Evenementen

Grasduinen Roofvogel Tweedaagse 8 & 9 april

2 maart 2011  ·  13834 × bekeken

Grasduinen organiseert samen met Swarovski Optik, Staatsbosbeheer en de winkel van Vogelbescherming twee unieke roofvogeldagen in de Oostvaardersplassen. Tijdens deze dagen leggen we je uit hoe je roofvogels kunt herkennen, want de meeste zie je alleen in een flits, of zwevend op grote afstand. Ze zijn alleen met een telescoop of een sterk vergrotende verrekijker op naam te brengen. Sommige soorten variëren ook nog eens enorm van kleur. Zo zien jonge vogels er vaak totaal anders uit dan de oude vogels. Buizerds zijn supervariabel: er is er geen eentje hetzelfde. Tijdens deze Roofvogel Tweedaagse zijn er ook lezingen over de herkenning van roofvogels. Ervaren roofvogeldeskundigen begeleiden de excursies in het veld en wijzen je daar natuurlijk op de belangrijkste kenmerken. Bovendien proberen ze de vogels mooi voor je in de telescoop of sterk vergrotende verrekijker te krijgen.

Van zeearend tot rode wouw
Tijdens de excursies gaan we allereerst op zoek naar de zeearend, met zijn spanwijdte van maar liefst 2,5 meter de grootste arend van Europa. Deze kanjer is de trots van de Oostvaardersplassen en dit voorjaar zijn voor het eerst twee broedparen aanwezig in het gebied. De jonge vogels zijn vooral bruin. Naarmate ze ouder worden, krijgen ze een steeds lichtere kop en een hagelwitte staart. Begin april zijn de bruine kiekendieven actief aan het baltsen. De mannetjes maken dan spectaculaire duikvluchten waarbij ze hun prachtig gekleurde vleugels laten zien. Een onvergetelijk schouwspel. Ook op de blauwe kiekendief maken we kans, zij trekken in april door. Het mannetje is blauwgrijs met zwarte vleugelpunten en een witte stuitvlek, prachtig om te zien. De havik is een vaste gast in Oostvaardersplassen. Het vrouwtje is zo groot als een buizerd! Haviken jagen regelmatig dwars door de aalscholverkolonie. De veel kleinere sperwers trekken tijdens mooie voorjaarsdagen in grote aantallen door. De buizerd is natuurlijk een zekerheid, want algemeen. Ook de torenvalk is een vaste gast, je zult hem zeker zien bidden langs de Knardijk en de Praamweg. De slechtvalk jaagt vooral boven de vlaktes op vogels, die hij met een spectaculaire duikvlucht pakt. Vanaf de beide uitkijkbulten langs de Praamweg maak je een goede kans om er een te zien. Andere soorten die we ook zomaar kunnen tegenkomen: de ruigpootbuizerd (Praamweg), rode wouw (doortrekker) en heel misschien een vroege visarend. Komen dus!

Programma 8 & 9 april
Wanneer:
vrijdag 8 en zaterdag 9 april 2011, van 9.30-17.00 uur.
Plaats: Bezoekerscentrum Staatsbosbeheer, Oostvaardersplassen, Kitsweg 1, 8218 AA Lelystad.
Toegang en deelname: gratis.
Routebeschrijving: A6 richting Lelystad. Afrit 10. N309 (Larserdreef) richting Lelystad volgen. Voorbij tankstation (aan rechterkant van de weg) links aanhouden, linksaf richting Oostvaardersplassen. Torenvalkweg volgen tot kruising met Knardijk, hier rechtsaf. Parkeren kan langs de gehele Knardijk.

Wat gebeurt er allemaal?
- Onthulling van de nieuwste roofvogelkijkers van Swarovski Optik.
- Stands met de nieuwste telescopen en verrekijkers van Swarovski en Vogelbescherming, en (roof)vogelreizen (Birding Breaks).
- Digiscoping met Swarovski Optik onder leiding van Peter Grobben.
- Lezingen van Jip Louwe Kooijmans over roofvogeltrek in de Kaukasus en herkenning van roofvogels door topvogelaar Laurens Steijn.
- Roofvogelexcursies onder leiding van de roofvogelexperts van Staatsbosbeheer en de Vogelbescherming, en Grasduinen-redacteur Paul Böhre (bekend van Speuren met Paul).
- Er is beperkte catering aanwezig met biologische fruitsappen, fruit en soep met brood. Kijk voor meer info op www.frood.nl. Koffie en thee is tegen betaling verkrijgbaar in het bezoekerscentrum.

Tijden lezingen & excursie (gelden voor beide dagen):
- 10.00 en 14.00 uur: lezing Laurens Steijn over herkenning van roofvogelsoorten. Locatie: gebouw Staatsbosbeheer.
- 11.00 uur en 15.00 uur: excursie Speuren met Paul. Vertrekpunt excursie: links naast het bezoekerscentrum
- 12.00 en 14.00 uur: op pad met de boswachter, excursie SBB. Vertrekpunt excursie: links naast het bezoekerscentrum.
- 11.00 en 13.00 uur: lezing Jip Louwe Kooijmans over roofvogeltrek over Georgië, een lang bewaard geheim. Locatie: gebouw Staatsbosbeheer.
- 17.00 uur: einde dag.
Voor de Speuren met Paul excursie graag aanmelden via info@grasduinen.nl. Alle aanvangstijden zijn onder voorbehoud. Check www.grasduinen.nl voor de laatste ontwikkelingen.

Speciale aanbieding
Behalve dat je gratis kunt deelnemen aan alle activiteiten, biedt de winkel van Vogelbescherming Nederland je 10% korting (als je lid van Vogelbescherming bent of ter plekke lid wordt voor € 24,50) en een leuke roofvogelattentie bij aanschaf van een Swarovski-verrekijker. Pinnen ter plaatse is mogelijk.

De Roofvogel Tweedaagse is een initiatief van Swarovski Optik Benelux, de winkel van Vogelbescherming Nederland en met ondersteuning van Staatsbosbeheer Oostvaardersplassen en Grasduinen.

Feedback?