Evenementen

Champions of the Flyway

19 maart 2014  ·  13320 × bekeken

Het is misschien wel het meest fascinerende fenomeen uit de vogelwereld, maar jammer genoeg niet zonder gevaren - de vogeltrek. En Eilat, in Israel, is een van de beste plekken ter wereld om dit spectaculaire fenomeen te beleven. Het mag dan ook geen toeval heten dat juist hier, voor de eerste keer, het internationale evenement Champions of the Flyway wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor de bescherming van trekvogels tijdens hun lange reis.

Eilat Mountains (Marc Guyt)
Eilat Mountains, Israel (Marc Guyt / Agami)

Op 1 april aanstaande zal een gemêleerd gezelschap aan teams uit een verscheidenheid van bedrijfstakken, vogelbeschermingsorganisaties en vogelclubs met verschillende nationaliteiten strijden om de titel Champions of the Flyway in een intense 24-uurs Big Day. Deze race wordt niet alleen georganiseerd om het wonder van de vogeltrek te vieren, maar vooral om geld in te zamelen om BirdLife International te steunen bij de strijd tegen de illegale moord op trekvogels. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels geschoten, vergiftigd of gevangen op lijmstokken en bereiken nooit hun overwinterings- of broedgebieden, wat in sommige gevallen wezenlijk bijdraagt aan de achteruitgang van populaties en dus de ecosystemen waar deze soorten in leven. Aan dit evenement als afsluiting van Eilat Birds Festival zullen topvogelaars van over de hele wereld deelnemen, en wij: Gert Ottens, Martijn Verdoes en Marc Guyt. Samen met onze teamleider Ken Billington (oprichter van Focusing on Wildlife) zullen wij proberen de Nederlandse eer hoog te houden in het team Focusing on Wildlife Sprinters. Check HIER onze teampagina.

Semi-collared Flycatcher
Balkanvliegenvanger Ficedula semitorquata Semi-collared Flycatcher, Eilat, Israel (Marc Guyt / Agami)

Black-headed Wagtail (Marc Guyt)
Balkankwikstaart Motacilla feldegg Black-headed Wagtail, Eilat, Israel (Marc Guyt / Agami)

Via deze weg willen we iedereen oproepen om HIER te klikken voor het geven van een donatie. Wat je maar kunt missen, want alle beetjes helpen om ons als team te steunen, om een statement te maken, maar vooral om BirdLife International in staat te stellen om onze gevederde vrienden te beschermen tijdens de vogeltrek. Iedere bijdrage gaat rechtstreeks naar een door BirdLife uitgekozen project in Zuidoost-Europa. Dat dit jammer genoeg nog steeds nodig is kunt u hier lezen en zien.

Alvast bedankt voor jullie steun!

Namens alle trekvogels,

Gert, Martijn, Marc en Ken - Focusing on Wildlife Sprinters


North Beach (Marc Guyt)
North Beach, Eilat, Israel (Marc Guyt / Agami)

Discussie

Marc Guyt  ·  20 februari 2014  11:10

Doneren kan nog steeds! http://www.justgiving.com...

Marc Guyt  ·  23 februari 2014  12:11

We zoeken nog mensen voor de lijst! Petition Target: Professor Hans Bruyninckx, Executive Director of the European Environment Agency (EEA), agency of the European Union (EU) in Brussels. Goal: Deliver a list of 5,000 persons demanding a stop to the illegal killing of birds in Southern Europe by enforcing the EU Birds Directive 2009/147/EC in the member states. Action: Migrating birds need our help – Let’s add 5,000 names to the list below. Meer informatie is hier te vinden: http://focusingonwildlife... Alle hulp is welkom!

Max Berlijn  ·  25 februari 2014  07:54

Toen ik de titel las dacht ik "he gaat Ajax naar Israel deze zomer?" (Gelukkig niet naar Salzburg)... Ik maak hem maar even zelf voordat iemand anders het doet.

Marc Guyt  ·  25 februari 2014  19:56

Geeft niks Max. Als je maar doneert aan het goede doel ;-) http://www.justgiving.com...

David Uit de Weerd  ·  1 maart 2014  08:43

@Max: geeft niks, Salzburg is van buitencategorie ;-) Morgen de Klassieker... Voor de statistici: van de laatste tien keer in 010 won Ajax er vier en werd er vier keer gelijk gespeeld. Ik ben derhalve erg positief over de afloop.

Marc Guyt  ·  1 maart 2014  11:11

Niet serieus commentaar onder serieus onderwerp is natuurlijk verplicht doneren... maar da's logisch! :-) http://www.justgiving.com...

Max Berlijn  ·  2 maart 2014  11:32, gewijzigd 2 maart 2014  11:39

Over dat doneren gesproken, heb ik voor iets anders gekozen, 55 US (ik had immers vijf target soorten) voor http://observado.org/waar... , er zijn veel nuttige projecten. Ik heb een beetje moeite bij jullie project, dat openbaar gemaakt wordt als je wat geeft (en dus veroordeelbaar als je dat niet doet..??) en hoeveel..

Marc Guyt  ·  2 maart 2014  11:43

Er zijn zeker veel goede doelen op de wereld; Gert, Martijn en ik zetten ons nu in voor dit doel dus Max, geen zweet! Ook al geeft iemand 1 euro, alles is welkom! Vele kleine beetjes bij elkaar is ook een groot gebaar. Voor welk project wereldwijd ook - zie het als crowdfunding :-) Ps: Anoniem doneren is ook mogelijk, kan je aangeven.

