Evenementen

Bar slecht weer, bar goeie soorten

15 oktober 2013  ·  18156 × bekeken

Ziedende zuidenwind met continue regen. Slechter dan op zondag 13 oktober 2013 zal het weer niet vaak geweest zijn tijdens een Dutch Birding-vogelweek(end). En ook vrijdag 11 oktober was het al bar. Dat weerhield Dutch birders er niet van om in hele grote getale naar Texel te komen voor de jaarlijkse najaarshappening. En ze kwamen niet voor niets!

2

Officieel werd het weekend, het 28ste op rij, gehouden van vrijdag 11 oktober tot en met maandag 14 oktober 2014. Maar er zijn altijd vogelaars die zich niet daaraan houden. Donderdag 10 oktober werden er al Bladkoningen, een Kleine Vliegenvanger en een Aziatische Roodborsttapuit gemeld. Hoogtepunt van de dag was de ontdekking door Arend Wassink van een Struikrietzanger in polder Wassenaar, bij het inmiddels zeer befaamde Reddingboothuisje. Deze Struikriet was (pas) de tweede voor Texel, en voor veel vogelaars in Nederland nog een nieuwe soort. Oftewel; een goede proloog, maar Arend had z'n kruid voor de kijkerprijs al verschoten.

1
Struikrietzanger Acrocephalus dumetorum Blyth's Reed Warbler, Texel, 12 oktober 2013 (Mattias Hofstede)

Vrijdag 11 oktober bleek de Struikrietzanger erg populair, maar door het winderige en buiige weer ook erg lastig. Na 09.00 uur was de Struikriet-show over. Elders, her en der in de luwte, boden Kleine Vliegenvanger (bungalowpark Prins Hendrik) en Bladkoningen (over het eiland verspreid) ander vertier. Een goede kandidaat voor een Taigarietgans werd kortstondig gezien in Polder Eierland. Erg leuk was de waarneming van een Stormvogeltje bij De Koog, maar deze was helaas maar weggelegd voor enkelen.

's Avonds was het volle bak voor het avondprogramma in het Eierlandse Huis. Na een welkomstwoord van voorzitter Arjan van Egmond volgde zoals de laatste jaren gebruikelijk het waarnemingen-log van autochtone Texelaar Vincent Stork. Dan komen waarnemingen naar boven als een Geelpootmeeuw in de haven van Oudeschild, een Kleinste Jager bij Paal 17, goede trek van lijsters met daaronder veel Beflijsters, Grote en Kleine Barmsijs, Appelvink en IJsgors; allemaal toch geen dagelijkse kost.
Chris van Rijswijk is gegrepen door barmsijzen. Met name de Groenlandse Witstuitbarmsijs heeft zijn grote belangstelling. Chris verbleef een week in Kangerlussuaq op Groenland (in totaal vier soorten, waaronder gelukkig de hornemanni) en zette zijn favoriete barmsijzen (meermalen!) op de gevoelige plaat. Ook de andere barmsijzen (Kleine, Grote (waaronder de Groenlandse) en de Witsuitbarmsijs uit Europa) kwamen voorbij.
Na de pauze konden we zien hoe ze in het hoge noorden van Scandinavië Haakbekken in de tuin krijgen: met tonnen zonnebloempitten! Bovendien kwamen schrikbarend mooie platen van Sneeuwuil en Sperweruil voorbij.

3
Een volle zaal in het Eierlandse Huis op de eerste vrijdagavond

Zaterdag heerste er ongeloof op gans Texel. Het was windstil! En ook nog droog, dus prachtige omstandigheden om veel vogels te zien. De Struikrietzanger liet zich nu beter bekijken door de zeker 150 belangstellenden deze dag. In totaal moet deze soort de afgelopen dagen door zeker 300 inhalende en hapaxende vogelaars zijn bezocht.

4
Toeschouwers bij de Struikrietzanger

Dat de omstandigheden goed waren bleek wel uit het feit dat er nog nooit zoveel verschillende vogelsoorten op een dag zijn gezien op Texel. Op het einde van de dag stond de teller op 187 soorten! Waaronder Witbuikrotgans, IJsduiker (in zomerkleed), Rosse Franjepoot, Grote Burgemeester op de Slufter, Geelpootmeeuw, Kerkuil, Draaihals, Grauwe Klauwier, Klapekster, Bladkoning, overtrekkende Grote Pieper en Roodkeelpieper, Appelvink, IJsgors en Sneeuwgors.
Een ochtendwandeling langs de Lange Dam gaf een mooi beeld van een goede trekdag in oktober, met veel Roodborsttapuiten, Zwartkoppen, Roodborsten, meerdere IJsgorzen, zeer veel Zanglijsters, Koperwieken en Merels, met hiertussen enkele Beflijsters.
Ruud van Beusekom meldde twee Grote Kruisbekken in de Staatsbossen. Er werd goed gezocht, maar slechts enkelen konden met zekerheid een Grote Kruisbek terugvinden. Er bleken ook flink wat Kruisbekken te zitten. Een klein groepje vogelaars stootte aan de buitenzijde van de Slufter een Poelsnip op en wisten de vogel goed te zien en te beschrijven. Helaas, niet meer terug te vinden.
De vaarexcursie in samenwerking met Natuurmonumenten over een spiegelgladde Waddenzee leverde als grootste bijzonderheid een Bruinvis op. Het lukt de filmploeg van Hart van Nederland om deze in beeld te krijgen. Verder waren alleen Kleine Jager, Zeekoet, Slechtvalk en Geoorde Fuut het melden waard.

