Evenementen

Van Kleine Vliegen en Asian blondes

18 oktober 2012  ·  18895 × bekeken

De weersverwachting was niet best (het weer zelf zou nog slechter worden...). Toch was er op vrijdag 12 oktober al genoeg om naar uit te kijken voor de deelnemers aan het Dutch Birding-herfstweekend 2012. Een Zwarte Zeekoet hing al maanden rond Texel, het eiland zat vol Bladkoningen en een Aziatische Roodborsttapuit sierde al een week het legendarische Renvogelveld op de noordpunt van het eiland. Laatstgenoemde presenteerde het echter om de hele vrijdag onzichtbaar te zijn.
De eerste wapenfeiten van diegenen die vrijdag op het eiland aankwamen waren enkele Bladkoningen, een Grote Pieper en een Velduil. Sjouke Scholten ontdekte aan het begin van de middag een Roze Spreeuw in de Mokbaai. De vogel werkte slecht mee, en was maar voor enkelen weggelegd. Maar eind van de middag werd dit goedgemaakt door een Kleine Vliegenvanger die door Iepe Weber was gemeld in de tuintjes. Deze vogel deed beter zijn best, liet zich langdurig goed bekijken en zorgde voor waarschijnlijk de grootste twitch ooit voor een Kleine Vliegenvanger in Nederland (een kleine honderd man). Toen de regen eindelijk eens ophield werd het nog echt genieten in het laatste licht.

Kleine Vliegenvanger
Kleine Vliegenvanger, Ficedula parva, Red-breasted Flycatcher, Texel, 12 oktober 2012 (Jan Kees Schwiebbe).

1
Waarnemers bij de Kleine Vliegenvanger in de Tuintjes (Luuk Punt)

De Bruine Klauwier, dat werd de target voor het weekend. Op vrijdagavond legde Diederik Kok uit hoe deze trefzeker gedetermineerd kan worden. Een makkie! Vincent Stork had met zijn waarnemingenlog aan het begin van de avond de lat bij Siberische Boompieper gelegd. Hij wist ook nog een goeie plek: de bossen bij De Koog. Eitje! In de pauze konden de ongeveer 130 bezoekers zich laven aan de stands van de Vogelwerkgroep Texel, BirdingBreaks, Vogelinformatiecentrum Texel en Dutch Birding en/of in het naastgelegen café een Texelse Skuumkoppe achteroverslaan. Na de pauze allerlei moois uit de provincie Gujarat, India, gepresenteerd door BirdingBreaks-CEO Laurens Stein.

Zaterdag 13 oktober kwam de eerste DBAlert al vroeg binnen. Kees de Vries moest even wildplassen en deed dat bijna over een Zwarte Zeekoet, die op de Texelse Waddendijk zat alsof het Schotland was. Leuke bijvangst hier, zeker ook voor de fotografen: twee Sneeuwgorzen.

2
Waarnemers bij de Zwarte Zeekoet of toch eerst die Sneeuwgorzen fotograferen? (Wietze Janse)

Zwarte Zeekoet
Zwarte Zeekoet, Cepphus grylle, Black Guillemot, de Bol Texel, 13 oktober 2012 (Luuk Punt)

Een Cetti's Zanger werd gemeld bij de Horsmeertjes. Een harde soort voor Texel, helaas niet twitchbaar en naar verluidt later ingetrokken door de waarnemer. Er was een overvliegende Morinelpevier, een Zwarte Ooievaar hing rond onder Oudeschild en speelde kiekeboe, en de Bladkoningen begonnen binnen te komen. Wat op zo'n groot eiland en met zo veel vogelaars niet automatisch betekent dat iedereen deze inmiddels zo vertrouwde Aziatische loofzanger mooi in de kijker krijgt.

Zwarte Ooievaar
Zwarte Ooievaar, Ciconia nigra, Black Stork, Oudeschild Texel, 13 oktober 2012 (Luuk Punt)

En ja hoor, na een dag afwezigheid werd de Aziatische Roodborsttapuit weer teruggevonden bij het Renvogelveld. We gaan er van uit dat het toch hetzelfde exemplaar als de week ervoor betreft. Ook deze blonde Asian beauty liet zich gedurende de gehele dag mooi bekijken, al verdween hij/zij ook regelmatig in het riet. Een Draaihals liet zich even zien op de noordpunt, en zowaar een Siberische Boompieper werd overvliegend gemeld (met spannende foto's).
Dit Texelweekend werd gekenmerkt door niet aflatende meldingen van Kleine Vliegenvanger. Diederik Kok vond er deze dag eentje bij camping de Sluftervallei. De vogel zat vaak diep in het wilgenbosje en was moeilijker te zien dan de vogel van vrijdag. Een eventuele herkansing was mogelijk op camping de Tamarisk, waar een paar uur later een Kleine Vliegenvanger werd gevonden door Niels van Houtum en Swen Rijnbeek.

