Evenementen

Update: Belgische Vogeldag - 10de EDITIE - 19 februari 2011

16 februari 2011  ·  11997 × bekeken

1

Programma

09:50 - 10:40: LARS JONSSON - The Bird in the Painting (Deel I)

Al jaren staat hij aan de top van ons verlanglijstje, maar nu kunnen we hem daadwerkelijk presenteren aan het Belgisch publiek. Lars Jonsson is vogelartiest en -kenner van het eerste uur. Wie in de jaren '70 de bekende reeks veldgidsen in de hand kreeg ('Vogels van wad en kust', 'Vogels van berg en dal', 'Vogels van tuin en park',...), zag meteen dat Jonsson de soorten op een heel eigen, nieuwe stijl in beeld bracht. Sindsdien is die stijl door tal van vogeltekenaars gevolgd. Een levend monument. Mis deze unieke lezing niet !

10:40 - 11:00: Aankondiging SWAROVSKI Birders Award - Win de nieuwe EL 50 Swarovision !!
NILS VAN DUIVENDIJK - 10TH Anniversary BirdQuiz: OPGAVE

Met de recente publicatie van de Engelse update van de determinatiegids 'Advanced Bird ID Guide' bevestigde Nils Van Duivendijk zijn grondige veldkennis als het om herkenning gaat. Reeds vier maal legde hij het Belgisch publiek op een wel erg heet rooster met zijn Mystery Bird Competitions. Maar dit is weer een BirdQuiz... Ter gelegenheid van deze tiende editie kookt Nils een speciaal potje voor ons en naast de visuele focus, kan ook het gehoor best op scherp staan.

11:00 - 11:10: bekendmaking VRIJWILLIGER VAN HET JAAR (in de aula)
In het kader van het Jaar van de Vrijwilliger zet Natuurpunt iemand in de bloemetjes

11:10 - 11:40: Pauze

11:40 - 12:00: WOUTER FAVEYTS en JORIS ELST - Have You Reached Your Verdict - het BAHC nader belicht
Het ongemakkelijke gevoel bekruipt je wanneer jouw fantastische waarneming tijdens de eerste ronde wordt afgekeurd door het BAHC. Wie zijn zij om over andermans waarneming te oordelen...? Zijn zij beter dan anderen? Het zijn vaak terugkomende cliché's.
Maar hoe werkt het BAHC eigenlijk. Waarom oordelen zij en is dit echt nodig? Het BAHC is geen eliteclubje en maken met deze bijdrage duidelijk dat ze 'just part of the birding scene' zijn. Misschien moeten we beginnen met ... terug een beschrijving leren maken...?

12:00 - 12:20: JEAN-YVES PAQUET - De Waalse Broedvogelatlas
We vonden het al langer een ware schande dat we nooit eerder een Waalse spreker hebben kunnen presenteren aan ons publiek en nu leek de tijd ons rijp om dit goed te maken.
Hij wordt reeds lang verwacht, die Waalse Broedvogelatlas, maar nu is hij er. We hebben de eer om jullie op deze speciale tiende editie de Broedvogelatlas fysiek in Vlaamse primeur voor te stellen. Naast wat toelichting over enkele smakelijke Waalse broedvogels, zijn er ook heel wat andere verrassende resultaten.

12:20 - 13:20: Middagpauze

12:20 - 12:50: Signeersessie Lars Jonsson aan de Natuurpunt boekenstand

12:20 - 12:40: Lancering en signeersessie Waalse Broedvogelatlas aan de Natagora stand

13:00 - 13:15: Signeersessie Nils van Duivendijk aan de Natuurpunt boekenstand

13:20 - 14:10: LARS JONSSON - The Bird in the Painting (Deel II)
Jonsson vervolgt het verhaal uit de voormiddag. Door de ogen van de kunstenaar ziet een vogel er plots heel anders uit. De combinatie van veldervaring en het via kunst op een realistische manier overbrengen aan de lezer, heeft deze Zweed tot één van de grondleggers van het moderne vogels gepromoveerd. Ondertussen reizen zijn tentoonstellingen de wereld rond. Dit wordt een extra uurtje 'op een andere manier vogels kijken'.