5
De boot met vogelaars op de Waddenzee (Peter van der Meer)


Aan het eind van de middag vond Arnold Meijer een Bergfluiter in de Tuintjes, die onmiddellijk van drie kanten werd belaagd door de toegestroomde meute en de gemoederen tot op de dag van vandaag bezighoudt. Achteraf bleek dat andere vogelaars eerder de vogel gezien en gefotografeerd hadden maar helaas niet op naam gebracht en/of gemeld hadden.
Toen kwam er weer een melding van Stormvogeltje: twee exemplaren bij Westerslag, vliegend richting noord. Pogingen om ze op te pikken op de noordkop faalden.

6
Vogelaars wachten geduldig om de bergfluiter te zien (Marc Plomp / www.vogelinformatiecentrum.nl)

7
bergfluiter spec Phylloscopus bonelli/orientalis bonelli's warbler spec, Texel, 12 oktober 2013 (Garry Bakker)

8
Kruisbek Loxia curvirostra Red Crossbill, Texel, 12 oktober 2013 (Wietze Janse)

Zaterdagavond genoten ruim 70 man/vrouw van een prima Hollands Buffet, verzorgd door het Eierlandse Huis. Tijdens de waarnemingenlog van Vincent werd de 'bergfluiter' doorgenomen. Bergfluiter of toch een (in Nederland veel zeldzamere) Balkanbergfluiter? Opgenomen roepjes en vleugelformules sloten de laatste soort beslist niet uit.
Arnoud van den Berg verzorgde een ingelaste lezing over de ontdekking van een nieuwe vogelsoort in Oman, de Omaanse Uil. Het unieke verhaal staat uitgebreid in de nieuwste Dutch Birding (35:5), en door Arnoud werd de zaal getrakteerd op een aantal extra foto's en anekdotes. Een week lang zoeken bij temperaturen boven de 40 graden (in de nacht!) is geen pretje, maar de beloning (de eerste foto's van een nieuw soort voor de wetenschap) was zoet.
Dick Groenendijk verzorgde een mooie Birdquiz, waar ook kansen lagen voor de non-verenneukers. Met vragen als 'Hoeveel kilometer per jaar vliegt een Grauwe Pijlstormvogel gemiddeld?' en 'Welk land herbergt de meeste broedparen Vale Stormvogeltjes, IJsland of Noorwegen?'. Er bleven uiteindelijk twee allesweters over voor de twee prijzen. Die gingen naar Wil van de Hoven (2) en Ruud van Beusekom (winnaar). De prijzen werden beschikbaar gesteld door Scopac (telescoopdrager) en het Vogelinformatiecentrum Texel (de dikke Duivendijk).

9
Opscheppen bij het buffet .....

1
..... en genieten daarna

2
En de volle zal met meer dan 170 man op zaterdagavond

Na de windstille zaterdag verviel het weer zondag 13 oktober weer in de stormachtige mode, en werd het tevens extreem nat. Het weerhield de vogelaars niet naar buiten te gaan, en ondanks het slechte weer werden er deze dag toch nog 157 vogelsoorten gezien. Hoogtepunten: twee Stormvogeltjes bij Westerslag, Rosse Franjepoot, Pontische Meeuw, Geelpootmeeuw, Witkopstaartmees, Siberische Tjiftjaf, Roodkeelpieper, en weer Grote Kruisbek voor een enkeling.
Ook de Struikrietzanger en de 'bergfluiter' waren nog aanwezig. De gedachte dat het wel eens een Balkanbergfluiter kan zijn wordt steeds sterker. Westelijke Bergfluiter en Balkanbergfluiter zijn op uiterlijk niet te onderscheiden, maar hebben een verschillende roep. Als blijkt dat het een Balkanbergfluiter is dan zou dat een nieuwe soort voor Texel zijn, en ook voor bijna heel vogelend Nederland.
Die mogelijke optie deed veel vogelaars die dit weekend niet op Texel waren geweest besluiten alsnog naar Texel te komen. Maandagochtend 14 oktober stonden zodoende ruim 80 vogelaars in de tuintjes om de (Balkan)bergfluiter in de kijker proberen te krijgen. De vogel bleek in het begin van de ochtend nog wel aanwezig, maar werkte niet mee. Slechts een handvol mensen slaagde erin de vogel herkenbaar in de kijker te krijgen. Daarna leek de vogel vertrokken en bleef onvindbaar, ondanks de redelijke waarnemingsomstandigheden. Een op dezelfde locatie kort aanwezige Dwerggors was een mooie toegift/troostprijs voor enkelen.