Aziatiche Roodborsttapuit
Aziatische Roodborsttapuit, Saxicola maurus, Siberian Stonechat, renvogelveldje Texel, 11 oktober 2012 (Erik Menkveld)

Attentie! Een Roodstuitzwaluw hoog boven de Robbenjager/Renvogelveld. Door ontdekker Arjan van Egmond werd hiermee een dieprode schaamsoort eigenhandig weggewerkt. Een dubbelklapper dus. Dankzij de hedendaagse communicatiemogelijkheden (DBalerts, whatsapp-groepjes en wat al dies meer) was het ook voor de mensen die van de zuidkant van het eiland moesten komen mogelijk to get connected to the bird. Al was het af en toe op het nippertje. Het was al de achtste voor Texel dit jaar!

Roodstuitzwaluw
Roodstuitzwaluw, Cecropis daurica, Red-rumped Swallow, noordpunt Texel, 13 oktober 2012 (Arnoud van den Berg)

3
Op een hoog punt de Roodstuitzwaluw in de gaten houden en de aanstormende vogelaars op de hoogte houden van de bewegingen .... (Wietze Janse)

Een grotere kans op de door Swarovski beschikbaar gestelde verrekijker voor De Soort van het Weekend maakte een tweede Aziatische Roodborsttapuit, die werd gevonden aan de noordkant van de Slufter (Lange Dam) door Fred en Ferry van der Lans.
Daar moest overheen te komen zijn, maar hierna gooide het weer opnieuw roet in het eten. De niet aflatende regen was voor veel mensen een goede reden om het zoeken naar Bruine Klauwieren en Siberische Boompiepers te staken en naar het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp te gaan. Nog een goede reden: Swarovski had hier zijn tenten opgeslagen en had daarin de nieuwe ATX/STX telescopen opgesteld, die bekeken en uitgetest konden worden.
Passend bij het gure herfstweer was het stamppottenbuffer op zaterdagavond, waarvoor zich aanvankelijk een man of dertig hadden opgegeven maar waar 70+ uitgehongerde en verkleumde vogelaars kwamen aanzitten. Spraakmakend detail in de waarnemingenlog van de altijd enthousiaste Vincent Stork: een groep van 200 Fraters! Zoveel waren er in de laatste 25 Texelweken bij elkaar nog niet gezien.
René van Rossum presenteerde voor 180 man/vrouw een zeer creatieve mystery bird-competitie, en was zo behulpzaam om af en toe te melden dat de getoonde foto onlangs bij Katwijk was gemaakt. Zodat je zeker wist dat het in dat geval dus geen Sykes' Spotvogel was of zo.
Na de pauze een presentatie van Swarovski over het fotograferen met de nieuwe serie ATX/STX-telescopen. De volle zaal kreunde van begeerte. Zo'n geweldige telescoop, waarmee je ook nog prachtplaten kan schieten! Zoals Peter Grobben diezelfde middag nog had gedaan in de tuin van het Vogelinformatiecentrum, waar uitbater Marc Plomp dagelijks voer voor een heel weeshuis verstrekt aan zijn inmiddels obese tuinvogels.
Het zal geen verrassing zijn dat Nils van Duijvendijk de winnaar was van de mybico; hij kan er inmiddels van leven. Daniel Benders werd nummer twee, de jonge Frank van der Meer was de verrassende derde. Ze kregen alle drie een mooi prijsje.

4
Gezellig eten aan het buffet (Wietze Janse)

5
Lange rijen voor het buffet (70+ man) en de avonden (170+ man) werden goed bezocht (Wietze Janse)

Regen en een stevige wind; zo zag een groot deel van zondag 14 oktober er uit. Het viel om den drommel niet mee. De ballon met 200 Fraters begon gaandeweg leeg te lopen, maar toch liepen de meningen nog uiteen van 150 tot 0... Een Papegaaiduiker werd gezien bij Westerslag, en de Zwarte zeekoet werd iets zuidelijker bij de IJzeren Kaap teruggevonden. Morinelplevieren waren er wel, maar steeds kort en moeilijk twitchbaar. De Kleine Vliegenvanger was nog aanwezig op de camping de Tamarisk, een Zwarte Rotgans zat weer eens in Stork's Achtertuin (polder Zeeburg) en de Zwarte Ooievaar werd weer onregelmatig opgemerkt in de buurt van Oudeschild. De Aziatische Roodborsttapuit bij de tuintjes liet zich ook terugvinden. Pas aan het eind van de middag werd het droog. Een/de Draaihals bij de Robbenjager was een mooie afsluiter van deze waardeloze dag voor Bruine Klauwieren en Siberische Boompiepers.

6
Texel in de regen (Wietze Janse)

7
Helaas een typisch beeld voor grote delen van de dagen (Gijs van der Bent)

's Avonds werd het in het Eierlandse Huis toch nog gezellig, met lezingen over het zo nabije Helgoland en over het verre maar wonderschone Kirgizië (wie kent het niet) door Harvey van Diek.

