Evenementen

Dutch Birding Vogeldag 2024– Naturalis Leiden, 27 januari 2024

15 november 2023  ·  Bestuur Dutch Birding Association  ·  2039 × bekeken

Museum Naturalis , Naturalis, Leiden, 2 februari 2020 (Marten Miske)

Mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland

Ook in 2024 zullen we de Vogeldag weer in Naturalis te Leiden organiseren. Op zaterdag 27 januari 2024 opent dit museum in Leiden haar deuren voor begunstigers van Dutch Birding en overige geïnteresseerden. Wij kijken erg uit om iedereen weer te zien en bij te kletsen, voordat we weer een nieuw vogeljaar tegemoet gaan.
Houd deze pagina in de gaten, want het programma zal de komende tijd hier bekend gemaakt worden. We hebben uiteenlopende sprekers bereid gevonden om op deze fantastische plek hun verhaal te vertellen. Naast de gebruikelijke update van het bestuur,  zullen we aandacht besteden aan een verscheidenheid van onderwerpen. Ook dit jaar wordt de Dutch Birding Vogeldag weer mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland!

Praktische informatie

Naturalis is zeer goed te bereiken met het openbaar vervoer en dus raden wij eenieder aan om daar gebruik van te maken. Intercitystation Leiden Centraal ligt op ongeveer 10 minuten lopen van de ingang van Naturalis aan de Darwinweg 2. Neem de achteruitgang van Leiden Centraal en volg de bordjes. Let op! De ingang van Naturalis bevindt zich niet langer bij de ingang van het zgn. Pesthuis maar aan de overkant van de weg, twee minuten verder lopen.

Zaal open 9:30 uur

Entree € 5 (Vogeldag)

U hoeft voor enkel toegang tot de Vogeldag geen kaartje voor het museum te kopen. Wilt u (ook) het museum in dan kost dat de normale museumprijs (€17).

Praktische informatie vindt u hier: https://www.naturalis.nl/museum/praktische-informatie.

In de wijde omgeving van Naturalis is het betaald parkeren. Achter het pand ligt een besloten parkeerplaats waar kan worden geparkeerd tegen betaling, een dagkaart kost € 7,50 (parkeren per uur is niet mogelijk). Ook kunnen hier (gratis) fietsen worden geparkeerd. Vanaf deze parkeerplaats is Naturalis te betreden via de achteringang (Mendelweg 2). Let op! Naturalis sluit om 17.00 uur; zorg dat u daarvóór een parkeerkaart heeft aangeschaft.

De gehele begane grond van Naturalis is vrij toegankelijk. Hier bevinden zich de kassa’s, het ruime bedrijfsrestaurant, de souvenirshop (tegenover de kassa’s), de parkeerautomaten, de LiveScience zaal en de trap naar het auditorium waar de Dutch Birding dag plaatsvindt. De trap vindt u tussen de souvenirshop en de LiveScience zaal; de kassa van Dutch Birding bevindt zich bovenaan de trap.

Op deze eerste verdieping (foyer) en op de tweede verdieping vanuit de zaal (het balkon) vindt u eveneens de vogelaarsbeurs ingericht met boeken, optische apparatuur, collega-vogelorganisaties en vogelreizen.

Achter de foyer (vogelaarsbeurs) vindt u het auditorium waar de lezingen worden gegeven; foyer en auditorium zijn van elkaar gescheiden door glazen deuren. Het auditorium wordt aan de bovenzijde omgeven door een bovenring waar je door middel van trappen kunt komen. Op deze bovenring bevinden zich twee uitgiftepunten van koffie, thee, fris en broodjes/wraps, alsmede diverse statafels om bij te kletsen. Bij de uitgiftepunten kan alleen met pin/contactloos worden betaald (dus niet contant). Vanwege het feit dat het auditorium aan de bovenzijde open is, ontmoedigt Dutch Birding bijkletsen tijdens de lezingen; wel kunnen hiervandaan de lezingen worden gevolgd.

Evenals afgelopen jaren is het niet toegestaan om zelf meegebrachte consumpties te nuttigen in het gebouw van Naturalis. Naast de reeds genoemde uitgiftepunten speciaal voor Dutch Birding beschikt Naturalis ook over een inpandig restaurant op de begane grond met een breed aanbod aan salades, wraps, gebak en broodjes e.d. Mocht u toch gebruik willen maken van uw meegebrachte lunch dan verzoeken we u om deze te nuttigen buiten het museum. Toegang tot het museum is niet inbegrepen bij de entreeprijs van de Dutch Birding Vogeldag. Wilt u dit fantastische museum bezoeken, dan zult u dus een kaartje moeten kopen bij de kassa. U kunt in de (vrij toegankelijke) LiveScience zaal op de begane grond wel een goede indruk krijgen wat het museum de bezoeker allemaal te bieden heeft.

De locatie van de Dutch Birding Vogeldag is dus Naturalis Biodiversity Center in Leiden (Darwinweg 2, Leiden). De zaal gaat open om 09:30 uur. Het programma duurt tot c 16:30 uur en tussen de lezingen door zijn pauzes om de vogelaarsbeurs te bezoeken en/of gezellig bij te praten. De entree bedraagt EUR 5. Tenslotte is het goed om te weten dat de Dutch Birding Vogeldag voor iedereen te bezoeken is, u hoeft dus geen begunstiger te zijn van Dutch Birding om op 27 januari 2024 aanwezig te zijn. Hieronder vindt u het volledige programma (onder voorbehoud van wijzigingen).

Namens het bestuur, Diedert Koppenol & Marten Miske


scagliolabrakkee / © Neutelings Riedijk Architects


Programma Dutch Birding Vogeldag van 27 januari 2024

09:30 uur - Zaal open

10:00 uur - Welkomstwoord door dagvoorzitter

10:05 - Ontwikkelingen binnen Dutch Birding door bestuur

10:20 - Mystery Bird Quiz door Killian Mullarney

11:00 - Pauze

11:30 - Nog aan te kondigen lezing

12:30 - Pauze

13:15 - Nog aan te kondigen lezing

14:15 - Pauze

15:00 - Mystery Bird Quiz door Killian Mullarney - uitslag

15:45 - DB Terugblik Live door Wim Wiegant

Het jaaroverzicht van de zeldzaamheden zal dit jaar weer worden gepresenteerd door Wim Wiegant, de maker van de maandoverzichten van de DB-Terugblik. Hij zal weer kriskras door tijd en ruimte slalommen, om wetenswaardigheden - en ook dingen die u helemaal niet hoeft te weten of zelfs maar wilt weten – te presenteren over de zeldzame vogels van 2023, hun statistieken, foto’s en waarnemers. Hoewel het zeker niet het dolste jaar uit de geschiedenis was, zal er weer best wat te bespreken en te lachen zijn…!

16:30 - Afronding door dagvoorzitter

16:45 - Sluiting

Kabinet Dutch Birding , Naturalis, Leiden, 2 februari 2020 (Marten Miske)

Discussie

Anton Duijnhouwer  ·  16 oktober 2023  21:48

Programma is nog niet heel concreet ;-). Ik hoop op iets van Peter de Knijff. Maar ook zonder Peter kom ik zeker voor Wim Wiegant.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?