees dat het rauwe roepje niet veel meer gaat opleveren dan ondersteuning van het vermoeden. Zijn mening over de zuivere roepjes lijkt me interessant, al valt heden ten dage nog in dezelfde categorie als de ''inverted U-roep'' bij Siberische Tjiftjaf. Oftewel, we willen liever de rauwe versie! Een troost: zonder aanvullende scherp afgebakerde witte keel of zwarte kopkap, zal de CDNA zich er niet veel voor gaan inspannen denk ik. ;)

Frank Neijts  ·  16 september 2019  14:32

Bedankt Maarten voor je bijdragen hier & verdere hulp! Ben benieuwd wat Magnus er nog van vindt. Ik zal de waarneming in elk geval indienen al levert het dan misschien geen nieuw(e) Kempen-/Limburgsoort/-taxon op (dus sorry jongens, nog even wachten op het gebak ..😎) ..

Maarten Wielstra  ·  16 september 2019  18:53

Eigen belang Frank, want door mijn eigen waarneming is mijn interesse getriggered. Als ik jou was, zou ik naar een match zoeken op xeno canto, dan de kwaliteit gelijk trekken met de referentie (downgraden). Kan je gelijk luisteren of het op gehoor 'klopt'.

Maarten Wielstra  ·  14 oktober 2019  22:14

Inmiddels reactie van een kenner die er een normale Balkan in hoort met eventueel plastic call, geen reden om aan hybride te denken. Ik heb gevraagd om een referentie opname. Hopelijk later meer hierover. Vanuit enthousiasme (en bier?) wilde ik het toch alvast hier melden. 

Maarten Wielstra  ·  16 oktober 2019  00:34, gewijzigd 16 oktober 2019  06:37

Met mijn laatste reactie bedoelde ik de vogel van Noordwijkerhout overigens. Mijn bron vindt het goed voor Balkan, alleen is er nog geen exacte match. De variatie of plasticiteit zou dat verklaren. Precies mijn eerdere gedachte omdat het een najaarsgeval betreft en omdat ik zelf de beste matches uit overwinteringsgebied heb gevonden. 

Bij de Maasvlakte werd vandaag mogelijk weer een Balkan opgenomen. Misschien is er een verband tussen jaargetijde en minder typische roepjes. Zie waarneming.nl. 

Maarten Wielstra  ·  14 november 2019  21:23

Nog geen uitsluitsel. Maar vanavond onderzoekje gestart. Opmerkelijk: iberische en italiaanse lijken mij vrij "consistent" verschillend in roep! Hopelijk later meer, maar kost tijd...en die heb ik nooit ;)

Maarten Wielstra  ·  20 november 2019  19:13

Is er iemand die geluidsopnamen heeft (of kent) van Witkeel of Balkan uit het najaar (half aug) en winter? Xeno canto levert weinig op. Daar ben ik erg benieuwd naar omdat ik vermoed dat jonge beesten wat meer variatie in flight call tonen. Mail dan Maarten.wielstra@gmail.com.

Maarten Wielstra  ·  22 november 2019  07:06

De waarneming van o.a. Arjan Dwarshuis van een spannende kwikstaart bij de Maasvlakte afgelopen najaar, komt m.i. het dichts bij in de buurt van...een roepje uit de serie van augustus 2019 te Noordwijkerhout! Maar een echte match met een taxon moet nog gevonden worden, al neigt het naar Balkankwikstaart. De waarneming van Frank Neijts over Brabant uit de nazomer past m.i. vrij goed bij een opname van Balkankwikstaart van xenocanto! Wordt vervolgd...

Maarten Wielstra  ·  28 november 2019  11:04

Update: eigenlijk passen de drie NL vogels het meest op iberiae, behalve de 2 rauwe roepjes op de opname uit Brabant door Frank Neijts...wordt vervolgd.

Maarten Wielstra  ·  29 november 2019  21:25

https://waarneming.nl/observation/179193245/

De uitleg waarom ik denk dat de Noordwijkerhoutse waarneming Iberische betreft. Ik moet het nog meer gaan aantonen en eens tegen die lastige van Frank aanhouden...het is in elk geval een start om nieuwe kenmerken te ontdekken. Een patroon van waaruit we andere waarnemingen kunnen gaan bekijken.Frank Neijts  ·  29 november 2019  21:48

Maarten, mijn waarneming waar je af en toe aan refereert is gedaan op de telpost Loozerheide en die ligt in Limburg en niet in Brabant, al scheelt het niet zoveel. Evengoed interessante ontwikkelingen!

Maarten Wielstra  ·  30 november 2019  11:55

De roepjes van de vogel van de Maasvlakte door o.a. Arjan Dwarshuis lijken het meest op Iberische, maar een exacte match is er niet. Met enige fantasie zou Iberische wel zo kunnen roepen (als je de variatie van Iberische combineert, enkele cdna geaccepteerde vogels zijn ook niet met xenocanto te matchen). De Limburgse vogel van Frank heeft de zigzag-roep die ik alleen ken van Iberische. De twee rauwe roepjes lijken op een bepaald roeptype van Iberische, maar neigen net even meer naar soortgelijke roep van Balkan (zie de Balkan bij 'zaag-roep' in compilatie Noordwijkerhout). Mogelijk overlappen de twee taxa in dat roeptype? 

Maarten Wielstra  ·  1 december 2019  21:31, gewijzigd 1 december 2019  21:32

Het lijkt allemaal wat ingewikkelder te liggen. Ik bekeek deze: 

https://waarneming.nl/observation/155485379/

Naast de Witkeel waar het om draait, zijn er gele kwikken te horen, welke op sonogram zowel de subterminale vouw als een redelijk ontwikkelde 'hook' bij het eerste, stijgende deel laten zien. Meer Witkeel bij elkaar? Ik geloof het eigenlijk niet! Wat recordings gecheckt van afgelopen najaar van Gele Kwikken: de subterminale vouw lijkt niet zeldzaam! Ik kom zelfs roepjes tegen met meerdere modulaties! Eentje halverwege en eentje op het eind bijv. Maar ook eentje die écht probeert om rauw te klinken: https://waarneming.nl/observation/178448155/

Deze laatste was een dag na mijn waarneming. Ik ben bang dat ik me m.b.t. mijn waarneming moet gaan concentreren op alleen de sterk gemoduleerde roep om naar een identiteit te zoeken. Dit maakt de determinatie zwak, zonder ondersteunende zaken als uiterlijk, perfecte match, andere alternatieve roepjes...

Ik heb het dilemma voorgelegd bij Magnus. In elk geval een hoop geleerd van de sono's van gele kwikroepjes!

Maarten Wielstra  ·  22 januari 2020  21:29

https://oudeversie.waarneming.nl/waarneming/view/162568879

Passend bij dit topic volgens mij. Grove modulatie, grijs beest, dikke wenkbrauw.Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?

Ja, ik geef toestemming Dutch Birding is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dutch Birding gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden: het optimaliseren van de website, het gebruik, beheer en gericht kunnen tonen van advertenties, de integratie van social media, het verzamelen en analyseren van statistieken.

Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.