Evenementen

Dutch Birding-voorjaarsweekend 16-19 mei

15 mei 2014  ·  15717 × bekeken

Van vrijdag 16 mei tot en met zondag 18 mei, organiseert het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met Dutch Birding het Dutch Birding-voorjaarsweekend op Texel. Net als in het najaar is het de bedoeling om met zoveel mogelijk vogelaars een weekend op Texel te verblijven en zo veel mogelijk leuke en zeldzame vogels te vinden. Statistisch gezien is de kans om een zeldzaamheid te ontdekken in het voorjaar in het eerste weekend van mei het grootst.

Accommodatie moet u zelf regelen. Informatie hierover kunt u onder meer vinden op de website van de VVV Texel (www.texel.net)

Het programma van het Dutch Birding Voorjaarsweekend ziet er als volgt uit (alles onder voorbehoud):

Vrijdagavond 16 mei:
- 20:30 uur Opening van het weekend door het bestuur van Dutch Birding.
- Waarnemingenlog door Vincent Stork (bespreken van de waarnemingen die dag)
- Een lezing

Zaterdag 17 mei
- 20:30 uur waarnemingenlog door Vincent Stork
- Lezing van Birding Breaks, door Marc Guyt of Laurens Steijn.

Zondag 18 mei
- 20:30 uur waarnemingenlog door Vincent Stork
- Lezing

Alle lezingen worden gehouden in het Eierlandsche Huis aan de Klimpstraat in de Cocksdorp. Hier kunt u ook een maaltijd genieten zodat u na het eten niet hoeft te reizen naar de lezing.

1
Morinelplevier Charadrius morinellus Eurasian Dotterel, 6 mei 2012, Texel (Wietze Janse)

2
Enthousiaste deelnemers ...

Vogelkijkdag
Zaterdag 17 mei 2014 wordt weer een grootse Vogelkijkdag op Texel georganiseerd. De dag duurt van 10:00 tot 17:00 uur en de toegang is gratis.

Net als vorig jaar zal de vogelkijkdag weer midden in een prachtig Texels vogelgebied georganiseerd worden, ook ditmaal weer vlak naast camping De Robbenjager. Doel van deze dag is om zoveel mogelijk mensen in aanraking met vogels kijken en de natuur te brengen. Hiervoor worden vele activiteiten georganiseerd.

- Vogelinformatiemarkt
Ook dit jaar is er weer een uitgebreide vogelinformatiemarkt waar u alles over vogelkijken te weten kunt komen. Er zal informatie aanwezig zijn over vogelreizen, tijdschriften, natuurboeken, onderzoek, verrekijkers, telescopen, fotoapparatuur en terreinbeheer, en natuurlijk zijn het Vogelinformatiecentrum, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer aanwezig.

Er zullen meerdere organisaties dit jaar weer aanwezig zijn (onder voorbehoud in hier een lijst te vinden!)

- Verrekijkershow en servicebalie
Onderdeel van de vogelinformatiemarkt is een grote verrekijker- en telescopenshow. Alle grote en bekende verrekijkermerken zijn aanwezig. De merken demonstreren hun gehele assortiment en alle modellen zijn zelf te proberen en te vergelijken. Waar kunt u alle modellen direct in de natuur met elkaar vergelijken. Kom ook en vergelijk alle nieuwe modellen.

Mocht uw kijker aan een schoonmaakbeurt toe zijn of moeten er vervangbare onderdelen vervangen worden, dan is 17 mei uw kans, alle merken verlenen topservice en gratis schoonmaakbeurten. Daarnaast is in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum Nederlands beste verrekijkerreparateur, Wim de Boer aanwezig. Wim is hoofd reparatie voor Zeiss, Bynolyt en Vogelbescherming Optiek en heeft zelf een bedrijf in het repareren van alle merken verrekijkers.

Bij de Swarovski-stand is digiscoopspecialist Peter Grobben aanwezig, die gedurende de gehele dag uitleg over Digiscopen met de nieuwe ATX telescopen zal geven.

De vogelkijkdag is een uitgelezen dag om zelf een verrekijker of telescoop aan te schaffen. Het Vogelinformatiecentrum heeft die dag speciale aanbiedingen. Ook voor inruil kunt u hier terecht.

3
Optiek - onmisbaar voor de vogelaar

2


- Vogelexcursies
De gehele dag zullen er onder begeleiding van ervaren natuurgidsen vogelexcursies georganiseerd worden. Deze excursies zijn voor iedereen (jong en oud) te lopen en zijn gratis.
De excursies gaan ieder heel uur van start. De eerste excursie begint om 10.00 uur en de laatste om 16.00 uur. Twee van de excursies worden geleid door gidsen van onder andere Birding Breaks.