Christophe Reijman  ·  6 maart 2014  20:56

Kan je ook zonder creditcard doneren?

Marc Guyt  ·  7 maart 2014  09:18

Christophe, Mocht het doneren (per creditcard) niet lukken, dan kan eenieder het volgende doen: - mij een mail sturen (m.guyt@casema.nl) - het gewenste bedrag overmaken op mijn rekening - ik maak het dan over met mijn creditcard ovv je naam en een grote dank!

Marc Guyt  ·  10 maart 2014  10:05

Het laatste nieuws: SPNI and BirdLife International are pleased to announce that the first recipients of funding generated by the Champions of the Flyway Bird Race will be Bird Conservation Georgia (BCG) – an NGO that was established through a merger between the Georgia Centre for the Conservation of WildLife (BirdLife in Georgia) and the Batumi Raptor Count (BRC). The conservation action BCG are undertaking will help preserve the miracle of migration at the Batumi Gorge in Ajara Province, Georgia. Voor meer informatie zie hier: http://www.champions-of-t...

Marc Guyt  ·  17 maart 2014  17:19

The Ooievaars zijn onderweg. Grote groepen zijn over Israel gevlogen. In Libanon keken ze er blijkbaar ook naar uit: https://www.facebook.com/... Niet kijken op je lege maag. Doneren kan nog steeds! http://www.justgiving.com...

Martijn Verdoes  ·  20 maart 2014  13:34

Meer Nederlanders actief tijdens Champions of the Flyway!!! Check: http://www.dutchbirding.n... We wensen hen veel succes en raden iedereen aan ook hen te steunen! Groeten, De Focusing on Wildlife Sprinters

Marc Guyt  ·  28 maart 2014  20:05

Vandaag en gisteren mega trek in Eilat, met 10.000-den Steppebuizerden met daartussen diverse soorten arenden. We kunnen nog steeds donaties gebruiken! Elke vogel telt, en dus ook elke euro! Kost 1 minuut en de opbrengst gaat naar de bescherming van roofvogels in Batumi. https://www.justgiving.co... Alvast bedankt!

Max Berlijn  ·  29 maart 2014  14:04

Mogelijk een blogje bijhouden?, ik zag die Pied Stonechat voor vandaag staan en al meerdere dagen een Kaspische plevier bij Yotvata?

Janneke Kimstra  ·  29 maart 2014  18:20

Steentje bijgedragen. Suc6 mannen. Ben best een beetje jaloers, maar het is hier nu ook lekker voorjaar.

Marc Guyt  ·  30 maart 2014  21:52

Bedankt Janneke! Vandaag zware scouting dag naar nizanna. Kraagtrappen fraai gezien. Verder zware big day soorten als smaragdpurperkoet, Syrische bonte specht en .. Merel! Zwarte roodborsttapuit reeds gezien. Morgen zwarte waaierstaart proberen!

Marc Guyt  ·  2 april 2014  08:17

The morning after. Fantastiche dag gisteren tijdens de big day in zuid Israël. Dag om 00.10 begonnen bij zoutpannen waar we nachtelijke reuzenstern eruit haalden. Via nizanna onze weg terug gevonden door de zuidelijke negev. En uiteindelijk via alle hotspots in de arava vallei in eilat geindigd. Toch daarna weer woestijnoehoe geprobeerd dus om 23.00 thuis. Wat een dag! Teller stond uiteindelijk op 151. Er was ruimte voor verbetering want Israëlisch team stond rond de 170. Straks horen we wat de uitslag is. Nu eerst even herstellen :-) Nog fraaie donaties binnen gekomen, waaronder van dutchbirding, waarvoor onze dank! Meer donaties natuurlijk altijd welkom. Het is een magische ervaring Als je midden in de woestijn een van onze nachtegalen hoort zingen. En als je weet welke gevaren ze onderweg tegenkomen om ons in het voorjaar een geluksgevoel te geven als we de eerste vogels weer horen. dat verdient bescherming. Every bird counts! Marc, Gert en martijn

Gijsbert van der Bent  ·  4 april 2014  11:04

Krijgen we nog een verslag(je)?

Gert Ottens  ·  4 april 2014  12:09

Jazeker, Gijs. Een uitgebreid verslag volgt gauw!

Gijsbert van der Bent  ·  4 april 2014  12:26

Mooi! Mocht ik een van de volgende jaren meedoen dan moet ik me toch een beetje voor kunnen bereiden. ;-))

Marc Guyt  ·  4 april 2014  14:49

Bedankt nog voor je donatie Gijs! De uitslag en de uitreiking van de Awards zijn hier terug te vinden. http://www.champions-of-t... Een tipje van de sluier: we hebben niet gewonnen qua aantal soorten maar in een andere categorie kaapten we de hoofdprijs wel weg!

Davy Bosman  ·  11 mei 2014  14:15

Korte documentaire over de vogelmaffia in cyprus http://deredactie.be/cm/v...

Davy Bosman  ·  11 mei 2014  16:03

Is blijkbaar alleen vanuit België te bekijken. Spijtig! Dit is de trailer op youtube dan heb je op zijn minst toch een idee. http://www.youtube.com/wa...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?