Evenementen

Belgische Vogeldag - negende editie - 20 februari 2010

11 februari 2010  ·  9513 × bekeken

Volgende week zaterdag is het zover, de deuren van de Middelheimcampus staan open voor iedereen wie interesse heeft in vogels.

Wat kan ik doen?
Schrijf nu in voor de Belgische Vogeldag op 20 februari 2010.

BirdLife in the picture --- Critically Endangered - kunnen we nog iets doen...?
Dit jaar kunnen we als hoofdspreker Erik Hirschfeld aan u voorstellen. De Zweed groeide op in Vellinge bij Malmö, Skåne, en was dus vaste klant op de telpost van Falsterbo. Deze man is écht geen stilzitter. Hij woonde jarenlang in Bahrain waar hij baanbrekend werk verzette en waaruit het boek 'Birds of Bahrain' ontsproot. Hij weet zijn ornithologische activiteiten perfect te combineren met zijn obsessie in de luchtvaart. Eens terug in Zweden vond hij in Microbirding, een interactieve vorm van vogels kijken in eigen streek, een welkome vorm van ontspanning. Sinds enkele jaren publiceert hij jaarlijks het Rare Birds Yearbook, waarvan hij 20% van de opbrengsten afstaat aan BirdLife. Kortom, een man die het nuttige aan het aangename weet te koppelen. Een ware bron van inspiratie voor de vogelkijker die één van die twee aspecten net eventjes zoek was.

Programma
Inkom: € 5,00 - Deuren: 9u - Eerste lezing: 09:55

9:45 - 9:55: Verwelkoming

9:55 - 10:20: Jaarlijsten - een spurt van 0 naar 300 en het gewicht van laatste loodjes
Johan Buckens en Maarten Schurmans brengen een amusant en luchtig verhaal over hun gedurfde poging om het record van de Belgische Jaarlijst te verbeteren. Streefdoel was de 300 halen. Heeft zo'n jaarlijst ook nut. Een merkwaardige bijdrage.

10:20 - 10:50: VogelQuiz Opgave - en nu komt de kat op de koord
Nast enkele mystery birds mag je dit jaar aanzienlijk wat diepgang verwachten in deze vrijblijvende competitie, we pakken namelijk uit met een volwaardige VogelQuiz. Dat maakt dat je heel wat meer kans maktee om met een prijs naar huis te gaan. De presentatie is in handen van de voorzitter van Natuurpunt: Walter Roggeman.

10:50 - 11:20: Korte Pauze
Tijdens de verschillende pauzes kan je alweer terecht op de diverse stands met dit jaar weer enkele opvallende nieuwkomers. Wees verwittigd dat de Natuurpunt boekenstand weer uitgebreid aanwezig zal zijn en je kan er de nieuwste versie van de stevig verbeterde Collins Bird Guide (Lars Svensson) kopen. Een aanrader. Naast de collega's van Vogelbescherming Vlaanderen, INBO, Dutch Birding en SOVON zien we nu ook Het Vogeljaar (NL) opduiken. Voor vogelreizen kan je naast 'ouwe getrouwe' Birdingbreaks nu ook terecht Blue Elephant en Inezia Tours. Inezia Tours pakt zelfs uit met twee reizen naar Antarctica waarvoor, als speciale aanbieding naar deze Belgische Vogeldag, 30% korting wordt aangeboden,. Hieronder 1 groepsreis met Nederlandstalige begeleiding. (meer info, zie: www.ineziatours.nl/vogeldag ). Aangezien dit last minute aanbiedingen zijn, is het aantal hutten beperkt. Dus hier reeds een vermelding om te voorkomen dat tegen die tijd de hutten al zijn uitverkocht. Het optiekfront van Leica en Swarovski Optik krijgt versterking van Sights of Nature met Kite verrekijkers en statieven. Ook Amazillia is een nieuwe gast met outdoor equipment. En dan is er natuurlijk Westmalle, die ons weer het nodige trappistenbier schenkt.

11:20 - 12:10: I. The World's Rarest Birds - why are they so rare and what can we do?
Erik Hirschfeld is de inspiratie en de uitgever van het Rare Birds Yearbook en de Photographic Guide to the World's Rarest Birds.
Er zijn 192 met uitsterven bedreigde vogelsoorten in de wereld, die bijzondere aandacht verdienen indien we ze behouden. Hirschfeld, uitgever van het Rare Birds Yearbook (dat zal worden heruitgegeven als The World's Rarest Birds in het voorjaar 2011) bevat tal van prachtige foto's van een aantal van die soorten, en geeft tekst en uitleg bij de bedreigingen waarmee ze dagelijks te maken krijgen. Maar niet alles is kommer en kwel, want voor een aantal van die soorten is er nog hoop. Nu al werden sommige van hen gepromoveerd naar andere, minder bedreigde categorieën. We krijgen inzicht hoe het classificatiesysteem werkt, de rol van IUCN en BirdLife International en het Preventing Extinctions Programme.