14:10 - 15:00: NILS VAN DUIVENDIJK - 10TH Anniversary BirdQuiz: OPLOSSINGEN
Geef toe, deze VogelQuiz is weer niet te vergelijken met de vorige... Deed je het goed?
Zoniet, geen probleem, ongetwijfeld steek je hier weer veel van op.
Maar misschien val je toch binnen de prijzen...

15:00 - 15:30: Pauze

15:30 - 16:20: MARK VAN BEIRS - Vogels kijken in Papua New Guinea
Mark Van Beirs stond al jaren op onze 'Wanted... Alive' lijstje. Zelden verblijft hij op het moment van onze Vogeldag in het binnenland, maar gidst hij vogelkijkers van alle uithoeken rond in exotische bestemmingen. Eindelijk kunnen we deze ervaren rot aan jullie presenteren. De vertelkunst van deze BirdQuest-gids brengt de luisteraars naar deze fascinerende eilanden. De indrukwekkende slideshow brengt talrijke beelden van erg tot de verbeelding sprekende soorten.

16:20 - 16:40: Vogelwerkgroep in the Spotlight: Bekendmaking winnaar

16:40 - 17:30: GERALD DRIESSENS - Overzicht Zeldzame Vogels
Voor het eerst verdwijnt het woord 'Jaaroverzicht' uit de titel: zou dat naar aanleiding zijn van deze tiende editie...? Uiteraard blikken we in de eerste plaats terug op de hoogtepunten van 2010, niettemin vinden we tal van redenen om regelmatig een stapje terug in de tijd te zetten want er gebeurde heel wat tijdens het laatste decennium. Niet alleen wat soorten betreft, maar ook het vlak van gebieden en, ja hoor - zelfs op de vogelkijkers zelf wordt de nodige focus gelegd... Schrik dus niet wanneer je zelf in close-up op het reusachtige scherm verschijnt...

De Belgische Vogeldag blijft groeien...
Tijdens de tien voorbije jaren is deze Vogeldag een ware Birders' Meeting geworden. De pauzes worden dan ook zorgvuldig gerespecteerd, want geen Vogeldag zonder goed gevulde Vogelbeurs.

De verschillende lokalen zullen ook nu een brede waaier bieden met knappe stands met Lars Jonsson als extra eye-catcher. Enkele sprekers bieden signeersessies aan. Ook nu zijn er weer enkele nieuwe standhouders van de partij: BirdQuest, Sight of Nature/Kite, Lopen Op Lesbos, Zeiss.

Natuurpunt Boekenstand
Natuur.winkel zal aanwezig zijn met een 20-meter-lange- boekenstand met de nieuwste natuurboeken en bekende standaardwerken, waaronder diverse werken van Lars Jonsson. Je kan ook op voorhand een bestelling doorgeven voor afhaling op de studiedag. Zo ben je zeker dat de boeken er zullen zijn en vermijd je transportkosten. Bekijk ons aanbod op www.natuurpunt.be/winkel en geef ons jouw bestelling door.
Bestellen kan steeds via e-mail naar natuurpuntwinkel@natuurpunt.be, met vermelding van Naam+Adresgegevens én AFHALING Belgische Vogeldag of via een telefoontje naar 015/ 43 16 88

Belgische Vogeldag... Belgium's Birders Meeting
Inkom: € 5,00 - Deuren: 9:00 - Eerste lezing: 9:45u

Meer info op: www.natuurpunt.be/vogeldag
Inschrijven via deze link.

Discussie

Gijsbert van der Bent  ·  17 februari 2011  08:51

Lieve hemel, wat een uitgebreid programma! Laten we hopen dat iedereen, ook Lars en Nils, zich aan de tijd houden. Want anders blijft er geen tijd over voor een Westmaller.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?