8
Ferry van der Lans (die van die hevige zandstorm drie jaar geleden op de Maasvlakte!) mocht voor zijn ontdekking van de Aziatische Rooddborsttapuit in De Slufter de Swarovski CL 10x30 twv 1.000 euro in ontvangst nemen. Applaus! (Arjan van Egmond)

Hoewel een groot gedeelte van de deelnemers al op zondag vetrokken was, waren er op maandag 15 oktober nog best veel waarnemers op het eiland aanwezig. En guess what; het grootste deel van de dag was het droog!
Over zee werd een Vorkstaartmeeuw gemeld. Bladkoninkjes waren nog volop aanwezig, waaronder mogelijk twee bij Boerderij De Oorsprong, waar het bestuur van de Dutch Birding Association zijn kampement had opgeslagen. Kleine Vliegenvangers, niet mis te lopen dit Texelweekend, werden teruggevonden op dezelfde plekken en ook de Aziatische Roodborsttapuit en Draaihals waren weer mooi te combineren met koffie of anderszins in De Robbenjager van uitbaters Maaike en Joél.
Het weekend is officieel al afgesloten, de kijker is vergeven, maar uiteraard wordt er flink doorgevogeld. Texelweeken en -weekenden hebben de onhebbelijk gewoonte dat er altijd een afterparty is bij een heftige soort, als de strikte week- en weekendgangers al zijn vertrokken. De editie 2012 was geen uitzondering. Vincent Stork had het vrijdag al gezegd, zaterdag was er in de regen nog gezocht op dezelfde plek, maar het waren Diederik Kok, eilander Jos van den Berg en noordkopper Hans Brinks die op de parkeerplaats bij Paal 21 maandagmiddag een Siberische Boompieper vonden! De vogel werd kortstondig gezien, en verdween toen bijna voor de gehele middag uit beeld. Helaas voor de toegestroomde meute. Enkele diehards vonden de vogel aan het eind van de middag toch weer terug, en de vogel liet zich toen beter bekijken. Al snel volgden schokkend mooie foto's.

Siberische Boompieper
Siberische Boompieper, Anthus hodgsoni, Olive-backerd Pipit, de Koog Texel, 16 oktober 2012 (Rob Halff)

Ondanks de overvloedige regenval en stevige wind was het een goed Dutch Birding-herfstweekend geweest, met leuke soorten die zich vaak opvallend mooi lieten zien en met een mooie toegift na de deadline. De Bruine Klauwier bewaren we voor een volgende editie.

7
Het Vogelinformatiecentrum Texel met Swarovski testopstelling, een mooie gelegenheid om tijdens de regenbuien even te schuilen, nieuwe telescopen te bekijken en verrekijkers schoon te laten maken (Marc Plomp)

Het DBA-bestuur dankt Swarovski Optik voor de prijs voor de Soort van het Weekend en Marc Plomp en José van het Vogelinformatiecentrum Texel voor de organisatie. Overigens zou een Bruine Klauwier in het voorjaar ook niet gek zijn. Het Dutch Birding-voorjaarsweekend staat gepland voor 11-12 mei 2013. Let op, dit is het weekend na Hemelvaartsdag, dus het kan druk zijn op het eiland. Maar wanneer is het dat tegenwoordig niet.....

Gijsbert van der Bent en Wietze Janse

Bladkong
Bladkoning, Phylloscopus inornatus, Yellow-browed Warbler, Texel, 14 oktober 2012 (Rene van Rossum)

Discussie

Luuk Punt  ·  18 oktober 2012  15:15

Erg lezenswaardig en zeer herkenbaar verhaal!

Hans Brinks  ·  18 oktober 2012  16:05

Gijs en Wietze ik heb jullie verslag met plezier gelezen, en DB weekend organisatie verdient weer een compliment !

Sjouke Scholten  ·  18 oktober 2012  16:35

Leuk verslag en een compliment aan de organisatie! Een kleine opmerking: die Roze Spreeuw is ontdekt door mijn persoontje en Gerard heeft hem op de DBAlerts geslingert.. Maar dat is maar een kleinigheidje! Nogmaals dank!

Wietze Janse  ·  18 oktober 2012  16:59

Aangepast

Marc Plomp  ·  18 oktober 2012  22:38

Wietze en Gijs, mooie en herkenbaar verhaal, hoe een verregend weekend toch heel leuk en gezellig kan zijn en ik denk voor de meeste mensen toch voldoende mooie soorten op kan leveren. Dit voorjaar 11 en 12 mei dus weer een Dutch Birding vogelweekend met op 11 mei de Vogelkijkdag Texel met een uitgebreide vogelinformatiemarkt en verrekijkershow.

Gerard van Aalst  ·  18 oktober 2012  23:26

Leuk verslag en nog leukere week ondanks de regen in het weekend. Helaas had ik voor de 2e keer een SiBoPi afterparty dip. Bij de vogel in 1987 zat ik net in de trein bij Den Helder toen hij gemeld werd en deze keer was ik wel aanwezig, heb ik ook geruime tijd gezocht, maar helaas niets gehoord/gezien. Toen ik ter hoogte van Utrecht reed werd hij weer gemeld (@#!!).

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?