De ontdekking van de 'mysterie-bergfluiter' door Arnold Meijer was goed voor de hoofdprijs van het weekend. Swarovski Optik en het Vogelinformatiecentrum hadden speciaal voor dit weekend een prachtige CL10x30 verrekijker van Swarovski beschikbaar gesteld voor de soort van het weekend. Deze werd op zondagavond uitgereikt aan Arnold. Na de uitreiking verzorgden Arend Wassink en Laurens Stein beiden een lezing.

3
Uitreiking door Marc Plomp aan de winnaar Arnold Meijer (Marc Plomp / www.vogelinformatiecentrum.nl)

De wandelexcursies vanuit het Vogelinformatiecentrum werden alle drie goed bezocht. Hoofddoel: het vinden van een Bladkoning. Dat lukte alleen op zondag niet.

De organisatie van dit vogelkijkweekend was een samenwerking van Dutch Birding en het Vogelinformatiecentrum. Het volgende Dutch Birding-vogelweekend van dit tandem staat gepland voor 16 t/m 18 mei 2014. Als het dan nog drukker wordt dan afgelopen weekend zullen extra veerboten ingezet moeten worden...

Een kleine foto-impressie is hier nog te bekijken.
Een kort videoverslag van Jan de Jong is hier te zien.

Wietze Janse, Gijsbert van der Bent, Garry Bakker en Marc Plomp

Naschrift
Feit blijft dat Eetcafé De Rog een heerlijk menu had gemaakt voor ons weekend onder de naam: Blauwstaart. Laat deze vogelsoort nu net na het weekend op dinsdag 15 oktober gevonden worden!

5
Blauwstaart Tarsiger cyanurus Red-flanked Bluetail, Texel, 15 oktober 2013 (Marc Plomp / www.vogelinformatiecentrum.nl)

Discussie

Martin Harskamp  ·  15 oktober 2013  20:07

Leuk verslag. Bij mij werkt de link naar de foto-impressie niet.

Marc Plomp  ·  15 oktober 2013  21:12

Prachtige filmpje Jan, geweldig om zo even te bekijken.

Max Berlijn  ·  15 oktober 2013  21:15

Arnold, nog altijd even scherp!

Wietze Janse  ·  15 oktober 2013  21:27

Link werkt wel, maar anders deze even cut/pasten: https://picasaweb.google....

Daan van Sijp  ·  16 oktober 2013  08:22

Vogelaars was het nodig om bij polder Wassenaar de busdienst te blokkeren door slecht parkeren in de berm. Verkeersregels zijn er voor iedereen.

Garry Bakker  ·  16 oktober 2013  17:08, gewijzigd 16 oktober 2013  17:11

Beste Daan, gedurende de dag is aanwezige vogelaars hier meermaals op gewezen door andere vogelaars en werden auto's netjes aan de kant gezet of verwijderd. Het is uiteindelijk echter een verantwoordelijkheid van individuen, de meeste bezoekers parkeerden hun auto netjes op de naastgelegen parkeerplaats en het is ondoenlijk de hele dag een 'politieagent' naast een stuk openbare weg te zetten. Overigens verdient het horkerige gedrag van in ieder geval één buschauffeur ook geen aanmoedigingsprijs, ongeacht zijn irritatie.

Luuk Punt  ·  16 oktober 2013  22:18

Erg leuk verslag!

David Uit de Weerd  ·  17 oktober 2013  10:23, gewijzigd 17 oktober 2013  12:37

@Daan: ik begrijp je frustratie goed. Zie ook de tekst van Garry. Volledig los daarvan ben ik benieuwd naar de jaarlijkse economische waarde van alle vogelaars bezoeken aan Texel. Dat loopt op jaarbasis vermoedelijk in de miljoenen euro's. Denk aan TESO-bootovertochten, huuropbrengsten, horeca-uitgaven etc. We komen graag op Texel!

Bas van den Boogaard  ·  17 oktober 2013  12:18

Het is maar goed dat de Struikriet juist NIET in de bosjes van het Reddingboothuisje zat......anders hadden we er niet zo van kunnen genieten denk ik. Klein detail, maar toch....:-).

Harvey van Diek  ·  17 oktober 2013  19:19

Leuk om nog even na te lezen, ook al was ik er maar een dag! Goed werk, Wietze! Ook uiteraard een dikke pluim voor iedereen die de DBA-dagen mogelijk maken.

Otto L. de Vries  ·  21 oktober 2013  22:10

Leuk om de film en foto's te zien. Otto de Vries

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?