12:10 - 13:10: Middagpauze
Nature's Fountain heeft met zijn volledig biologisch cateringaanbod weer heel wat troeven in huis. Laat de kans niet onbenut. Je kan hier dit jaar zelfs 'Songbird Coffee kopen. Carl grillet legt je graag het belang uit van dit beschermingsproject. Niet alleen bio... vooral logisch... Aan de Natuurpunt stand zal Erik Hirschfeld graag jouw exemplaar van het Rare Birds Yearbook signeren. Hij zal je ook kennis laten maken met Birds in Bahrain of Rare Birds in Sweden, andere publicaties van zijn hand.

13:10 - 13:50: II. The World's Rarest Birds - why are they so rare and what can we do?
In het tweede deel van zijn lezing neemt Hirschfeld ons mee naar enkele van de meest spectaculaire en adembenemende, maar ook naar enkele minder aantrekkelijke soorten. Eén ding hebben ze gemeen: ze zitten in erg slechte papieren want ze worden met uitsterven bedreigd en elke soort vult een belangrijke niche in het ecosysteem. Wat kunnen we zelf, als individuele vogelkijkers doen, om deze soorten helpen te behouden.

13:50 - 14:00: Natuurpunt en het BirdLife engagement
Naar aanleiding van het vorige onderwerp belicht Wim Van den Bossche kort het partnership dat Natuurpunt aanging met BirdLife International. Een partnership is meer dan het vermelden van een naam, het vraagt een engagement. Wat werd hier door Natuurpunt reeds verwezenlijkt?

14:00 - 14:10: RBAB bundelt zijn krachten
Rare Bird Alert gaat voor zeldzame soortjes en weet hier uit te pakken met een lovenswaardig initiatief rond de bescherming van de meest bedreigde vogelsoorten ter wereld. Speciaal hiervoor zakt Herlinde Herpoel van BirdLife Europe af naar de Belgische Vogeldag. Vanaf nu kan je zeggen: Twitching with RBAB makes sense...

14:10 - 15:00: Oplossing Birdquiz
Zo is dat, ornithologie is duidelijk meer dan herkennen alleen.
Een echte uitdaging voor de vaste kern die de vorige jaren trouw het podium wist te bereiken. Met de verbreding van de vragen, vergroot immers de kans dat ook jij binnen één van de leuke prijzen valt... of net niet...?

15:00 - 15:30: Korte Pauze
Tijdens alle pauzes kan je aan de stand van Natuurpunt Studie terecht met je vragen over Waarnemingen.be. Paswoord kwijt? Wil je leren hoe je daglijstjes kan genereren? Kaarten opvragen? Bekijk meteen ook de beschikbare rapporten van Natuurpunt Studie.

15:30 - 16:20: Neotropical birding: een introductie in de biodiversiteit van Zuid-Amerika
We maken kennis met de gigantische soortenrijkdom van dit continent. Spreker is niemand minder dan geluidenexpert Peter Boesman, die zeven jaar in Venezuela verbleef en de laatste 20 jaar tal van plaatsen in de Neotropics bezocht. Zijn verhaal wordt geïllustreerd met erg mooie plaatjes. Bijzondere aandacht gaat naar Venezuela (dat met 1392 soorten de zevende plaats bekleedt in de wereldranglijst vogels): habitats, vegetatie en soorten, maar ook de plaats van natuurbescherming en ecotourisme in het geheel krijgen daarbij aandacht. Een echte aanrader!

16:20 - 17:10: Jaaroverzicht 2009 - We did it, nu 'die ene' nog
Het Jaaroverzicht blikt terug op een jaar met een bijzonder warme start in een bijtende kou. Klopten onze voorspellingen, hebben we goed gepresteerd? Te oordelen aan de start met Bruine Lijster en Dikbekfuut zal daar weinig twijfel over bestaan. Toch werpen we af en toe een ijzeren blik over de noordergrens om te zien of we toch niet te ver achterop geraken... We wagen ons meteen aan een voorzichtige voorspelling voor 2010...

17:10 - 17:15: Slotwoord

1

Feedback?