Evenementen

Dutch Birding vogelweekend 2010

29 september 2010  ·  15330 × bekeken

Van vrijdag 8 oktober tot en met maandag 11 oktober 2010 wordt het Dutch Birding vogelweekend georganiseerd. Het is alweer de 25e keer dat Dutch Birding dit vogelevenement op Texel houdt.

De organisatie van dit vogelkijkweekend is een samenwerking van Dutch Birding Association en het Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van het weekend is om met vele vogelaars in het veld te zijn en zoveel mogelijk schaarse en zeldzame doortrekkers te vinden. In de avond worden er lezingen georganiseerd die voor iedereen vrij te bezoeken zijn.

Overdag is restaurant de Robbenjager de uitvalsbasis. Hier kunt u terecht voor een heerlijke versnapering, om even bij te komen en om uw waarnemingen uit te wisselen. Ook bij het Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat kunt u even bijkomen en uw waarnemingen op de kaart in de winkel of op internet zetten.

Het staat iedereen die van vogels kijken houdt vrij om mee te doen aan het Dutch Birding vogelweekend. U hoeft zich niet op te geven of in te schrijven. U dient zelf te zorgen voor uw vervoer en/of accommodatie. Voor de lezingen hoeft u zich ook niet op te geven en de toegang is gratis. Wil u meedoen aan de Big Day of wil u in aanmerking komen voor één van de prijzen voor het vinden van de "Soort van het Weekend", dan is aanmelding (via het formulier dat binnenkort op deze pagina verschijnt)voldoende.

Dit jaar is er ook een verrekijker- en telescopenshow en informatiemarkt. Deze wordt gehouden op zaterdag 9 oktober vanaf 13.30 uur in het Eierlandse Huis, Klimpstraat 33 in De Cocksdorp. Op de verrekijker- en telescopenshow zullen de importeurs van Swarovski Optik, Zeiss en Bynolyt hun nieuwste producten tonen. Ook voor technische vragen en eenvoudige service/onderhoud kunt u bij hen terecht. In samenwerking met het Vogelinformatiecentrum zullen er scherpe aanbiedingen zijn.

Op de informatiemarkt zullen diverse standhouders aanwezig zijn, waaronder BirdingBreaks.nl, de specialist in vogelreizen. Daarnaast is natuurlijk ook Dutch Birding met een stand vertegenwoordigd.

Zoals genoemd staat het Dutch Birding vogelweekend in het teken van het zien van zeldzame vogels. Om dat te stimuleren hebben verschillende organisaties prijzen beschikbaar gesteld voor het vinden van zeldzame soorten. De prijzen die beschikbaar gesteld zijn:

Swarovski Optik: een carbon statief CT Travel met statiefkop DH 101 t.w.v. 620 euro. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld aan de persoon die één van de twee zeldzaamste soorten van het weekend heeft ontdekt.

Zeiss: een Conquest 8x40 verrekijker t.w.v. 1.175 euro. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld aan de ontdekker van één van de twee zeldzaamste soorten van het weekend.

Bynolyt in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum: 2 Osprey 8x42 verrekijkers, elk ter waarde van 279 euro. Één van de kijkers is de hoofdprijs van de mysterybird competitie die zaterdagavond gehouden wordt. De tweede kijker is een prijs voor de zeldzaamste vogelsoort die dit weekend ontdekt wordt door de jeugd (tot en met 18 jaar).

BirdingBreaks.nl: Reischeque ter waarde van 150 euro, in te wisselen op één van de vele buitenlandreizen van BirdingBreaks.nl. Dit is de tweede prijs voor de mysterybird competitie op zaterdagavond.

Vogelinformatiecentrum in samenwerking met Dutch Birding: één week accomodatie op Texel voor 4 personen (huur van accomodatie inclusief schoonmaak en linnengoed). Deze prijs is beschikbaar gesteld voor het winnende team van de Big Day die de gehele zaterdag gehouden wordt.

Op de vrijdagavond, zaterdagavond en zondagavond zijn er lezingen gepland. Deze worden gehouden in het Eierlandse Huis in De Cocksdorp en beginnen om 20.30 uur.
Er wordt gestart met het zogenaamde waarnemingenlog. Hierbij worden de waarnemingen van de dag doorgenomen en waar nodig besproken. Ook worden de winnaars van de dagprijzen bekend gemaakt. Aansluitend worden de lezingen gehouden. Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Vrijdagavond 20.30 uur: waarnemingenlog gevolgd door een lezing over Canada (Michel Veldt en Tijmen van Doornik) en een korte determinatielezing over soorten die we dit weekend op Texel zouden kunnen vinden (Diederik Kok).

Zaterdagavond 20.30 uur: waarnemingenlog gevolgd door de mysterybird competitie en een lezing over Wit Rusland (Ronald Messemaker).

Zondagavond 20.30 uur: waarnemingenlog gevolgd door een lezing over Georgië (Laurens Steijn), gevolgd door een determinatielezing over soorten die we dit weekend zouden moeten vinden (onder voorbehoud, door Diederik Kok).

Op zaterdag 9 oktober is er tussen 13.30 en 22.30 uur een verrekijkershow en informatiemarkt en tussen 18.00 en 20.00 uur de mogelijkheid om gebruik te maken van een heerlijk Hollands buffet. Dit buffet is eveneens in het Eierlandse Huis, waar u ook de mogelijkheid heeft om de verrekijkershow en informatiemarkt te bezoeken. Voor het buffet dient u zich uiterlijk twee dagen van tevoren op te geven. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum.

Zaterdag 9 oktober zal ook in het teken staan van de Big Day: in 12 uur (van 6:00 uur tot 18:00 uur) zoveel mogelijk soorten vinden in teamverband. Teams van 2 t/m 4 personen kunnen zich hiervoor opgeven. Doel: zoveel mogelijk soorten zien en daarmee kans maken op een week gratis naar Texel.

Op zondag 10 oktober om 16.00 uur zal in restaurant de Robbenjager de prijsuitreiking voor het ontdekken van de meest zeldzame soorten van het weekend plaatsvinden. Het is wenselijk dat iedereen die wil meedingen naar één van de mooie prijzen zelf zijn of haar prijs in ontvangst kan nemen.

Binnenkort verschijnt er op deze site een inschrijfformulier voor de Big Day en om in aanmerking te komen voor de prijzen voor het ontdekken van de meest zeldzame soorten. Bij het invullen van dit formulier ontvangt u een bon voor een gratis kop koffie in restaurant de Robbenjager.

Houd u deze webpagina goed in de gaten, de komende weken zal deze regelmatig ververst worden met meer info over het Dutch Birding vogelweekend.

Feedback?