Evenementen

'Vogelvaartochten op het IJsselmeer en naar vogeleiland de Kreupel'

2 maart 2012  ·  15470 × bekeken

10 en 11 maart Toppers kijken op het IJsselmeer

'Vogelvaartochten op het IJsselmeer en naar vogeleiland de Kreupel'

Vanwege het grote succes van de vorige vogelvaartochten wordt er voor het vierde jaar een tweetal vaarexcursies georganiseerd met de MS Friesland vanuit Enkhuizen . De MS Friesland (de voormalige veerboot naar Terschelling) vaart op zaterdag 10 maart en zondag 11 maart het open water van het IJsselmeer op, waar tienduizenden Toppereenden de winter doorbrengen. Naast duikeenden als Toppereend, Brilduiker en Kuifeend overwinteren er serieuze aantallen Grote Zaagbekken, Middelste Zaagbekken en Nonnetjes. We gaan op zoek naar de grote concentraties eenden en bekijken vogeleiland De Kreupel, een hotspot voor rustende en broedende watervogels.

Tijdens de excursie vertelt Jan Marbus van de KNNV alles over het gebied. Tevens zijn er in het vooronder lezingen door verschillende vogelonderzoekers. Onder hen Mennobart van Eerden (Rijkswaterstaat, Waterdienst), die een verhaal houdt over de leefwijze en de aantallen van de Toppers op het IJsselmeer en in Europa. Op de boot zijn deskundige vogelkenners die u op de vogels kunnen wijzen, en voor elke deelnemer ligt er een excursiemap met veel informatie klaar (zie ook de website voor nog meer leuke extra's.)

Het Natura 2000-gebied IJsselmeer is een van de grootste en belangrijkste zoetwaterwetlands van Europa. Het gebied herbergt in de meeste winters meer dan 50 procent van de hele Noordwest-Europese flywaypopulatie van de Toppereend en is daarom cruciaal als overwinteringsgebied. Het hoofdvoedsel van de Topper bestaat uit zoetwatermossels, die lokaal in grote aantallen op de bodem leven. Toppers duiken tot een diepte van wel vier meter om deze mossels te kunnen eten. De mossels worden in z'n geheel ingeslikt, waarbij de gespierde maag de schelpen verpulvert. De algemeenste zoetwatermossel was altijd de Driehoeksmossel, maar die is sterk achteruitgegaan en wordt nu vervangen door de verwante Quaggamossel. De aantallen Toppers zijn de laatste 15 jaar sterk afgenomen, zodat de soort nu als bedreigd te boek staat in Europa. Hoor aan boord meer over het lopende onderzoek en de vele interessante kanten van het IJsselmeer.

Het vogeleiland De Kreupel is rust- en broedgebied voor watervogels. Op het eiland bevindt zich 's zomers de grootste Visdief- en Kokmeeuwkolonie van Nederland en de grootste grondbroedende kolonie aalscholvers. De Aalscholvers zijn op het moment dat de excursies plaatsvinden al volop aan het broeden.

FOGOL organiseert deze excursies in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, KNNV afdeling Hoorn, Staatbosbeheer en Natura Aragon. Ook voor mensen die niet specifiek geïnteresseerd zijn in vogels biedt de vaartocht een unieke kans om de weidse natuur te zien van het IJsselmeer. Ontdek de wonderschone luchten, de uitgestrekte horizon en waai eens lekker uit!

Zaterdag 10 en zondag 11 maart 2012
Vanaf 09:30 uur inschepen, 10:30 uur vertrek, 15:30 uur afmeren
Kosten: € 22,- p.p. (basisschool leerlingen € 15,-) Opstap: Haven Enkhuizen
Boot: MS Friesland (voormalige veerboot naar Terschelling)
Meer informatie en opgeven kan op www.fogol.nl of bel 06-30 02 18 16


1
Een grote concentratie Toppereenden tijdens de vaartocht in maart 2010
Foto: Hein Prinsen

2
Het IJsselmeer is een belangrijk overwinteringsgebied voor de Toppereend.
Foto: Marc Guyt/www.agami.nl

3
De MS Friesland is de voormalige veerboot naar Terschelling.

Discussie

Max Berlijn  ·  4 maart 2012  15:42

Op zich is dit http://www.janrotgans.com/ (ga naar IJseendentrip 17-03) ook een leuk idee? Ik zou wel eens meer dan vijf IJseenden willen zien in NL op een dag en mogelijk is dit een goed idee?

Gijsbert van der Bent  ·  11 maart 2012  18:08

Wij moesten dit weekend passen. Wel jammer, want het weer was in ieder geval goed voor een vaartochtje. Gaan nu voor de zomtertochten met de Friesland. En Max, een pelagic op de Wadden zou inderdaad ook best eens leuk zijn, voor IJseend, rare eiders en zo. Die Jan Rotgans is in ieder geval een gezellig vent.

Gijsbert van der Bent  ·  18 maart 2012  15:14

Zaterdag 17 maart was er een tocht met Jan Rotgans. 21 IJseenden in prachtig voorjaarskleed werden gisteren op de waddenzee gezien: http://bit.ly/FQmHuJ van af een boot http://bit.ly/dL6XpL

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?