Voor de jeugd zijn er ook ieder uur excursies. Deze excursies gaan ieder half uur van start en beginnen om 10:30 uur. De laatste is om 15.30 uur. De jeugdexcursie van 11:30 uur en 14:30 uur staan in het teken van de Big Day. Tijdens die excursies is het de bedoeling dat de jeugdige vogelaars zoveel mogelijk soorten proberen te zien (en op te schrijven). De winnaar kan een mooie prijs tegemoet zien.

- Opening Oeverzwaluwbroedwand
Tijdens de Vogelkijkdag willen we aandacht schenken aan de nieuwe broedwand voor Oeverzwaluwen. Deze wand is in augustus 2013 aangelegd en hopelijk gaan er het broedseizoen 2014 oeverzwaluwen gebruik van maken. Indien dat zo is zullen we de wand met een feestelijk tintje openen.

- Kinderactiviteiten
Ook de kinderen worden die dag niet vergeten. Speciaal voor de jeugdige vogelaars zal er op de dag zelf twee maal een kinder Big Day gehouden worden. Dit houdt in dat kinderen tot 13 jaar (basisschool) een uur lang in de omgeving vogels kunnen kijken, wie in een uur tijd de meeste vogelsoorten scoort verdient een echte verrekijker als prijs. De Kinder Big Day wordt gehouden van 11:30-12:30 uur en van 14:30-15:30 uur. Die tijdstippen is er dan geen kinder-excursie.

Verder kunnen kinderen voerhuisjes of nestkasten schilderen of van marsepein vogels maken.

Natuurmonumenten organiseert op de vogelkijkdag voor kinderen een speciaal OERRR programma. Nieuwsgierig? Hou dan deze site in de gaten.

- Soort van het weekend
Om het kijken naar vogels nog verder te stimuleren wordt er ook dit jaar weer een wedstrijd gehouden. Wie de zeldzaamste vogelsoort van het weekend vindt wint de allerbeste verrekijker die er bestaat. Het Vogelinformatiecentrum stelt daarvoor een heuse Swarovski SLC 10x42 Swarovision (laatste model) beschikbaar. Klik hier voor de SPELREGELS!

Kortom er is zeer veel te beleven en voor alle leeftijden. Noteer vast in uw agenda 17 mei 2014 en kom gezellig een dag of een weekend naar Texel. Bent u nog op zoek naar accommodatie, kijk dan op www.texel.net

De Vogelkijkdag is prima bereikbaar per openbaar vervoer of als u op Texel bent per fiets. Komt u per auto, dan kunt u het beste parkeren op de grote parkeerplaats bij de vuurtoren en een klein stukje teruglopen langs restaurant de Robbenjager naar het informatieterrein van de Vogelkijkdag. Let op! In de meeste wegbermen mag u niet parkeren.


Vogelinformatiecentrum & Bestuur Dutch Birding Association

Discussie

Peter van Santbrink  ·  12 mei 2014  10:12

Let op: NS heeft aanstaande weekend werkzaamheden gepland tussen Schagen en Heerhugowaard; er rijden Snelbussen dus als je een eigen fiets wilt meenemen wordt de reistijd een stuk langer.....

Frank van der Meer  ·  13 mei 2014  14:37

Dan maar gewoon vrijdagavond gaan.. :)

Rutger Wilschut  ·  14 mei 2014  17:31

Is de soort van de dag-wedstrijd nou alleen op zaterdag of op zowel zaterdag als zondag. Of is er een soort van het weekend? Is niet helemaal duidelijk zo.

Hans Groot  ·  14 mei 2014  21:49

Oproep aan alle vogelaars die vrijdag 16 mei al vogelend naar Texel gaan! Die dag houden we een Noord-Holland Big Day. Zie je interessante vogels, zet je waarneming svp via Obsmap op waarneming.nl, of nog beter, bel me (06-25404647). Bovendien maken we wellicht de oversteek naar Texel als er voldoende goede soorten zitten.Alvast bedankt en groeten, Hans Groot

Garry Bakker  ·  14 mei 2014  23:05, gewijzigd 14 mei 2014  23:12

Rutger e.a., zie hier toegevoegd de SPELREGELS VOOR DE SOORT VAN HET WEEKEND-COMPETITIE.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?